Skvělé páté místo Barbory Průdkové, z boje o medaili ji připravil defekt

Výbornou 5. příčku vybojovala Barbora Průdková v úvodní disciplíně, sprint eliminator. Na dosah bylo i finále, kde se bojovalo o medaile, ale defekt vše zhatil. Všechny tři medaile si odváží Švýcarky…

Mistrovství světa horských kol sice teprve čeká slavnostní zahájení, ale v podvečer se již bojovalo o první sady medailí, a to v disciplíně sprint eliminátor. Po napínavých bojích, v kterých se představily i české reprezentantky, nakonec všechny tři stupně vítězů obsadily švýcarské závodnice. Duhový dres oblékla Linda Indergand, druhá příčka patří Katrin Stirnemann, bronz pro sebe vybojovala teprve dvaadvacetiletá Ramona Forchini, která je mistryní světa v cross country z loňského roku, v kategorii do 23 let.

Do závodu nastoupily i tři české reprezentantky, Barbora Průdková, Vendula Kuntová a Lucie Veselá, která však nepostoupila ze základní kvalifikace mezi nejlepších 16 žen. Tam naopak výborný výkon předvedla Barbora Průdková, která zajela třetí nejrychlejší čas a dala tak příslib boje o medaili.

bára jízda

V čtvrtfinále pak skončil závod pro Vendulu Kuntovou, když měla nepříjemně vyhlížející pád. „ Trochu jsem se zdržela na startu, neslyšela jsem dobře startovní výstřel, protože zrovna trochu hučeli diváci, vyrážela jsem tedy až čtvrtá. Tady u těch dvojitých skoků to byla šance dohnat, já je v tréninku dávala v pohodě a bála se, že ony je dávat nebudou. Tak jsem šla na levou stopu, kterou jsem v tréninku nezkoušela, trošku mi to nakoplo a už jsem letěla, přímo do šutrů. Naštěstí mám jen naražený sval, tak to se rychle srovná. Štve mě, že jsem nemohla bojovat do konce, ale i tak jsem si tu úžasnou atmosféru užila“, popsala své účinkování Vendy, již s ledem na stehně.

MVENDY

Díl smůly si vybrala dnes famózně jedoucí Barča Průdková. Ze čtvrtfinále postoupila do semifinále z první pozice a všichni přítomní se už začínali těšit na to, jak se bude rvát o medaili. Jenže v boji o postup mezi nejlepší čtveřici si vybrala kopec smůly, když zhruba v půlce okruhu měla defekt a na prázdném kole projela jako poslední. Měla pár minut na to vstřebat smutek a zabojovat v závodě o 5 – 8 místo. Po celou dobu se držela na druhé pozici za švédskou mistryní, Alexandrou Engen, která jela v cílovém prostoru s náskokem 10 metrů a asi pocitem jistého vítězství. Ale Barču hnali diváci a ona opět předvedla, jak skvěle byla na dnešní den připravená a cílem projela po boku Švédky. Rozhodovala cílová kamera a po pár vteřinách se objevilo jméno české reprezentantky na prvním místě.

Bprůd

A jak závod vnímala Barča?
“Vím, že je světová konkurence jinde, než v domácích závodech, tak jsem si myslela, že sotva postoupím z kvalifikace. Ale dnes jsem se cítila skvěle, že kdyby to dopadlo na velké finále, o tu medaili bych se porvala. Ten problém s defektem mě nakopnul, tak jsem si řekla, že do toho dám všechno a jsem ráda, že to dopadlo i na to páté místo. Atmosféra je tu skvělá, já měla za Švédkou docela díru, ale diváci mi tak moc povzbuzovali, že jsem to chtěla zkusit dojet a nakonec to dopadlo. Samozřejmě, že bojovat ve finále mistrovství světa by bylo lepší, ale je to sport, mohlo se to stát komukoliv, padlo to na mě. Jsem teď dobře rozjetá na můj hlavní závod. Teď si odpočinu, lehce potrénuju na trati a pak už budu ladit na neděli”, popsala svůj první závodní den Barča.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková