Katka Nash třetí v celkovém pořadí SP v cyklokrosu. Finalový závod vyhrála Marianne Vos.

Z třetího místa na sedmé. Pád týmové kolegyně připravil Katku Nash o možnost vybojovat znovu pódium. Pavla Havlíková se po nemoci trápila…

Závěrečným devátým závodem skončil letošní ročník Světového poháru v cyklokrosu. Poslední body se rozdávaly v nizozemském Hoogerheide.

Dva stupně nad nulou, sucho a azurová obloha, takové byly podmínky pro elitní závod žen, kterých se na start postavilo téměř sedmdesát. V pětici českých reprezentantek nechyběla česká jednička Kateřina Nash, naopak do závodu nenastoupila Nikola Nosková, která se potýká s nachlazením.

Díky pevnému podkladu se jelo velmi rychle, hned od startu se pole závodnic řádně natáhlo. Na čele se usadila úřadující mistryně světa Nizozemka De Jong, kterou potkal v jednom sjezdu nepříjemný pád, bolestivě si narazila koleno a závod tak pro ni skončil. Katka Nash měla sice opět pomalejší začátek, ale v průběhu prvního kola se zkušeně propracovala do přední skupiny. Ve druhém kole nastoupila všem soupeřkám domácí favoritka Marianne Vos, na to zareagovala pouze trojice Sane Cant, Lucinda Brand a opět výborně jedoucí Nash.

Třetí místo je doma…Katka Nash při vyhlašování celkového pořadí SP v cyklokrosu

 

Už se zdálo, že závod bude mít podobný scénář, jako minulý týden, v Fiuggi, kde Marianne Vos jela dlouho osamocena na první pozici až do samotného cíle. Závod byl tentokrát ale mnohem dramatičtější.

V následujícím kole se sjela pětičlenná skupina, kam se dotáhla i Lechner a společně dojely vedoucí nizozemskou jezdkyni. Tempo polevilo, a tak se brzy skupina rozšířila o další závodnice. Katka se pohybovala zkušeně ve předu, aby mohla zachytit eventuelní nástup svých soupeřek.

Bohužel, její pravděpodobnou cestu za dalším pódiem překazil pád její týmové kolegyně z Luny Pro, Italky Lechner. Ta spadla z druhé pozice a zbrzdila celou skupinu i průběžně třetí Nash. Toho využila Belgičanka Sane Cant a další tři Nizozemky, které se usadily na špici závodu. Závod se rozhodoval v předposledním kole, kdy znovu zaútočila Marinne Vos a mířila za dvacátým vítězstvím ve Světovém poháru. Svou neohroženou jízdou nenechala nikoho na pochybách, že je po loňském promarodněném roce zpět ve velké formě.
m

Marianne Vos si jede pro své dvacáté vítězství ve SP v cyklokrosu

 

Úspěch nizozemských barev završily druhá Brand a třetí Worst. Česká reprezentantka Kateřina Nash bojovala až do posledních metrů, nakonec projela cílovou metou na sedmém místě. To v součtu znamená celkově třetí místo ve SP.

Tím ale bohužel česká radost skončila, další naše závodnice skončily v hloubi startovního pole, včetně Pavly Havlíkové.

„Je těžké po týdnu v horečkách jet jakýkoli závod, natož svěťák.  Ale jinou možnost jsem neměla, rozjet se někde musím, bez závodění to nejde. Bohužel nelze čekat zázraky, nemoc mi vzala opravdu hodně sil a několikadenní rozjetí v závějích už to nezachránilo. Nic nevzdávám a pro MS udělám já i zbytek týmu maximum. Zůstáváme v Belgii na naší týmové základně, je tu mnohem lepší počasí a hlavně ušetříme mnoho sil zbytečným cestováním.

Závod byl dneska opravdu velice rychlý, takové silniční kritérium po loukách. Věděly jsme, že to nebude dneska snadné, ale nevzdáváme nic. Zase nás to posune dál.

 Nikola Nosková onemocněla dnes ráno, těsně před závodem, dnes večer odletěla do Čech, aby navštívila lékaře a do příštího týden byla úplně fit“, pospala situaci v týmu Kooperativa Women´s cyclocross.

Pouhý týden zbývá všem závodnicím na finální vyladění formy, příští víkend hostí lucemburský Bieles světový cyklokrosový  šampionát.

Výsledky ženy Elite:

1. Marianne Vos (NED, WM3 Pro) 42:48 min
2. Lucinda Brand (NED, Sunweb) +0:13
3. Annemarie Worst (NED) +0:15

7. Kateřina Nash (Luna Pro) +0:22
43. Pavla Havlíková (KC Kooperativa) +3:02
52. Martina Kukulová (Cyklo team Kolárna) +3:53
58. Tereza Vaníčková (Ivar CS Author) +5:04
66. Nikola Bajgerová (KC Kooperativa) +7:05

 

Celkové pořadí SP 2016/2017

1. Sophie de Boer 484 bodů
2. Sanne Cant 395 b.
3. Kateřina Nash 393 b.

 

Foto: sport.be, cyclocross

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková