5 cyklo předsevzetí, která vám udělají život hezčí

Jak plánovat a hlavně uspět v plnění novoročních předsevzetí? A která stojí za to?

Pro mnohé je příchod Nového roku spojen i s novými předsevzetími. Hledáte inspiraci, nové výzvy? Podívejte se na zaručených 5 tipů, které vám pomůžou, aby se věci pohnuly tím správným směrem.

Začátek nového roku nám dává dobrou možnost sepsat si (v horším případě oprášit stará a nesplněná) předsevzetí. Někdo vystřihne seznam s deseti úkoly, pro někoho jsou tři maximálním počtem, na který si troufají. A statistiky hovoří jasně, víc jak tři čtvrtiny lidí nezvládne svůj plán držet ani jeden měsíc.

Sportovci bývají úspěšnější, jejich silnou předností totiž bývá houževnatost. Ale ani to mnohdy nepomůže k splnění vytyčených novoročních cílů. Univerzální návod na úspěch neexistuje, ale je pár pravidel, které vám snažení ulehčí. 

Pravidlo 12 měsíců

Je to jednoduché, 12 měsíců znamená 12 cílů. Vyberte si 12 malých cílů, nebo devět malých a tří větších, které plánujete v průběhu roku dosáhnout nebo splnit – tedy jeden za každý měsíc. Tohle je ideální pro ty, co mají tendenci ztrácet zájem a motivaci pro dlouhodobé cíle.

Pravidlo tří velkých cílů

Přestože je pro vás zásadní jen jediná věc, je dobré k takovému předsevzetí připojit ještě další dva cíle. V momentě, kdy vám nějaká situace znemožní krátkodobě plnit váš hlavní cíl, můžete svou pozornost upřít na svůj druhý (třetí) úkol a budete mít stále silnou motivaci jít vpřed.

o-BIKE-WINNERS-facebook

5 předsevzetí, která vám udělají hezčí život (nejen na kole)

Pro mnohé je příchod Nového roku spojen i s novými předsevzetími. Než si vyberete ta pro vás důležitá, napište si jich mnohem víc a pak teprve seznam utřiďte a vybírejte. Podívejte se na výběr 5 tipů, které vám pomůžou, aby se věci pohnuly tím správným směrem.

1. Zlepším kondici-ztratím váhu

Předsevzetí „musím zhubnout“ patří mezi nejčastější, ale sama o sobě je tato formulace příliš obecná. Je nutné být konkrétní a realistický. Takže je dobré si dát cílovou váhu, ne, že každý týden půjde půl kila dolů. Stejně tak pozor na nereálné způsoby, jakými toho dosáhnout, Trénink 6x v týdnu na kole asi v zimě dávat nebudete. Zlepšení kondice jde ruku v ruce se snížením váhy, na druhou stranu ne vždy je nutné se upínat na hubnutí. Zamyslete se realisticky nad svým somatotypem. Je opravdu nutné shazovat ještě to poslední kilo dolů? Někdy vám jízdní komfort zlepší trénink v posilovně a získání síly do nohou. To se pak bude na jaře šlapat do kopce samo!

2. Přivedu někoho k cyklistice

Cyklistika je úžasná aktivita z jakéhokoliv úhlu pohledu. Je prospěšná pro tělo, pro mysl, může uspokojit vrozenou soutěživost, může být i ekologickým a levným způsobem, jak se dopravovat do práce. Na kole jezdí děti, dospělí, rodiny, kamarádi, skupiny i  páry. Sečteno, podtrženo, těžko se hledá důvod, proč na kole nejezdit. Tak proč nezkusit přivést k cyklistice někoho známého, kdo je ještě cyklistikou nepolíben? Kdo ví, třeba tak najdete úžasného parťáka na společné vyjížďky.

holky a enduro

3. Zkusím novou disciplínu

Můžete to zkusit jednoduše, silničářky zkusí bike, bikerky silnici. Výhody najdou obě skupiny. Jedni se naučí lépe ovládat své kolo, druzí zas posílí kondici. Anebo to můžete vzít ve vyšším levelu. Bikerky, vyzkoušejte si závod v enduru. Žádná tlačenice, minimální stres a spousta zážitků a možná i nových přátelství. Dámy, co mají rády silnici mohou zkusit hromadný závod. Pokud by to byl příliš velký adrenalin, mohou zkusit  nějakou časovku. Bojujete v ní sama se sebou, jedete jen proti chronometru. 

Nemusí to být ale jen o kole. Začala zima, je ideální možnost vyrazit na běžky. Zapomeňte na svou nechuť, která vás pronásledovala na lyžařském kurzu střední školy. Buďte nastavená na nové zážitky. Vyjeďte s kamarádkou, která je na tom o trochu líp (a umí poradit) nebo si domluvte na den trenéra. To stejně platí o skialpech, kde se ale vyplatí doprovod opravdu zkušeného lyžaře.

4. Zařadím pravidelný strečink

Jednoduché předsevzetí, které bude mít skvělé účinky, když se ho budete držet. Je jedno, jestli zvolíte pravidelné protahování sama doma nebo začnete chodit třeba na lekce jógy. Strečink byste měla vnímat stejně důležitě, jako samotný trénink. Zkuste si dát do plánu důkladné protahování alespoň  2x v týdnu. Není snadné najít čas navíc nebo dokonce vyměnit jízdu na biku za „povalování“ na podložce. Zkuste si plánovat čas na svou vyjížďku o trochu delší, vraťte se o trochu dřív a ušetřený čas věnujte strečinku.  

5. Zapojím se do charity nebo dobrovolnické činnosti

Co takhle strávit jeden den při budování trailu? V některých lokalitách se pravidelně organizují veřejné dobrovolnické brigády, kde se každá pomoc cení.  Navíc se pravděpodobně potkáte s fajn lidmi. Pokud máte doma nějaké staré kolo, udělejte radost dětem z dětského domova a darujte ho. Můžete podpořit i nějaký projekt svou jízdou, kdy zaplacení startovného putuje na charitativní konto. A pokud nemáte čas, můžete pomoci finančním příspěvkem, ať už na zmiňované traily  nebo třeba výrobu handbiku.  

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková