Česká štafeta vybojovala stříbro! Katka Nash se blýskla famózní jízdou.

Nejlepší ženský výkon dnes předvedla Katka Nash a spolu s dalšími členy štafety získala stříbrnou medaili….

Celkem 16 štafet vyrazilo úderem 18 hodiny do souboje o další sadu medailí. Nechybělo ani české kvarteto, v nejsilnějším možném složení. Naše ženská biková jednička, Katka Nash k sobě měla ty nejlepší: olympijského vítěze a mistra světa Járu Kulhavého, talentovaného juniora Richarda Holce a čtveřici doplnil další skvělý mladík, Matěj Průdek.

Jako první vyrážel na svůj úsek Matěj Průdek, bratr včera úspěšné Báry.  Jeho úkolem bylo udržet kontakt, v jeho jízdě bylo několik elitních mužů. Jel bezchybně a do cíle na předávku přijel na šesté pozici, s minimální ztrátou. Na druhý úsek vyrazil sedmnáctiletý junior Richard Holec, který po chvíli připravil všem přihlížejícím horkou chvilku, při doskoku „dvojáku“ dopadl na přední kolo, téměř spadl a ještě se mu zasekl řetěz. Zastávka, nahození zpět a oprava sedla, které dostalo také zásah, stálo cenné vteřiny. Propadl se závodním polem k desátému místu, Katce na třetí úsek předával na devátém místě, téměř půldruhé minuty.

_MG_1465

Katka ale předvedla famózní stíhací jízdu. Na velkoplošné obrazovce v prostoru cíle se odvíjelo neskutečné drama, na prvním místě jedoucí Prevot pomalu vadla, zatím co Kateřina od pohledu jela suverénně nejrychleji a stahovala jednu soupeřku za druhou. Nevadili jí mokré kořeny, bravurně dávala i náročné kamenité sekce, byla silná do výjezdů. Zhruba kilometr před cílem se před technickou pasáží dotáhla za švýcarskou závodnici, Sinu Frei, jedoucí na třetím místě a bylo očividné, že ta jí zdržuje. Hned po projetí úseku zvaném Rock n´Roll šla Katka ostře před ní a za obrovské podpory publiky dosprintovala na poslední předávku na druhém místě. Zajela mezi ženami naprosto suverénně nejrychlejší čas, loňské mistryni světa, Pauline Prevot nadělila bez vteřiny minutu!
„Snažila jsem se jet rychle, ale po tom dešti i trochu na jistotu. Bylo fajn, že jsem se ještě před závodem projela na trati, protože byla úplně jiná, než včera na tréninku. Myslím, že to pár holek doplatilo. Mě bláto nevadí, naopak, mě to baví i víc, než když je sucho, můžu využít zkušenosti z cyklokrosu. Jediné, co mě mrzí, že jsem Švýcarku dojela před technikou, tam mě zbrzdila, mohlo to být ještě o trochu lepší“, komentovala bezprostředně po dojetí své jízdy.

_MG_1772
Na poslední úsek vyrazil Jaroslav Kulhavý se ztrátou 19 vteřin. A všichni napjatě čekali, jak se Jardovi bude dařit. Jak vysoko bude viset medaile? Budou síly na zlato? Dopustí se někdo ve hře nervů chyby? Francouz jel strojové tempo, Jaroslav brzo setřásl dotírající soupeře za sebou, ale prvnímu místu se přiblížil o pouhou vteřinu, dvě. Tak je svět vyrovnaný a takové jsou závody štafet.

Francie v nádherném souboji dokázala rozšířit svou sbírku a po evropském titulu získala i ten světový.
O pouhých 16 vteřin za neskutečných ovací projel na druhém místě Jaroslav Kulhavý a Česká republika se mohla radovat z první medaile.  A jestli se někomu ze štafety mihl kratičký záblesk smutku?
Posunuté historické maximum a titul vicemistrů světa je přeci parádní důvod k oslavám!

_MG_2058

Katky jízda bude patřit k těm, na které historie nezapomene. “Chvíli jsem věřila, že by mohlo dopadnout i to zlato, ale odstup byl přeci jen větší.  Získat medaili před domácím publikem, to je krásný pocit a jsem ráda, že jsem to mohla zažít“, podělila se o své pocity, již se stříbrnou medailí na krku. Přesto že ona sama říká, že štafeta je o výkonu všech čtyřech v týmu a nikdy zásluha jen jednoho, dnes byla pro většinu prostě nejlepší!

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková