Světový šampionát v Bogense už tento víkend. Kdo má šanci na medaili?

Vrchol cyklokrosové sezóny je tu. Jaké jsou záludnosti trati a kdo má šanci získat cenný kov?

Ostrov Fyn s přístavním městečkem Bogense se příští dva dny promění v závodní kolbiště, kde se bude bojovat o nejcennější kovy, duhové dresy a třeba i nehynoucí slávu. Do dějiště světového šampionátu již přicestovalo kolem tří set závodníků z 24 zemí. Česko bude reprezentovat rovná dvacítka závodníků. V ženských kategoriích se na start v sobotu postaví elitní ženy, kde byla nominovaná trojice: Pavla Havlíková, Kateřina Nash, Karla Štěpánová. Nedělní dopoledne pak patří kategorii do 23 let a tam nastoupí kvartet Nikola Bajgerová, Jana Czeczinkarová, Kamila Janů, Elizabeth Ungermanová.

Šance na medaili?

Nejsou tak velké, jako v minulých letech, ale mistrovství světa je specifický závod, v kterém nejednou velcí favorité pohořeli. A výkonnost užší světové špičky, kam patří Katka Nash i Jana Czeczinkarová, je velmi vyrovnaná. Potvrzuje to i reprezentační trenér Petr Dlask.

„Medaile u Katky by byla překvapením. To by musely být v Bogense hodně těžké podmínky. A navíc je znát i její věk. Katka odjela v Hoogerheide super závod, ale v tuto chvíli jsou tam mladší a dravější závodnice“, okomentoval realisticky naděje majitelky dvou světových bronzů z MS 2011 a 2017.

„Šanci vidím u Jany Czeczinkarové, která se dokázala na konci roku prosadit na stupně při světovém poháru v Zoolderu. Pak sice trochu marodila, když měla problémy s nohou, pak bojovala s nachlazením, ale i tak je schopná se prosadit na stupně vítězů,“ vyslovil naději na cenný kov u mladé závodnice, která se s kategorií do 23 let letos rozloučí.

Záludnosti tratě?

Trať je z 99 % totožná s tou loňskou, takže ji závodníci dobře znají. Došlo k narovnání několika sjezdů, ale trenéři se shodují, že to nebyl zrovna dobrý krok. Už tak je na ní málo technických pasáží. Co ale bude na tříkilometrovém okruhu hodně nepříjemné, je fakt, že vše je situované v těsné blízkosti moře, takže závodníci budou bojovat se silným protivětrem i vodnímu oparu z vln.

“Trať je netypická, napůl trochu švýcarská. Je to sice placka, ale s několika velbloudy, s krátkými výběhy a seběhy a několika můstky. Asi se bude jezdit převážně v háku, kde se může jezdec snadno schovat. Ale klidně může odjet i osamocený a silný jedinec. Teplota by měla být kolem nuly, nepříjemný bude hlavně studený vítr, který vane od moře,” řekl pro server cyklokros.cz reprezentační trenér Petr Dlask.

Program závodů mistrovství světa

Sobota 2. února

11:00 hodin – junioři
13:00 hodin – muži U23
15:00 hodin – ženy Elite

Neděle 3. února

11:00 hodin – ženy U23
15:00 hodin – muži Elite

Program je rozdělen do dvou dnů, v sobotu 2. února budou závodit junioři, muži U23 a ženy Elite, v neděli 3. února pak ženy U23 a muži Elite. Kromě juniorů budete moci sledovat na obrazovce ČT Sport všechny kategorie živě.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková