Střevíčky od Scottu, zn. RC

Jak moc se rády rozmazlujete? Pokud je vaše odpověď kladná, zpozorněte…

Pokud jste to nevěděly, Scott vás obleče a vyzbrojí na kolo, od hlavy až k patě. Abychom byly přesné, včetně toho kola. V dnešním hledáčku DNK tipů na nákup máme dvoje TOP střevíčky pro dámy z kolekce Scott Race. Pokud vám k sportovním tretrám úplně neladí označení pojmenování střevíčky, omlouváme se. Tyto dva kousky jsou ale top modely se vší parádou, a přestože jsme je netestovaly, získaly si náš obdiv. Drobní minus jsme našly, ale to až v samotném závěru.

Scott Road RC Lady

Scott road RC LADY

Dámské cyklistické tretry SCOTT Road RC Lady jsou nejvyšším modelem, určeným pro závodně orientované jezdkyně. Sněhobílá barva, s lesklým asymetrickým logem v šedém tónu dodávají na luxusním vzhledu. Boční perforace a použití 3D síťovinových panelů zajišťuje dostatečné proudění vzduchu.

Pohodlí versus tvrdost boty je jednou z velkých předností těchto treter. Prvně jmenovanou vlastnost zajišťuje použití několika špičkových technologií. Stahování tretry se děje prostřednictvím systému Boa, dvou na sobě nezávislých navíječů. Tradiční funkce „pull-to-release“, zapnutí/vypnutí poskytuje stejné a snadné ovládání, které uživatelé znají a milují. Nové možnosti oboustranného nastavení označeného IP-1 usnadňuje navíc utažení nebo uvolnění nohy během jízdy. K tomu napomůže i do šestihranu zbroušené stahovací kolečko.

Scott road RC LADY

Dalším prvkem, který ovlivní komfort při nošení je nastavitelná stélka ErgoLogic, kdy si uživatel může nastavit podporu podélné a příčné klenby. Svrchní materiál je syntetická kůže, při použití minima švů je tu i minimum tlakových bodů. Fit tretry je celkově užší, jezdkyně s širší nožkou možná budou muset sáhnout po jiném modelu.

Scott road RC LADY

Dalším, čím se pyšní tyto tretry je jejich normovaný index tuhosti-dosahují čísla 10, nejvyšší v měřítku Scott i dalších renomovaných značek. Pevná karbonová podrážka je od palcového kloubu až k podpatku, počínaje zadní třetinou boty je střed uhlíkové podešve vyjmut, což umožňuje boční flexi.

Tím se má zmírnit napětí na kolena a kotníky, zvyšuje komfort a pomáhá předejít únavovému zdravotnímu problému, který může přijít z nošení nadměrně tuhých bot.

Hmotnost treter je cca: 220 g (pro vel. 40), k dispozici jsou v rozsahu od 36 až po 42.

Scott MTB RC LADY

Scott mtb RC LADY

Dámské cyklistické tretry Scott MTB RC LADY jsou ze stejné kategorie, jako jejich silniční sestřičky. Sáhnou po nich závodnice, které hledají boty bez kompromisů. I zde najdeme podobný rukopis, co se designu týče, asymetricky použitý svrchní materiál (umělá useň) kombinuje lesklou a matnou úpravu. Pro odvětrání je zde dostatek perforovací, i nylonové síťoviny. Na exponovaných místech, vnější hraně a špičce jsou ochranné prvky proti poškození.

Scott mtb RC LADY

Také u bikových treter Scott spoléhá na pohodlný dvouzónový systém zapínání BOA® IP1, který umožňuje úpravu nastavení i během jízdy dvěma samostatnými mechanismy. Rovněž si můžete upravit stélku ErgoLogic přesně pro pohodlí a podporu vaší nožní klenby.

 

Scott mtb RC LADY

U závodních treter se očekává dostatečná tuhost podrážky, aby docházelo k dokonalému přenosu síly na pedál. O to se stará karbonová podrážka s indexem tuhosti 10. U zadní třetiny podrážky, stejně jako u silničních treter je střed uhlíkové podešve vyjmut, pro jemnou boční flexi.

Další neméně důležitý parametr, je zvolená pryž na podrážce, která je v kontaktu se zemí. Scott zvolil měkčí směs, s vystouplým vzorkem, který podrží v blátě a přilne na kluzkých kamenech.

Čekáte na tu chybku, kterou jsme zmiňovaly na začátku představení treter? Kdo miluje, tak musí, kdo chce mít pro sebe (a své nohy) to nejlepší, tak neřeší investici, která znamená v případě těchto topových modelů lehce přes 9 tisíc korun.

Podrobné informace o dostupnosti i dalších modelech z dámské kolekce Scott najdete na stránkách dovozce: www.endorfinrepublic.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková