5 pomocníků proti předvánoční únavě

Káva? Zelený čaj ? Co vás ještě může udržet při síle, abyste zvládla ve zdraví předvánoční shon?

Předvánoční čas, ať chceme nebo ne, přináší  pro většinu z nás  časově náročnější období. I když si samy naplánujeme, že letos skutečně stačí uklidit jen trochu, na stůl přijde jen 5 druhů cukroví, dárky jsme přeci sháněly v předstihu, takže se nás stres a dlouhé ponocování týkat nebude.  A ty dětské besídky, firemní vánoční večírek  i výlet na předvánoční trhy, domluvený s kamarádkou, si užijeme v absolutní pohodě. A zbyde čas i na sport. Realita je mnohdy trochu jiná. Únava se kumuluje, vy však nechcete polevit s naplánovaných věcí. Jak tělu pomoct? Naordinovat si dostatek spánku  je sice ideální, ale v tomto čase nereálné. Nezbývá sáhnout po nějakém životabudiči….Káva? Zelený čaj ? Vyzkoušejte i další pomocníky.

Kromě kofeinu, který je ale třeba přijímat s mírou,  můžete vyzkoušet   pro povzbuzení organismu také  přírodní produkty : ženšeny, koenzym Q 1O, kyselinu alfa lipoovou a některé vitamíny skupiny B.

1. GUARANA
Rostlina, která byla indiánskými kmeny Guaraní považována jako elixír dlouhého života. Guarana obsahuje stimulační látky-guaranin, kofein, a také např. teobromin a teofylin, které se nacházejí v kávě i čaji.  Oproti přijímání kofeinu z kávy má požívání guarany výhodu, že je velmi šetrná k trávicímu traktu, nepřekyseluje žaludek. Kofein se uvolňuje postupně. 6.8 hodin, povzbuzující účinky tedy přetrvávají. A jak pomůže ? Zlepší koncentraci, bdělost, potlačí pocit únavy.

2. ŽENŠEN – Korejský, americký, sibiřský
O ženšenu se ví, že zvyšuje mozkovou aktivitu a také má zpomalovat stárnutí. Má antioxidační účinky, zlepšuje koncentraci, zmírňuje stres, tudíž snižuje únavu organismu., jako doplňkovou stravu ho využívají sportovci, příznivě působí na oběhový systém. V obchodech se zdravou výživou najdete např. ženšen korejský, americký nebo sibiřský, posledně jmenovaný má velmi pozitivní vliv na imunitní systém.

3. KYSELINA ALFA LIPOOVÁ
Další z pomocníků, který pomůže při únavě. Kyselina Alfa-lipoová kyselina hraje podobně jako CoQ10 důležitou úlohu při přeměně potravy v energii. Zároveň působí rovněž jako silný antioxidant. Kyselinu lipoovou často využívají i sportovci, protože se podílí na mechanismech, při kterých dochází ke tvorbě energie pro svalovou práci, zlepšuje využití kyslíku a oddaluje vznik únavy při sportovním výkonu. Pomáhá při regeneraci jater.

4. KOENZYM Q-10


Antioxidant, zdroj energie pro buňky, katalyzátor biochemických reakcí. Zvyšuje fyzickou i psychickou kondici (přepracování, stres), zpomaluje proces stárnutí a předchází nádorům, dodává energii srdečnímu svalu, výrazně zkracuje dobu rekonvalescence. Studie prokázaly, že dodávání Koenzymu Q 10 zvyšuje tréninkovou kapacitu a transport kyslíku u lidí se sedavým zaměstnáním.

 

 Tip pro rychlé odstranění únavy: zkuste si lehnout na záda a opřít nohy o stěnu. Tím, že budete mít dolní končetiny výše než hlavu, dostane se vám do štítné žlázy a do mozku větší množství krve, která by se jinak hromadila v nohách. Tuto polohu kombinujte s krátkým  strečinkovým cvičením, chvilkou na čerstvém vzduchu a uvidíte, že se budete během chvíle čilejší.

5. B VITAIMINY – B3 , B12
Tyto „Béčka“  jsou nezbytná pro pevné nervy. Mají také významnou úlohu v energetickém metabolismu buněk. Upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol.

 

Tip pro oddech s šálkem „kávy“ : pokud pro vás šálek kávy neznamená jen porci kofeinu, ale hlavně chvíli oddechu, zkuste ten v pořadí druhý, třetí nahradit jinou, zdravější  alternativou. Vyzkoušejte špaldový nápoj (špalda – nešlechtěný druh pšenice), poklad našich babiček – pražený čekankový kořen, cikorku a nebo další klasiku – meltu ( směs kořene čekanky, cukrové řepy, ječmene a žita). Možná vás jejich chutě přijemně překvapí, rozhodně ale budou pro vaše tělo prospěšné…..

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková