Pavla Havlíková suverénní vítězkou kolínského Toi Toi cupu. Defekt a pády rozhodly o dalším pořadí.

Kolín opět uvítal cyklokrosařskou elitu, bojovalo se o pohárové body. V závodě žen s přehledem zvítězila Pavla Havlíková a chybělo málo, aby jí na zbylé stupně doprovodily její dvě týmové kolegyně…

Na start čtvrtého dílu českého poháru v cyklokrosu se postavilo 26 žen, včetně favorizované Pavly Havlíkové a Karly Štěpánové, nechyběla ani Martina Mikulášková, která si právě na zdejší trati před necelým rokem dojela pro titul mistryně republiky. Nakonec to ale byla Havlíková, která do puntíku potvrdila roli favoritky a s bezpečným náskokem si dojela pro první místo.

Kolínská trať, na které se letos v lednu bojovalo o mistrovské tituly, doznala drobných změn, přibyl jeden technický úsek v písku a oproti zimnímu závodu byl povrch hodně suchý.

Hned od startu se naplnilo očekávání, že všechny favoritky půjdou na špici, už málokdo by si ale vsadil, že na prvních třech místech se téměř po celou dobu závodu budou pohybovat jezdkyně z jednoho týmu. Až do samého závěru to vypadalo, že žlutozelené barvy Kooperativa Women „na bednu“ nikoho nepustí…

 

15085598_1850575798498557_4331811198974214362_n

 

Matadorka českého pelotonu a pozdější vítězka závodu, Pavla Havlíková, nadšeně popisovala nejen svůj výkon, ale i to, co předvedly právě její kolegyně: „ Do závodu jsem šla s taktikou, že si pojedu svoje tempo a uvidím. Očekávala jsem, že na čele pojede početnější skupina a bude se vyčkávat, kdo udělá chybu, stejně jako tomu bylo při lednovém mistráku. Ale nakonec to bylo malinko jinak.  Od startu jsem nasadila svoje tempo  a když jsem v půlce prvního okruhu zjistila, že je za mnou mezera, tak jsem radši šlápla do pedálů. Byla jsem připravená, že mě ještě někdo dojede, ale k mému překvapení se tak nestalo,“ popsala svou cestu k vítězství Pavla a doplnila, že měla i čas vnímat co se jí dělo za zády: Trať se občas potkávala, tak se dalo sledovat, kdo jak jede. Když jsem v půlce závodu zjistila, že naše barvy jedou na prvních třech místech, byl to fakt příjemný pocit. Nakonec to Nikče Bajgerové o kousek nevyšlo, ale i tak jela neskutečný závod,“ dodala na adresu mladé závodnice z jabloneckého gymnázia.

Podobně se radovala i její týmová kolegyně, Nikola Nosková: „Byl to můj první závod doma, proto jsem hrozně ráda kvůli českým fanouškům za umístění na bedně. Pavla za to vzala už v prvním kole a já si musela zvolnit, protože bych nevydržela její tempo. Druhé místo jsem si už pohlídala. Proto jsem dneska spokojená.“

Bronz v Kolíně vybojovala Martina Mikulášková (ČEZ Cykloteam Tábor), která se připravila o možnost bojovat o lepší umístění chybou při přeběhu jedné z umělých překážek. „Myslím si, že jsem dneska měla na to bojovat o vyšší příčky. Bohužel jsem hned na začátku vlastní vinou spadla, když jsem neodhadla krok na překážce. Potom se mi to zezadu špatně sjíždělo. Nejdřív to šlo dobře, pak mi ale docházely síly. Bojovala jsem tak o třetí místo s Nikolou Bajgerovou. Zlomový okamžik přišel v technické písečné pasáži, kde Nikola mírně zaváhala. Okamžitě jsem zbystřila a získala mírný náskok. Proto jsem nakonec za třetí místo ráda.“, řekla pro server cyklokros.cz Martina.

 

toitoit-cup-kolin-2016-4

 

Naopak smůlu si vybrala vítězka dvou předchozích pohárů, Karla Štěpánová, která se ani nedočkala cíle: „ Hned v prvním kole jsem měla defekt, bohužel to bylo hned za druhým depem, takže do dalšího to bylo opravdu šíleně daleko. Nemělo by cenu zkoušet to dojet, na to je to moc krátký závod. Mrzí mě to, že jsem si nezazávodila, tak snad příště to bude bez technických problémů,“ vysvětlila své brzké odstoupení ze závodu česká biková mistryně, která se už těší na další pohárový závod.

Ten se jede už tento čtvrtek, v den státního svátku a česká cyklokrosová elita se tentokrát potká ve Slaném.  Cyklokrosařky pak čeká o den později  přesun do belgického Koksijde, kde se odehraje další závod světového poháru.

Výsledky:

1. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) 43:55 min.
2. Nikola Nosková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +0:45
3. Martina Mikulášková (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:26
4. Nikola Bajgerová (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +1:29
5. Nadja Heiglová (AUT, Sportunion Bikestore.cc) +1:34
Autor: Kája P.
Foto: Jsphoto, Miloš Lubas

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková