Z bazénu k cyklistickým medailím. To je cesta olympijské vítězky v časovce, Kristin Armstrongové

Příběh této všestranné sportovkyně, veteránky cyklistických klání,může být motivující pro mnoho dalších ….

Američanka Kristin Armstrongová se stala první cyklistkou olympijské historie, která získala třetí zlato v řadě za sebou ve stejné disciplíně. Nadělila si ten nejhezčí možný dárek k 43. narozeninám, které slaví ve čtvrtek. Stříbro brala v ženské časovce Ruska Olga Zabelinská, bronz Anna van der Breggenová z Nizozemska.

Příběh americké olympijské vítězky, Kristin Armstrong, patří k těm hodně zajímavým. Její cesta k cyklistickým úspěchům byla pěkně kudrnatá. V juniorském věku byla skvělou plavkyní, zařazenou do olympijského výběru, na vysoké škole se pak intenzivně věnovala běhání a toto spojení se přímo nabízelo, aby se naplno vrhla do triatlonu. Ve svých 26 letech úspěšně absolvovala slavný  Ironman na Hawaii. A možná právě přetížení z dlouhých běžeckých tréninků způsobilo, že o rok později začala mít Kristin zdravotní problémy a záhy jí lékaři diagnostikovali osteoartritidu obou kyčlí. Tak se musela s triatlonem rozloučit a na chvíli už přemýšlela o ukončení svých sportovních aktivit a plánovala návrat do práce ve svém rodném Idahu. Zasáhla náhoda, kdy byla požádaná o doplnění v jednom z amerických cyklistických klubů a tak se její cesta nasměrovala ke kolu.

V r. 2002, kdy jí bylo 29 let, vstoupila naplno do profesionálního světa cyklistiky a velmi brzy začala sbírat jeden úspěch za druhým.  Je trojnásobnou olympijskou vítězkou v silniční časovce (2008, 2012 a 2016), dvojnásobná mistryně světa (2006 a 2009), pyšní se řadou vítězství v rámci ženské profesionální Tour.

Po mistrovství světa v r. 2009 přerušila svou kariéru a o rok později se jí narodil syn Lucas, na závodní scénu se pak vrací v r. 2011.

USAs-Armstrong-wins-gold-in-last-ride-H51VPA7P-x-large
OH Londýn – r. 2012

 Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková