Nosková potvrdila skvělou formu a získala druhý titul!

Až závěrečný spurt rozhodl o zisku titulu mistryně republiky v silniční cyklistice, nejvíce sil měla Nikola Nosková a dojela si tak na domácím šampionátu pro svůj druhý titul. Za svými zády nechala dvě závodnice Dukly Praha, Lucii Hochman a stříbrnou ženu čtvrteční časovky, Jarmilu Machačovou.

V Žiaru nad Hronom, na společném mistrovství České a Slovenské republiky pořadatelé přichystali zvlněný okruh, v kterém chyběly těžší stoupání, přesto se peloton v průběhu závodu nadělil. Bojovalo se aktivně od prvních kilometrů. V prvním z tří okruhů o délce 27,5 km, se pokusila závodnice Dukly Praha, Lucie Hochmann o únik a vyjela si víc jak minutový náskok. V druhém okruhu přišel druhý útok, kdy už sice byla Hochamnn pelotonem pohlcena, ale zaútočila Machačová společně s bikerkou Barborou Průdkovou a pole se postupně roztrhalo. Přední skupina čítala týmovou převahu závodnic Dukly Praha, ale Nikola ve finiši prokázala svou výbornou formu a spurt vyhrála.

„Byla tu velká převaha Dukly. Když jsem si včera projížděla trať, tak jsem si říkala, že tu není žádný větší kopec, kde by se dalo ujet, tak jsem nevěděla, co od závodu čekat. Myslela jsem, že se ani závodní pole nerozdělí. Jak odjela Lucka, tak jsem byla docela naštvaná, protože jsem si odtáhla celé kolo sama, abych ji sjela, protože bylo logické, že Dukla ji dojíždět nebude. Naštěstí se to pak nějak nadělilo a pak už se docela spolupracovalo,“ popsala průběh závodu Nikola pro web Českého svazu cyklistiky.

19243418_1050290345074307_4533441965308765194_o

V loňském roce si Nikola dojela v celkovém pořadí mezi ženami pro čtvrté místo a během závodu byla jediná, kdo dokázal část závodu držet krok s tempem rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která vyhrála silniční závody 4 roky za sebou (2013-2016). Letos Nikola, která přestoupila do ženského profitýmu BePink Cogeas ukazuje excelentní formu a tak je velká škoda, že se tyto dvě závodnice spolu neutkaly…

Juniorkám kralovala Kamila Janů, která se ale víc zaměřuje na horská kola. „Silnice mě moc baví a chtěla jsem mít medaili, ale v titul jsem moc nevěřila, protože jsem v juniorkách teprve prvním rokem a okruh mi moc neseděl. Snažila jsem se držet vepředu, udržela se tam až do cíle a pak se rozhodlo ve spurtu,“ popsala Janů.

Výsledky:

Ženy (82,5 km): 1. Nosková (BePink Cogeas) 2:15:22, 2. Hochmann (Dukla Praha), 3. Pavlendová (SR), 4. Machačová (Dukla Praha) všechny stejný čas, 5. Neumanová, 6. Keseg Števková (SR) obě -4.

Juniorky (82,5 km): 1. Janů (KH Tour – BH Bikes) 2:15:25, 2. Švihálková (Kooperativa Jablonec nad Nisou) stejný čas, 3. Hájková (SKP Duha Lanškroun) -2:07.

Celkové výsledky zde

 

Zdroj: ČTK
Foto: Jan Brychta

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková