Jitka Škarnitzlová si veze z Kamptal-Klassik-Trophy 5. místo

Tradiční cross country závod, Kamptal Klassik Trophy v Langenlois měl bohaté zastoupení i z řad českých závodnic, nejlépe se vedlo Jitce Škarnitzlové. Úřadující mistryně republiky Štěpánová závod nedokončila…

Přes 500 závodníků z 16 zemí se představilo na víkendovém klání Kamptal-Klassik-Trophy, populární jarní klasice, která platí za otvírák cross country sezony ve střední Evropě. Trať namotaná mezi vinicemi dolnorakouského města Langenlois patří mezi ty „oldschoolové“ , ale to rozhodně neznamená, že by byla pro závodníky jednoduchá, navíc pro mnohé je úplně prvním ostrým testem po dlouhé zimě.
Na startovní listině žen a kategorie do 23 let bylo 34 závodnic, o své první body do UCIO žebříčku přijelo bojovat celkem 8 českých bikerek, kromě zraněné Jany Czeczinkarové, která přijela ještě s berlemi alespoň zafandit , nechyběl nikdo z našich předních xc specialistek. Na svůj první letošní start čekala Karla Šzěpánová (N1 Team), naopak závodní kilometry v nohou už měly Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna – Accolade) a  Adéla Šafářová (Nutrend Specialized), které absolvovaly v únoru kyperský Sunshine cup. Tuto dvojici doplnila Barbora Průdková (Superior MTB), která přicestovala do Langenlois rovnou z Hlohovce, kde den předtím zvítězila v silničním závodě Trofeo Cinelli.

 

Závod stylem start cíl ovládla zkušená maďarská závodnice Barbara Benko (Focus XC), když své nizozemské soupeřce Anne Tauber (Habitat Merida) nadělila víc jak půl minuty. Na třetím až šestém místě byly už rozestupy mezi závodnicemi menší, bronz pro sebe nakonec urvala nestárnoucí Janka Kesseg Štefková (Outsiderz), pronásledovaná Švédkou Alexandrou Enge (Ghost Factory).

 

Jitka Škarnitzlová bojuje  ve skupince na 2 – 5 místě, vepředu jedoucí Benco se ostatním vzdaluje

 

Velmi pěknou jízdu předvedla Jitka Škarnitzlová, která skončila na celkově 5. místě, přitom to dlouhou dobu vypadalo, že jí cinkne bronz. „S výsledkem i výkonem jsem spokojená, i když to bylo rozjeté lépe, než to nakonec dopadlo. Povedl se mi start, v prvním okruhu trochu cukla Benko a až do nájezdu do posledního kola jsem jezdila na 2-4 místě. Jenže pak jsem udělala chybu v depu a Janka s Anne Tauber, s kterými jsem jela pohromadě, mi lehce poodskočily, mě navíc v posledním kole trochu došlo a dostala se přede mě zezadu doslova letící Engen, tak z toho nakonec bylo 5. místo. Ještě je třeba doladit pár detailů, ale vše je na dobré cestě, mohla by to být slušná sezóna“, popsala svůj výkon nejlepší česká závodnice nedělního klání.

 

Adéla Šafářová z týmu Nutrend Specialized je letos prvním rokem v kategorii U23 a v závodě patřila k nejmladším

Kdo čekal boj mezi úřadujícími mistryněmi republiky, Karlou Štěpánovou a Barborou Průdkovou, ten se nedočkal. Druhou nejlepší Češkou byla trochu překvapivě teprve devatenáctiletá Adéla Šafářová, která se v celkovém pořadí dokázala propracovat na 14. místo. O pozici hůř skončila Barbora Průdková, která působila unaveným dojmem a 15. místo jí příliš nepotěšilo.

 

Karla Štěpánová má u svého jména DNF, ze závodu odstoupila v druhém okruhu. „Opakoval se mi problém z loňska, zase astma, bylo to hrozný, vůbec jsem nemohla dýchat. Jasně, že mě to štve, mám dobře natrénováno a pak nemůžu nic ukázat. Ale byla jsem už předem domluvená s trenérem, že když bych měla tenhle problém, raději slezu“, vysvětlila úřadující mistryně republiky své odstoupení hned z kraje závodu.

V závodě juniorek jsme měli také české zástupkyně, nejlepší z nich byla pátá Lucie Krupová z týmu Expres CZ Scott Kolín, o tři příčky za ní pak dojela Monika Kučerová (VRV Team).

 

Celkové výsledky : https://www.kamptal-klassik-trophy.at/en/service/results/

Foto: Miloš Lubas

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková