Na ME v silniční cyklistice jedou tři ženy: Machačová, Nosková a Šafářová

Tři ženy jsou v celkem šestnáctičlenné výpravě, která se chystá bojovat o evropské medaile v silniční cyklistice….

Za dva dny startuje silniční Mistrovství Evropy, hostí jej francouzské městečko  Plumelec, ležící v bretaňském departmentu.

Národní barvy bude reprezentovat celkem šestnáct našich cyklistů, včetně tří žen, každá z nich pak jinou věkovou kategorii.

Dráha, cyklokros, horská kola…i v těchto disciplínách to skvěle umí tři nominované závodnice, což svědčí o jejich cyklistickém talentu i všestrannosti.

V juniorské kategorii  to bude Adéla Šafářová (tým Nutrend Specialized), která letos posbírala národní tituly jak v silniční, tak i horské cyklistice, kde navíc dokáže držet krok i se světovou špičkou.

V kategorii U23 se o co nejlepší umístění popere Nikola Nosková (KC Kooperativa Jablonec), která už i přes svůj mladý věk má s velkými akcemi zkušenosti, reprezentovala na světových šampionátech na silnici i v cyklokrosu, kde vloni vybojovala parádní stříbrnou medaili.

Třetí z nominovaných je zkušená závodnice Dukly Praha, Jarmila Machačová, která nastoupí v elitní kategorii. Jarmila letos zažívá výbornou sezónu, kromě úspěchů u dráhy (6. A 9. místo na MS), dokázala zajet několik výborných výsledků právě na silnici, v rámci etapových závodů UCI.

“Jedou tři holky. Je vidět, že náš svaz chce s ženami pracovat. Máme jich málo, ale první vlaštovky jsou tu. Jarmila Machačová není žádný nováček, Nikola Nosková již na světových šampionátech ukázala, že se může měřit i s tou nejužší světovou špičko. Pro Adélu Šafářovou je to premiéra ve světovém měřítku, ale na domácích silnicích ukazuje, že je veliký příslib do budoucnosti,” dodal reprezentační kouč, Tomáš Konečný.

Časovka patří u Jarmily mezi velmi silné zbraně.
 

Šafářová s Machačovou pojedou oba závod, tedy časovku i hromadný závod, Nikola Nosková časovku vynechá.  Juniorky budou o medaile v jízdě proti chronometru na trati dlouhé 12,9 km, ženy čeká téměř dvojnásobná porce, 25 km.  Závod s hromadným startem je pro mladší kategorii vypsán na 69,5 km, ženy pojedou necelých 112 km, oba závody jsou shodně dlouhé i pro kategorii U23.

Na šampionát se registrovalo téměř 900 závodníků, v ženské kategorii budou na startu  všechny tři medailistky z OH v Riu, Anna Van der Breggen (Nizozemsko), Emma Johansson (Švédsko) a Elisa Longo Borghini (Itálie) a také několikanásobná světová šampiónka, Marianne Vos (Nizozemsko).

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková