ME XCO Brno. Juniorka Holubová vybojovala 7. místo, titul putuje do Švýcarska

Osmnáctiletá Jacqueline Schneebeli suverénně ovládla závod juniorek, nejlepší Češkou byla na 7. místě Adéla Holubová, další domácí naděje Magdalena Mišoňová závod nedokončila

Dopolední závod juniorek odstartoval sobotní program evropského šampionátu v cross country. Po několika tropických dnech se počasí umoudřilo, zapršelo a teplota spadla pod 25 ℃.

Na okruh dlouhý necelé 4 kilometry (pro mládežnické kategorie byl vypuštěn kamenitý sjezd Extrem)  se vydalo celkem 45 závodnic. V národních dresech startovala i osm českých reprezentantek: Magdalena Mišoňová, Adéla Holubová, Kateřina Štefanová, Zuzana Kadlecová, Kateřina Vaverková, Zuzana Šafářová, Tereza Obořilová a Libuše Prchalová.

Hned v úvodním, z pěti předepsaných kol, se odpojila švýcarsko-rakouská dvojice Jacqueline Schneebeli a Mona Mitterwallner a na ostatní si získaly komfortní náskok. Čeští fanoušci naopak marně čekali na průjezd Magdaleny Mišoňové. Ta kvůli zdravotní indispozici v závodě setrvala opravdu jen chvíli a hodně smutná trať v prvním kole opustila.


„Chtěla jsem bojovat o první desítku, ale od rána mi nebylo dobře. Při rozjíždění jsem se necítila nejlíp, ale věřila jsem, že to nějak rozjedu. Jenž hned v úvodním kopci jsme zjistila, že to prostě nepůjde, takže jsem v půlce okruhu musela odstoupit. Moc mi to mrzí, protože to bylo doma a natrénováno jsem měla“, řekla zklamaně úřadující vicemistryně republiky a celková vítězka Českého poháru.

 

Fyzicky náročná trať startovní pole natáhla, v polovině závodu jela pospolu dvojice Schneebeli a Mitterwallner s velkým náskokem na pětičlennou skupinu, která bojovala o bronzovou medaili. S odstupem zhruba 15 vteřin jela svou výbornou jízdu Adéla Holubová, která si tak pomalu plnila sen skončit v TOP ten.

Kdo čekal dramatický závěr v boji o evropský titul, měl smůlu, budoucí vítězka, Švýcarka Schneebeli si dokázala během předposledního okruhu najet na svou o rok mladší rivalku sedmdesát vteřin a nakonec projela cílem s komfortním náskokem téměř dvou minut. Drobná Rakušanka si tak k loňskému evropskému titulu v kategorii U17 přidala stříbro mezi juniorkami. Bronz putuje zásluhou fyzicky velmi disponované Harriet Harnden do Velké Británie.

Spokojená úřadující mistryně republiky a 7. juniorka evropského šampionátu Adéla Holubová

 

Parádní výsledek si odváží zaslouženě Plzeňačka Adéla Holubová, která při své premiéře nakonec skončila na sedmém místě!

„Povedl se mi start, cítila jsem se dobře, věřila jsem, že dnes top ten padne“, řekla Adéla, která se zpočátku pohybovala kolem 15 místa, ale postupně se krásně propracovávala vpřed. „Sedmé místo je super, jsem moc spokojená. Vyhovovala mi délka. Mám raději delší závody a ke konci jsem se pěkně rozjela. Z přeháňky, co přišla ke konci závodu jsem moc velkou radost neměla, na pár místech to pěkně klouzalo“, okomentovala krátký, ale vydatný déšť, který zkropil trať.

Ostatní české bikerky se snažily předvést před domácím publikem maximum, i když pro některé byl závod hodně náročný a do cíle s plným počtem kol se kvůli časovému limitu nedočkaly.

 

Zuzana Šafářová na trati svého premiérového ME
Tři nejlepší juniorky

 

Výsledky juniorky:

1.
Jacqueline Schneebeline (SUI) 1:02:57 hod.
2. Mona Mitterwallner (AUT) +1:52 min.
3. Harriet Harnden (GBR) +2:17
4. Kata Blanka Vas (HUN) +2:37
5. Puck Pieterse (NED) +3:25


7. Adéla Holubová +4:00
25. Zuzana Šafářová +8:59
27.Tereza Obořilová +10:02
33. Kateřina Vaverková +13:08
34. Zuzana Kadlecová -1 kolo
36. Libuše Prchalová -1 kolo
41. Kateřina Štefanová -2 kola

DNF. Magdalena Mišoňová

 

Foto: Káč Polívková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková