Jak se jede pro rekord. O ženách, co vévodí „hodinovce“.

Hodina na kole…proč ne. Ale rychlostí auta, co jede městem…? I tohle umí některé ženy….

Ve světě cyklistiky je hodinovka známá hlavně co se týče mužských rekordů a pokusů o jeho překonání. Kdo by nevěděl o co jde, tak  principem je ujet na cyklistické dráze za 60 minut co nejvíce  kilometrů. Na tuto disciplínu se staví  časovkářské speciály, které ale podléhají přísným parametrům UCI. Od posledních změn v pravidlech se stal hon za rekordem prestižní záležitostí, což je jasné ze zvučných jmen profesionálních cyklistů, kteří od roku 2014 o triumf usilovali. Současným držitelem je Sir Bradley Wiggins, který 7. června 2015 za hodinu stihl ujet  54,526 km!  Od té doby byly zaznamenány další pokusy o překonání, ale zatím neúspěšné.

Ale stejnou pozornost si zaslouží i ženy, které se v této velmi náročné disciplině utkávají. V letošním roce se rekord přepisoval již dvakrát a současná královna hodinovky je dvaatřicetiletá americká cyklistka teamu Boels-Dolmans,  Evelyn Stevens. Ta dokázala na konci února pokořit jen měsíc starý rekord Australanky Bridie O´Donnell o více jak jeden kilometr, což je v měřítku hodinovky velký rozdíl. Považte – za 60 minut zvládla ujet bezmála 48 km! Evelyn Stevens patří k excelentním světovým silničářkám, je několikanásobnou mistryní světa v týmové časovce, sama vyhrála i národní šampionát a co je zajímavé, v r. 2012 ji mohli vidět i čeští fanoušci, když ovládla celkové pořadí etapového závodu Gracia Orlová.

A taková je statistika bojů o nejlepší výkon v hodinovce  za posledních 12 měsíců :

47,980 km – 27.2.2016  Evelyn Stevens  (32)
46,882 km – 22.1.2016 Bridie O´Donnell (41)
46,273 km – 12.9.2015 Molly Shaffen Van Hauweling (42)
45,502 km – 28.2.2015 Sarah Storey (37)

„Neznáte Vaše hranice, dokud jej neatakujete!“, prohlásila Stevens po zdolání rekordní vzdálenosti.

Američanka k boji o rekord usilovala na velodromu v Colorado Springs. Prvních 45 minut jízdy se Evelyn plně soustředila na správné technické šlapání, jízda na dráhovém speciálu s jedním převodem je nesmírně náročná. Na posledních 15 minut bylo v plánu pořádně se zmáčknout a dát do jízdy co nejvíce. Což se jí na pár kol podařilo. K výkonu pak jen dodala, že neznáte Vaše hranice, kam až můžete jít, dokud tuto hranici neatakujete. Většinu úspěšného pokusu jela rychlostí nad 48 km/hod a polevovat začala až v závěru, kdy jí docházeli síly. Přesto, jak sama v cíli řekla, necítila žádnou extrémní bolest, jen normální únavu. A pak už jen štěstí, svůj cíl splnila na 100%. Že by v ní dřímala ještě rezerva pro blízký atak?
Svět jí bude sledovat, ale pravděpodobně to nebude dřív, než po OH v Riu….

VIDEO – http://ultrasport.tv/hour/

Znáte ..? Film „ Létající Skot“ –  vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. http://www.csfd.cz/film/229704-letajici-skot/prehled/

Autor: Jitka M.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková