SP v Novém Městě na Moravě: Češky se trápily, vítězství obhájila Annika Langvad

Annika Langvad ovládla zcela suverénně úvodní závod žen Světového poháru horských kol. Na stupně jí doprovodila již pětačtyřicetiletá Sabine Spitz a o téměř polovinu mladší Švýcarka Linda Indergand. České bikerky se tentokrát na domácí trati trápily, nejlepší výsledek dosáhla Jitka Škarnitzlová, ale moc radosti si neužívala….

Odpolední program ve Vysočina Aréně vyvrcholil závodem elitních žen. Na start prvního Světového poháru se postavilo 79 žen, včetně pěti českých zástupkyň.  Dvě velká jména ale chyběla, kromě již dopředu avizované absence české jedničky Kateřiny Nash, nebyla na startovní listině ani olympijská vítězka Jenny Rissveds. Dle oficiálního prohlášení jejího týmového manažera, došlo v její rodině nečekanému dvojnásobnému úmrtí, a proto Jenny zůstala doma a startovat nebude ani za týden v Albstadtu…

IMG_5156 nájezd

Okruh v délce 4100m musely bikerky absolvovat hned 5x plus na úvod jedno zkrácené kolo.  V kuloárech padala jména favoritek, energií a úsměvy sršela Jolanda Neff, dost se očekávalo od Sabine Spitz, která to na zdejší trati umí, otazník nad svou formou sama vyslovila úřadující mistryně světa právě z Nového Města, Annika Langvad, která měla menší tréninkové manko. Hodně času  věnovala  na ukončení studia stomatologie Na kodaňské universitě.

Hned po startu šla do čela švýcarská závodnice týmu Focus Xt, Linda Indergrand, následovaná Jolandou Neff (Kross Racing), která startovala coby lídr UCI rankingu s jedničkou na řidítkách. Tohle uskupení ale vydrželo pouze nájezdový okruh, brzy se na čelo prodrala dánská bikerka Annika Langvad (Specialized Racing) a po celý zbytek závodu před sebe nikoho nepustila. S komfortním, téměř minutovým náskokem tak obhájila loňské vítězství. „Jsem nadšená, je to pro mě veliké překvapení, vůbec jsem nevěděla, co od sebe můžu čekat. Vím, že mám letos méně natrénováno a také jsem nestačila odjet tolik závodů, jako třeba vloni. Navíc chybělo i srovnání se soupeřkami,“ řekla Langvad bezprostředně po projetí cílem, kde nevypadala vůbec unaveně. „Hodně mi pomohli diváci, že jsem při sólové jízdě neměla čas myslet na bolavé nohy, po celou dobu mě hnali vpřed“, poděkovala fanouškům, kteří opět v hojném počtu lemovali trať.

anika mala jpg

Zatímco o prvním místě nebylo pochyb, o další se bojovalo do samotného závěru. Velmi zkušeně se během první půlky závodu dostala na třetí a záhy na druhé místo veteránka bikového pelotonu, pětačtyřicetiletá Sabine Spitz (Wiawis Bikes Pro team. O třetí místo se prala trojice Linda Indergand, Maja Wloszczowska(Kross Racing) a mladičká Ukrajinka Yana Belomoina (CST American Eagel MTB Racing). Z této skupiny vyšla nejlépe Švýcarka Indergand, cílový sprint pak vyšel ve prospěch Polky Wloszczowské, která tak vybojovala, stejně jako vloni, čtvrté místo, když jí od bronzu dělily pouhé čtyři vteřiny.

Největší smolařkou závodu byla Catharine Pendrel, která se ještě v polovině závodu pohybovala na druhé příčce, ale po chybě v kamenité sekci přetrhla řetěz a dlouhá oprava v depu jí vyřadila z boje o slušný výsledek. Závod ale dojela v ostrém nasazení a o její výborné formě svědčí to, že se z hloubi startovního pole nakonec dokázala probojovat na jednadvacátou příčku.

_MG_3706 SABINE
Sabine Spitz podala bezchybný výkon, který jí vynesl druhé místo

České trápení

Českým závodnicím se dnešní závod nevydařil. Nejlepší z kvinteta byla Jitka Škarnitzlová (ČS Accolade), která dokončila na 41. místě, s odstupem téměř 9 minut na vítězku. 

_MG_3413jíta světlo

„To, jestli jsem nejlepší z Češek opravdu neřeším, vždyť přede mnou bylo čtyřicet holek. Ale na první svěťák to bylo docela dobré, v kopcích jsem měla dobrý pocit, že mi to jede, nepřišla na mě žádná větší krize. Možná škoda toho startu, že jsem se nedostala víc dopředu, protože jsem na to pak ve sjezdech doplácela. Jela jsem za pomalejšíma holkama, dvakrát jsem musela i běžet. Abych dojela líp, musí se to všechno sejít, motor i hlava, pak to může být i blízko dvacítce“, zhodnotila své novoměstské vystoupení Jíťa, která i vzkázala poděkování divákům. „Atmosféra byla, jako vždy, super a strašně moc děkuji divákům, že nás přišli podpořit, i když nejela Katka Nash“.

Karla

Ambice Karly Štěpánové (N1 Team) na TOP dvacítku pohřbilo bolavé rameno, které si poranila minulý týden na pohárovém závodě. Navíc jí ani nešly nohy. „Bylo to dnes celé obrovské trápení. Rameno jsem měla hodně dobře zatejpovaný, ale stejně to byl velký limit. Paradoxně mi to nebolelo v kamenitých sjezdech, ale v těch dlouhých kořenových pasážích, kde se jede rychle. To jsem cítila každý prohoupnutí. K tomu mě bolely nohy, prostě se to dneska sešlo. Natrénováno mám, to vím, tak chci co nejdřív předvést, že to ve mně je.“, vylíčila své trápení na trati Karla, která dokončila hluboko za očekáváním až na 60. místě. „ Bylo to na morál, když jsem viděla ujíždět holky, s kterými normálně závodím. Jenže tady v Novém Městě se závod nebalí, kvůli divákům, kvůli atmosféře v cílové rovině“, vysvětlila česká mistryně, proč se nakonec protrápila do cíle s téměř patnáctiminutovou ztrátou.

O místo před Karlou dokončila Hanka Ježková (GT Opportunity), další dvě české závodnice pak v sedmé desítce.

Výsledky

1.Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) 1:28:45 hod
2.Sabine Spitz (GER, Wiawis Bike) +0:5
3.Linda Indergand (SUI, Focus XC) +1:18
4.Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) +1:22
5.Yana Belomoyna (UKR, CST Sandd American Eagle) +1:22

41.Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +9:11
59.Hana Ježková (GT Opportunity) +13:03
60.Karla Štěpánová (N1 Team) +14:03
63.Lucie Veselá (GT Opportunity) +15:01
67.Vendula Kuntová (Ghost Team) -1 kolo


Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková