Jak správně zazimovat kolo ?

Pokud patříte mezi “celoroční” bikerky, dostává se vašemu kolu jistě údržba pravidelně. Pro mnohé ale zimní čas znamená, že kolo na pár měsíců odloží. Jak se o něj před zimním spánkem dobře postarat ? Jakou nezbytnou péči mu věnovat ?

Pomalými kroky se k nám blíží zima a s ní i prostor pro další sporty – sjezdovky, běžky či brusle.  A pro řadu z nás to také znamená, že odložíme  kolo do kouta. Tedy….do kouta, do sklepa, garáže….každý podle svých možností. Jak se  o kolo postarat, aby po zimním čekání, jsme nezjišťovaly nečekané závady a neobjevily nefungující komponenty ?  Tady máte 5 základních úkonů, které je dobré udělat.

1. Čistota = základ
Určitě nechcete po zimě vytáhnout špinavé kolo a místo rychlého vyjetí a užívání si teplých slunečných paprsků řešit základní údržbu. Kolo bude na druhé koleji několik měsíců a zaslouží si správný přístup. Pokud budete mít kolo uskladněné doma, nehrozí, že z něj bude opadávat bláto, či si zašpiníte další věcí šmírem. Hlavně s kolem nebudete manipulovat s odporem.

2. Mazání = konzervování
Umyté kolo nikdy nezapomeňte řádně osušit a namazat – řetěz, lanka, přesmykač či přehazovačku mazivem určeným na řetěz. Těsnění na vidlici a tlumiči zase silikonem

 

Pokud uskladňujete kolo v bytě, nemusí to být vždy strašák, co překáží…

3. Úleva
Ulevte kolu při jeho nečinnosti. Odřaďte přehazovačkou na malý pastorek na kazetě, přesmykačem na malý převodník na klikách – ulevíte tak napětí vedení.

Jednou za čas, když budete kolem kola procházet, protočte klikami, pootočte koly, zapumpujte vidlicí.

4.. Buďte „líné“
Nechcete se kazit začátek zimy přemýšlením jak kolo zazimovat, nechcete mít strach, že Vám kolo někdo ukradne či o něj v malém bytě nebude neustále zakopávat? Zjistěte, zda ve Vašem okolí nemá některá cykloprodejna přes zimu program skladování. Většinou jej nabízí spolu se základním servisem, tedy na jaře jen kolo vyzvednete a můžete vyrazit!

Autor: Jitka M.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková