To byla jízda ! Dlouhodobý redakční test Specialized RHYME FSR COMP

Minulý týden jsme vám představily kolo Specialized RHYME FSR COMP, dnes je na řadě pokračování. V našem dlouhodobém testu prošel prověrkou u dvou jezdkyň-redaktorek, přečtěte si a podívejte, jak vše dopadlo….

TEST RIDER : Kája

Můj první kontakt s tímto trail bikem byl na oficielním představení horkých novinek zn. Specialized, na tzv. Trail Days, na jaře letošního roku. Jenže naštípnutá žebra mi dovolila tenkrát jen kolo okukovat a vyslechnout si slovní popis vychytávek, které údajně Rhyme ženám nabídne. O to větší zvědavost ve mně doutnala. Konečně přišel očekávaný den a převzetí kola. Dlouhodobý test nabízí možnost se s kolem skutečně sžít, je dost času na vyladění každého detailu, aby byl perfektně nastavený posed, ale např. i detail, jako je sklon řadících a brzdových páček, tlumení na mou váhu ( poměrně snadné i díky systému AUTOSAG) , aby pak  nic nerušilo vnímání toho, co kolo dokáže, kde jsou hranice jeho a kde ty moje.

 

Přizpůsobení
Primárně je Specialized RHYME FSR COMP kolo určené pro trailové ježdění, díky zdvihům 150mm vepředu i vzadu, širší plášťům 650B a teleskopické sedlovce, si můžete vybírat poměrně dost divoký terén. Moje první jízdy byly svázané s přípravou tratí na noční závody, jejichž charakter je cross country, tedy změny směru, zatáčky, kořeny, klopenky, ale i kratší prudké výjezdy, celkově dynamické pojetí. I když jsem věděla, že na takový typ ježdění bych zvolila z flotily Specialized jiný model kola, stačilo přizpůsobit jízdní styl a dokázala jsem si to na okruhu užít. Žádné dravé nástupy ze sedla, ve výjezdu uzamknout tlumení, trpělivě šlapat, z kopce dolů pak nic neřešíte, v klopených zatáčkách je radost se do svahu opřít. Zkrátka je jedno, kam s kolem vyrazíte, jen je potřeba přizpůsobit jízdní styl. Ale asfaltu se raději vyhýbejte…

 

Za chyby se…neplatí
Ne, že by se dalo toto rčení generalizovat na jakýkoliv kousek, který na kole provedete, ale po několika jízdách v obtížnějším terénu jsme získala pocit, že mi RHYME FSR COMP prostě docela dost odpustí. Dílem je to tlustšími plášti (2,3 ´´),  dílem i velkými zdvihy. Pocit,  že kolo splyne s terénem, žehlí nerovnosti byl moc příjemný a hnalo mě to vyhledávat více rozbitých cest, kamenitých sekcí, další výzvy.  Rhyme mě vlastně nutil hledat mojí vlastní hranici odvahy a technického umění. Ať šlo třeba o prudký sjezd, ve kterém se neuhání velkou rychlostí, ale bylo nutné vybrat sjízdnou stopu nebo zdolání, pro oko nepříjemně vystouplého, mohutného a slizkého kořenu napříč cesty. Potěšující bylo zjištění, že když se něco nepovedlo, kolo chybu vyřešilo za mě.

 

Hravost vás bude bavit
Když jsem se s RHYME FSR COMP zatoulala na houpavé, hladké traily, i taková jízda byla zábavná. Kolo měkce kopírovalo terén a jeho pohupování vyloženě vybízelo k odskoku při každé vhodné příležitosti. Jeho zkrácená stavba, v kombinaci s velikostí kol 650B /27,5´´ /, podporuje jeho ovladatelnost, hravost, ať už se pustíte do terénu, plného zatáček nebo se budete snažit zvládnout jízdu po zadním kole.

 

Náš testovaný model RHYME FSR COMP byl v hliníkovém provedení, váha velikosti M, včetně pedálů byla 13,6 kg, což logicky pocítíte ve výjezdech. Ale řešení to má – nikam nespěchejte, s nejlehčím převodem se dá zdolat i poměrně prudký výjezd, jsou – li v něm překážky, v podobě kořenů nebo vystouplých kamenů, možná si ani nevšimnete… Jeho váha je pak výhodou při cestě z kopce, tam získáte  pocit převahy, jistoty, že vás RHYME zkrátka podrží.

Co jinak ?
Na testovaném modelu bych si pro sebe žádné úpravy nedělala. Překvapivě mi sedlo i sedlo ;-).  Enduro pláště s hrubým vzorkem byly spolehlivé i v blátě, kterému jsem při testování také neunikla. A kdybych měla přeci jen něco změnit, šetřila bych si na karbonovou verzi, kterou Specialized u modelu RHYME FSR také nabízí. Protože tohle kolo ve mně probudilo chuť si zase hrát….

SPECIALIZED RHYME FSR COMP
cena : 79 990,- Kč
tech info : http://www.specialized.com/cz/cs/bikes/womens-mountain/rhyme/rhyme-fsr-comp-650b#features

A jak se líbil RHYME  redaktorce Madle ? Těšte se už zítra – text i pěkné video !

Autor: Kája Polívková
Foto, video : DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková