ČP v cyklokrosu: Nikola Nosková se radovala z prvního pohárového vítězství

Šňůru neporazitelnosti Pavly Havlíkové v domácích pohárech přerušila ve finálovém závodě bronzová medailistka z ME, Nikola Nosková…

Finálový závod cyklokrosového seriálu Toi Toi cupu přivítal středočeský Kolín, kde se zároveň v mládežnických kategoriích bojovalo o mistrovské tituly. Teplota těsně nad nulou, lehce uklouzaná trať, záludné písečné pasáže a nepříjemný vítr-to byly podmínky, s kterými se musely závodníci vypořádat.  Netradičně jako poslední byla na pořadu dne elitní kategorie žen. Na start se postavilo 18 závodnic, mezi nimiž nechyběla medailistka z ME v Táboře Nikola Nosková, stále ještě úřadující mistryně republiky Pavla Havlíková. V dresu národní šampionky pro r. 2018 se ukázala Slovenska Janka Keseg Štefková a také rakouská cyklistka Nadia Heigl.

Na rovinaté trati v Kolíně byla nejvíce favorizována vynikající silničářka Nikola Nosková, která šla také ihned po startu do čela. Na konci prvního okruhu se však objevila na prvním místě s poměrně výrazným náskokem Havlíková právě před Noskovou a Bajgerovou. Ve druhém kole se však situace na prvních dvou místech otočila a do jeho cíle si přivezla zhruba deseti sekundový náskok Nikola Nosková. Nabídnutou šanci již nepustila a pravidelným tempem si dojela pro letošní premiérové domácí pohárové vítězství.

ToiToi_2017_Kolin_cla_32
Rozhodující okamžik závodu, Pavla se poroučí k zemi

S výrazným odstupem za ní skončila Pavla Havlíková, která byla očividně nenaladěná. Z boje o prvenství ji totiž připravil pád v jedné z písečných pasáží, kdy se jí dostal písek do řetězu i řazení a musela na neplánovanou zastávku do depa. Ztráta na Nikolu byla veliká, Pavla vzhledem k nedělním závodním povinnostem na švýcarském EKZ crossu už hlídala jen druhou pozici. Radost v cíli měla Nikola Bajgerová, která se poprvé v sezóně probojovala na stupně vítězů. Až za ní skončily Rakušanka Heigl a Slovenka Keseg Štefková.

V celkovém hodnocení Českého poháru zvítězila Pavla Havlíková. Mistrovství republiky se jede 13.ledna 2018 v Mladé Boleslavi. Do té doby absolvují závodnice několik zahraničních startů s reprezentací na jejichž základě se bude vyhlašovat nominace na lednové Mistrovství světa v nizozemském Valkenburgu.

Výsledky ženy: 1. Nosková (Donen Vondelmolen) 44:41, 2. Havlíková (Kooperativa Jablonec n.N.) -1:17, 3. Bajgerová (Eleven Mercedes-Benz Mitas) -1:51, 4. Heiglová (Rak.) -2:09, 5. Keseg Števková (SR) -3:07, 6. Janů (ČEZ Tábor) -3:13.

Konečné pořadí (po 7 závodech): 1. Havlíková 209, 2. Heiglová 178, 3. Ungermanová (Kooperativa Jablonec n.N.) 160.

 

Foto: Miloš Lubas, jhphoto.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková