Pivo na kole – ano či ne?
Osvěžující, chutné i výživné. A přívlastky našeho národního nápoje by mohly být ještě pestřejší. Čím nám je ale pivo, kromě osvěžujícího prožitku, ještě přínosné? Víte, kolik zároveň doplníte kilojoulů?
V případě rekreační i výkonnostní cyklistiky se ale budeme bavit o tom nealkoholickém. Když pomineme, že zákaz požití alkoholu při jízdě (i na kole!) stanovuje zákon, je důležité si připomenout, co se děje v tu dobu s naším tělem. Alkohol je totiž organismem vnímán jako nebezpečná toxická látka a proto je pro tělo jeho odbourání naprostou prioritou a vše ostatní v ten moment zaostává. Zhoršuje se svalová práce, zpracování laktátu, zpomaluje doplňování glykogenu, tlumí pozornost a koordinace, tedy vše, co přímo souvisí se zvýšenou fyzickou zátěží. A kdo by si chtěl kazit jízdu či trénink?
Naštěstí můžeme potěšit své chuťové buňky mnohem pestřejším výběrem od tradičních výrobců, až po speciality malých pivovarů, než v nepříliš dávné době, kde byla možnost jediné volby, poměrně nelahodného moku značky PITO. /přímočará složenina dvou slov PIVO a AUTO, jaká byla složenina uvnitř lahve, nám už asi zůstane utajena…
To, že v letních dnech je vidina správně vychlazeného piva jednou z největších motivací urazit plánovanou trasu, nám dokazují zaplněné zahrádky restaurací poblíž cyklostezek. Je to slastný pocit hořkým pivem spláchnout sladkou chuť nedávno snědené energetické tyčky, kterou jsme ještě zapíjeli sladkým ionťákem.
Pivo jako dobrý ionťák
V pivu lze najít celou řadu nutričně zajímavých látek, z vitamínů to jsou především vitamíny řady B, konkrétně thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a cenná kyselina listová. „Béčka“ jsou pak naprosto nezbytná pro fungování nervového systému a také pro řadu důležitých metabolických procesů v těle. Z minerálů v pivu najdeme sodík a draslík (navíc v takřka ideálním poměru), cenný hořčík, křemík, vápník.
Jedno pivo osvěžení, dvě už jako večeře.
Pivo je vzhledem k slušnému obsahu sacharidů nápojem kaloricky vydatným, dobrou zprávou ale je, že v případě nealkoholického je energetická hodnota nižší právě kvůli absenci alkoholu. Pro porovnání: půllitr nealkoholického piva má cca 420 KJ, světlá 12% má víc jak dvojnásobek.
Takže snadné počty, když se trochu „zapomenete“, je dobré s těmito čísly počítat při plánování večerního jídelníčku. A další důvod, proč si vybrat to bez alkoholu.
A co po vyjížďce? Klidně si v závěru dne dopřejte skleničku poctivé desítky nebo dvanáctky, pivo vás přirozeně zklidní a bude se vám krásně spát.
Tip redakce: V Atlasu piv najdete víc jak čtyři desítky druhů nealkoholických piv, včetně nízkoprocentních s příchutí. To už si vybere skutečně každý.
Autor: Kája P.