SP Namur: O překvapení nebyla nouze

Kateřina Nash chtěla víc, mladička Evie Richards zaskočila celý svět, Francouzka Prevót útočí…

Ani na třetí adventní neděli neměly světové cyklokrosařky čas na odpočinek. V belgickém Namuru, stotisícovém městě, které nachází přibližně 65 km jihovýchodně od Bruselu se jel šestý díl světové pohárové série. A v našem reprezentačním týmu doutnala naděje na úspěch. Zdejší těžká trať patří ty mezi oblíbené Kateřiny Nash, která si tu už dvakrát užívala vítězné pocity, naposledy to bylo vloni. I letos se nechala slyšet, že by je připravená o pódiové umístění zabojovat. Ale neměla svůj den.

Přestože se jí povedlo velmi dobře odstartovat, už během prvního kola se pohybovala mezi 5-10. místem. V tu dobu byla vepředu odskočená trojice: Italka Lechner, britská závodnice Brammeier a  Američanka Compton.

„Katce se podařilo dobře odstartovat, ale pak se postupně propadala, nebyla schopná chytit rytmus, dneska to nebylo dle jejího gusta. Ale není všem dnům konec, jenom prostě neměla svůj den,“ zhodnotil výkon reprezentační trenér Petr Dlask.

I když si Katka Nash nedojela pro vytoužené pódiové umístění, 7. příčka rozhodně není nic, z čeho by musela být zklamaná. Umístění v top ten se počítá.

Namur 2016: rok stará radost Katky Nash

Parádní výkon předvedla úřadující mistryně světa v kategorii do 23 let, Evie Richards. Byla jednoznačně největším překvapením závodu, i když v cyklokrosu není žádným nováčkem, letos to pro ni byla velká premiéra, Evie se hodně zaměřuje na horská kola. Jak sama potvrdila v cíli závodu, biky jsou pro ni stále disciplínou číslo jedna, protože její velký sen jsou olympijské hry v Tokiu.

Teprve dvacetiletá Britka se ve třetím ze čtyř okruhů dotáhla na samotné čelo a během chvilky všem svým soupeřkám ujela. S náskokem 15 vteřin si mohla užít průjezd cílem. Za sebou nechala o 10 let starší krajanku Nikki Brammeier, bronz po napínavém souboji uhájila italská bikerka Eva Lechner, na Američanku Kate Compton zbylo čtvrté místo.

Na konečné pořadí nebyla tentokrát pyšná další z českých závodnic, Pavla Havlíková, která uzavírala až třetí desítku. “Nájezdové kolo se mi podařilo excelentně, při průjezdu cílem 4. místo, ale pak už to žádná hitparáda z mé strany nebyla. Navíc, mám menší rámy, než všichni ostatní a blátem a trávou se mi zacpávají trochu rychleji. Mechanici si dneska zazávodili se mnou – musela jsem měnit stroj každé kolo,“, pospala svůj nepovedený závod Pavla.

Evie Richards
Namur 2017 a průjezd cílem v podání Evie Richards

Nedařilo se ale i větším hvězdám. Propadákem byl namurský podnik pro mistryni světa a vedoucí ženu pořadí SP poháru Sanne Cant. Ta se hned od startu pohybovala na zadních pozicích, až byla nakonec hodnocená na 12. místě, což je její letošní nejhorší výsledek.

Naopak výrazný vzkaz soupeřkám, aby s ní opět počítaly, nechala exmistryně světa, Pauline Ferrand Prevót. Pohledná Francouzka při své letošní premiéře ve SP skončila na 5. místě a potvrdila, že plán zaútočit na únorovém světovém šampionátu na nejvyšší příčky myslí zcela vážně. 

V top ten, resp. na osmém místě skončila i další excelentní bikerka, úřadující mistryně světa Jolanda Neff.
Umístění další českých závodnic: 38. Nosková, 44. Šafářová a 55. Ungermanová.

Hned druhý svátek vánoční čeká cyklokrosřky další závod, opět na tradičním místě v kolotoči Světového poháru – belgickém Heusden-Zolderu.

Rozhovor s vítěznou Evie Richards

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková