MS cyklokros Bogense 2019. České ohlédnutí mladých bojovnic

“Bylo to rychle, strašně rychlé…”, shodly se svorně české reprezentantky…

Triumfem Nizozemek skončil závod kategorie U23 žen, když obsadily kompletní stupně vítězů.
Po úvodním kole ze šesti jezdila na čele početná dvanáctičlenná skupina, kde nechyběla ani česká medailová naděje Jana Czeczinkarová. V dalším okruhu se tempo zvýšilo, bohužel mezi nejlepšími česká zástupkyně chyběla.
Ještě do posledního okruhu najížděl desetičlenný vláček, pak ale zatáhly Nizozemky Alvarado a Heijden a skupinu definitivně roztrhaly. Pro boj o titul i medaile ale žádná taktika neplatila, nejprve se na čele vydala do nástupu velká favoritka na vítězství Ceylin del Carmen Alvarado, tu ale v samotném finiši přespurtovala čerstvá mistryně světa Inge van der Heijden a nakonec i další krajanka Fleur Nagengast.

Trojlístek nejlepších. Stejně, jako na letošním ME, jen v přeházeném pořadí

České ohlédnutí

Z českých reprezentantek byla nejvýše klasifikovaná na patnáctém místě Jana Czeczinkarová, pro kterou bylo umístění velkým zklamáním. Přitom si od začátku nevedla vůbec špatně. Povedl se jí start, do terénu najížděla na druhé pozici. Celý první okruh byla pěkně zabudovaná v čelní skupině. 

Zklamání Jany Czeczinkarové

“Start se mi povedl, ale ve druhém kole jsem si to nechala trochu poodjet a začala jsem dělat chyby. Hlavně ve výbězích mi to moc nešlo a v těch točkách jsem nebyla moc průbojná, takže někdo mi hodil loket a já jsem poslušně uhnula. Holanďanky si tam opět udělaly svou skupinku a pak mě předjížděly holky, které jsem nečekala, že mě budou předjíždět. Nohy nějak nejely do tahu, byl to pro mě hrozně neplynulý závod a jak foukalo a byly samé roviny, tak se ty chyby strašně špatně dojíždělo”, zklamaně líčila Jana průběh závodu. V cíli ukáply i slzy, dvojnásobná evropská medailistka, které se s kategorií do 23 let loučí, si pomýšlela na lepší výsledek.

Další dívky, co oblékly dres v národních barvách se seřadily za sebe. Nikola Bajgerová brala 34. místo, benjamínek výpravy Kamila Janů skončila o místo zpět, Elisabet Ungermanová pak dojela jako 37. A s čím se mladé závodnice na trati nejvíc praly?

Nikola Bajgerová
Bylo to moje první MS, ale zároveň poslední v kategorii do 23 let. Závod byl hodně rychlý, tahle rychle jsem snad ještě nikdy nejela! S výsledkem jsem spokojena tak na půl, první čtyři kola to bylo fakt dobrý, jezdila jsem do 30. místa, a to udržet by pro mě byla spokojenost, ale poslední dvě kola jsem se to dost trápila a propadla se. Mohlo to být lepší, ale na víc to dneska už nebylo.

Kamila Janů
„Do závodu jsem nešla s nějakými ambicemi, protože jsem po domácím mistráku onemocněla a pořád jsem se z toho nedostala. Celý týden jsem se necítila moc dobře. Závod byl opravdu náročný a strašně rychlý. Nejtěžší byly pro mě dlouhé roviny proti větru a cílová rovina, tam jsem v každém kole hodně trápila. Výběhy mi kupodivu moc nevadily. K výkonu nemám moc co říct, prostě to dnes líp nešlo. Každopádně jsem si závod moc užila, hlavně tu skvělou atmosféru, čeští fanoušci byli hodně slyšet“.

Elisabet Ungermanová 
„Měla jsem docela povedený start, to bylo fajn. Ale ty dlouhé roviny kolem vody mi vůbec nechutnaly. Bohužel, dvě kola před cílem jsem měla defekt předního kola, a to hned za depem, což mi definitivně odsunulo na zadní pozice. Snažila jsem se bojovat až do cíle.  Asi to byl jeden z mých nejvíc nepovedených závodů letošní sezóny, ale holt se to někdy nesejde“.

Výsledky ženy U23

1. Inge van der Heijden (NED) 42:02 min.
2. Fleur Nagengast (NED) +0:03
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) +0:08
4. Silvia Persico (ITA) +0:09
5. Anna Kay (GBR) +0:09

15. Jana Czeczinkarová +0:40
34. Nikola Bajgerová +3:29
35. Kamila Janů +3:41
37. Elizabeth Ungermanová +3:57

Kompletní výsledky zde

Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková