Kutnohorská bitva dvou generací.

Osmnáctiletá Jana Czeczinkarová ani v třetím díle ČP horských kol nenašla přemožitelku, přestože na startu byla naše nejlepší elitní žena, Kateřina Nash….

Necelých devadesát minut strávily elitní ženy a „třiadvacítky“, na kutnohorské trati, kde se bojovalo o pohárové body v třetím závodě nejvyšší národní soutěže. / krátký report zde.

Radost všem přítomným udělala i účast české reprezentantky, Kateřiny Nash, která již léta patří do širší světové špičky a která ozdobila startovní pole. A pět ukázala, že je PANÍ cyklistkou a příkladnou profesionálkou.

_MG_9203

Není mnoho těch, co by se 24 hodin po příletu ze Států, spánkovém deficitu i devítihodinovém časovém posunu postavilo na start a „neslo kůži“ na trh. Katka však umí rozdávat svou přítomností i výkony radost, za což jí fanoušci cyklistiky milují.

Souboj generací

Bez pěti měsíců dělí Janu Czeczinakrovou a Kateřinu Nash dvacet let! Jana letos jezdí famózně, s lehkostí a její forma je dokonale stabilní. Katka má na svém kontě i v letošní sezóně mnoho skvělých úspěchů, je schopna dojet v TOP desítce světové elity. V Kutné Hoře se očekával velký souboj….

Okruh, v délce 3800m, absolvovaly ženy 6x. Trať nenabízí příliš místa k odpočinku – závodnice prověřilo dlouhé stoupání, okořeněné serpentinami, sjezdová pasáž s mnoha ostrými klopenkami, nechyběla rock garden ani umělá překážka před cílem. Divák si přišel na své…

_MG_9008

Od prvního okruhu se podle očekávání oddělila dvojice Czeczinakrová-Nash, obě za povzbuzování diváků pospolu absolvovaly tři okruhy. Katka jela za Janou v závěsu, ta udávala přísné tempo, o čemž napovídal odstup dalších závodnic na třetím, čtvrtém místě… Jana je skoro domácí a trať měla zažitou již z loňského mistrovství republiky, Katka jí jela těsně před závodem poprvé, ale v jejím projevu to nebylo znát.

_MG_9036

Zásadní změna přišla v půli čtvrtého okruhu, kdy Jana stále držela ostré tempo ve stoupáních a Katce poodjela. Postupně získávala cenné vteřiny, kdo očekával nějaký razantní útok od Katky, nedočkal se. Zkušeně zhodnotila situaci a zbylé okruhy, s bezpečným náskokem na druhé pozici dojela až do cíle.

Tam již byla v objetí svého trenéra, se slzami v očích hvězda dne, Jana Czeczinkarová. Její jízda byla famózní, bez jediného zaváhání, bez známky nervozity z mnohem zkušenější soupeřky.

_MG_9146

„Jsem šťastná, bylo to šíleně těžké, ale já vím, že mi ty prudké kopce sedí. Jela jsem tempo, věděla jsem, že je Katka za mnou, pořád jsem čekala, kdy od ní přijde nějaký útok, byla jsem v napjetí, co kdy bude. Když pak dopadla, povzbuzovali mi diváci, přišlo mi to šílený. Snažila jsem se zachovat klid, mít čistou hlavu….“ podělila se Jana o své pocity ze závodu.

Katka přijela o půldruhou minutu později, v průjezdu cílovým koridorem neopomněla poděkovat divákům za povzbuzování.

_MG_9157

“S Jančou jsem nikdy nezávodila, jela skvělé tempo, bylo dobré jet za ní, znala trať, já si jí projela jen těsně před startem. Dnes byla lepší, já v druhé půlce závodu odpadla, žádný nástup tam nebyl. Byla silná v stoupáních, já trochu litovala, že nemám lehčí převody, abych víc točila“ popsala Katka vývoj závodu.

„ Moc jsem toho nenaspala, za dvě noci 5 hodin, dvacet hodin na cestě, ta únava musí být znát. Byla to pro mě takový brutální rozcvička, ale perfektní trénink  před Albstadtem (SP v Německu, příští víkend –pozn.red), tak je trať dost podobná. Pak další týden ve Francii a na skok pojedu domů doladit formu na Nové Město“ dodala Katka k svému programu před blížícím se světovým šampionátem, který vrcholí elitními závody první červencový víkend.

_MG_9192

Třetí místo v celkovém hodnocení vybojovala mexická závodnice Daniela Campuzano, která pravidelně v českých pohárech startuje, mexický národní tým si vybral Prahu jako výchozí místo na cesty po evropských závodech. Čtvrtá dojela sympatická novozélanďanka  Kate Fluker, která o bronz přišla v samém závěru závodu.

_MG_9178

Pátá příčka patřila Karle Štěpánové, která zajela dobrý závod, i když jí odstup od prvních trochu mrzel. „ Musela bych mít raketový pohon, abych jim stačila. Ale vcelku spokojenost, co je pro mě v tuhle chvíli důležité, že se mi podařilo zjistit příčiny silného zahlenění, které mi poslední závody trápilo a nemohla jsem pořádně dýchat. Diagnostikovali mi zátěžové astma, začínám užívat sprej, pomáhá to“, vysvětlila Karla.

_MG_9110

Šesté místo, s minutovou ztrátou vybojovala Slovenka Janka Keseg Štefková, o další minutu později a na sedmé příčce přijela Jitka Škarnitzlová, která se očividně trápila v prudkých kopcích, ale o to bravurněji projížděla technické úseky, kde patří bezesporu k nejlepším.

Suverénkou závodu juniorek se stala Adéla Šafářová, která zatím nemá ve své kategorii konkurenci a proměnila tak svůj třetí start na poháru v třetí vítězství.

Nadcházející víkend čeká naše nejlepší závodnice boj ve Světovém poháru nejen o vlastní umístění, ale také o body do UCI hodnocení národů, které rozhodnou o počtu míst pro Českou republiku na letní OH v Riu. Bude jedno nebo dvě? Závodnice tu máme…

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková