Mistrovství ČR MTB Hlinsko: Jitka Čábelická si dojela pro druhý titul

Nejen mládí, ale i zkušenosti a chladná hlava tvrdily muziku při domácím šampionátu v cross country..

 

Víkend plný bojů o mistrovské tituly i celkové pořadí v nejvyšší domácí soutěži Českého poháru XCO-takový byl třídenní program pro nejlepší české bikery mládežnických i elitních kategorií. Domácí šampionát hostilo premiérově Hlinsko, klání devětadvacátého národního šampionátu bikerů na Vysočině odstartovaly pátečními závody štafety, sobota již tradičně patřila dětským kategoriím, vrcholem pak byly nedělní závody elity.

Okruh v délce 4,2km a převýšením 162 metrů, vinoucí se po sjezdovkách zdejšího skiareálu a na přilehlých lesních trailech, byl fyzicky velmi náročný. Díky množství šikmých kořenů a spoustě zatáček v ukloněném svahu se ani technicky nejednalo o procházku růžovým sadem. To platilo obzvlášť pro ženy a kategorii do 23 let, které dostaly předepsaných 6 okruhů.

Ženy Elite a do 23 let

Obhájkyně titulu Jitka Čábelická (Gapp-System Cabtech) ukazuje v letošním roce stabilní formu. Před startem byla hodně koncentrovaná a z výrazu byla znatelná i slušná nervozita. „Slyšela jsem z mnoha stran, že si jedu „pro tričko“, že je to jasně daný. Ale obhajovat je vždy těžší, rozhodně jsem holky nepodceňovala, naopak bylo jasné, že se dobře připraví“, řekla po skončení závodu Jitka na vysvětlení.

A nebyla daleko od pravdy. Hned po startu ukázala své svou sílu Tereza Sásková (Česká spořitelna junior MTB), která se po první zatáčce usadila Jitce za zadním kolem a nenechala české mistryni ani na chvíli oddechnout. Už v polovině prvního okruhu si tato dvojice získala menší náskok na své pronásledovatelky, na třetím místě jedoucí Janu Czeczinkarovou ((Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), následovanou Karlou Štěpánovou (Superior XC Team).

Náročná trať postupně zvětšovala rozdíly, zhruba v polovině závodu jela na čele Jitka Čábelická. Neutuchající bojovnost Terezy Sáskové, která pár vteřin zaostávala, sklízela obdiv přítomných diváků. Tou dobou se ale vpřed hnala Jana Czeczinkarová, která od pohledu měla výborný jízdní projev, technické pasáže na kluzkých kořenech zvládala s lehkostí a tak získal závod rázem na dramatičnosti.

Do předposledního okruhu vjížděla Jana už na druhém místě a Jitku Čábelickou měla doslova na dostřel, dělilo je od sebe 12 vteřin.

Ale byla to právě staronová mistryně, která dokázala zmobilizovat síly. V posledním kole si opět získat půlminutový náskok a v cílové rovině se stihla pozdravit s fanoušky a užít si oslavu svého letošního druhého titulu, protože jeden už má z bikového maratonu.

„Vloni jsem si ten titul moc neužila, protože jsem den předtím onemocněla a nejelo se mi moc dobře. Dneska byl tah v nohách super, ale dala bych si pár facek za to, co jsem tam prováděla v technice, to nebyl výkon hodný mistryně republiky. Přišlo mi, že na tom kole musím vypadat, jako kdybych na tom seděla úplně poprvý, nebyla jsem si tam vůbec jistá“, zhodnotila Jitka kriticky své průjezdy uklouzanou kořenovou pasáží.

„Vím, že Jana i Terka bojovaly o titul v jiné kategorii, ale kdyby mě dneska porazily, neměl by ten můj pro mě takovou váhu.

Já jsem úplně moc ty informace o tom, kolik mám na Janu náskok nevnímala, hodně se to lišilo. Tak jsem si spíš kontrolovala sama pohledem na trať, kde je a jestli se přibližuje. Mě vyhovovaly kopce, ten úvodní široký mi vyloženě seděl. V technice ne, že bych úplně ztrácela, ale udělala jsem pár chyb, co mě nějaký čas stály.

Mám za sebou náročný program světáků, další náročná série mě čeká. Už příští týden je Evropa, i proto jsme tady vynechali týmové štafety“, osvětlila Jitka svůj program i důvod, proč s týmem Gapp Systém-Cabtech neobhajovali loňský titul.

Jana Czeczinkarová předvedla výbornou jízdu a zaslouženě brala titul v kategorii do 23 let.
„Start nebyl úplně povedený, ale během dvou kol se mi povedlo mezeru sjet. Ale už po první kole jsem věřila úplně ve všechno, jelo mi to, říkala jsem si, že Jitka není daleko, že to musím zkusit dojet. Vyhovovaly mi prudké stojky i technika dolů, někde jsem pár vteřin stáhla, pak to zas naskočilo. Jitka ale v závěru přidala, tak se to z těch 12 vteřin nakonec zas natáhlo. Já si to naopak hlídala, abych neměla defekt“, popsala celkově druhá žena mistrovství dramatický souboj.

Ještě se „Čicina“ nestačila zastavit a už se do cíle přiřítila další hrdinka závodu Tereza Sásková. Její finiš byl famózní, nakonec ji od Jany dělilo 10 vteřin.

„Tajně jsem si říkala, že by to na titul mohlo klapnout, ale i tak jsem moc spokojená. Strašně jsem si ten závod užila, myslím, že i diváky to muselo bavit, měly jsme mezi sebou malý rozdíly. Do poloviny závodu jsem jela před Jančou, se kterou jsme zároveň bojovaly o titul ve třiadvacítkách. Ve druhý půlce mě předjela, v posledním kole jsem jí ještě zkoušela stáhnout, ale nevyšlo to, i když jsem věřila, že to dám 🙂 Mám pořád co dohánět hlavně ve výjezdech.”

Díky oddělení kategorií na elitu a ženy do 23 let věděla Karla, přijíždějící na celkově čtvrtém místě, že to dnes stejně cinkne. V elitě jí totiž patřilo druhé místo.  

„Každý správný závodník přijede na mistrák bojovat o dres. I když jsem tušila, že to se mnou není ideální, je třeba do toho dát všechno. Věděla jsem, že to bude ve znamení „mládí vpřed“, Janča byla odpočatá, Terka předváděla teď na svěťácích skvělý výkony. Takže jsem jela to, co šlo. Nechci se opakovat, ale stále řeším svoje zátěžové astma. V posledním kole jsem se trochu bála, aby mě nedojela nakonec ještě Terka Tvarůžková, ale ohlídala jsem si to“, komentovala stříbrná žena elitní kategorie.

Trojici medailistek v kategorii do 23 let doplnila droboučká Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Kolín) . Z třetího místa ale byla trošku smutná, moc chtěla pro svůj nový tým vybojovat lepší kov. „Dělala jsem dost chyb v technice, po prvních dvou kolech jsem měla pocit, že to snad ani nedojedu. Pomohl mi ale trenér Honza Slavíček, který mě na trati povzbudil, že na to mám, tak jsem se zmáčkla“, prozradila v cíli sympatická multisportovkyně, která úspěšně kombinuje lyže a kolo. 

 

Naopak bronz udělal radost Pavle Havlíkové (KC Kooperativa Jablonec n. N.), jedné z nejzkušenějších žen dámského startovního pole. „Už před startem jsem říkala, nechce to bláznit a ono to přijde. A taky že jo. Já si jela svý, užívala jsem si to. V technice to bylo na pohodu, dokázala jsem si tam i odpočinout, klouzavý povrch mi nevadil“, usmívala se šibalsky Pavla, která si dnes rozšířila svou sbírku medailí z domácích šampionátů.

Juniorky a kadetky

V juniorské kategorii se v souvislosti s titulem skloňovalo nejčastěji jméno Magdalena Mišoňová (Adatra Cycling team). Suverénka letošní sezóny byla na základě výsledků doma i v zahraničí velkou favoritkou, ale nakonec si dojela „až“ pro stříbro a mistrovský dres musela přenechat soupeřce.

“Moc mi to dneska nejelo, v druhém kole mi vytuhly nohy, dojela mě Áďa, já ji ve sjezdu dojížděla a najednou jsem chytla defekt. Nejdřív to vypadalo, že se to zalepí, ale nakonec jsme musela pomalu dokroužit k depu a vyměnit předek. Takže jsem nakonec i za to druhé místo ráda. Navíc, nejsem si jistá, jestli bych dnes měla na vítězství, Adéla jela líp“, vysekla poklonu své soupeřce Magda.

Usměvavá Adéla Holubová (kola-bbm.cz) mezitím už přijímala s širokým úsměvem gratulace.  

„Povedl se mi start a jelo se mi dobře, v prvním kole jsme jely spolu. Majda mi ujížděla ve sjezdech a já jí do kopce. Když měla defekt, byla za mnou, akorát sjížděla můj náskok. Tak jsem se snažila jet pak bez chyb do cíle. Jsem ráda, že to dnes na to vítězství vyšlo“, řekla tak trochu překvapivá vítězka juniorské kategorie.  Na třetím místě skončila další zástupkyně celku Adastra Cycling Zuzana Kadlecová. 

 

Závod kadetek byl na dva okruhy a rozdaly si to mezi sebou dvě velké favoritky, Simona Spěšná (MS Academy) a Aneta Novotná (Adastra Cycling team). A byla to závodnice Adastry, která nakonec v cíli slavila.

„Jely jsme spolu skoro celý závod. Přišlo mi, že Simča je dnes hodně silná. Nakonec se rozhodlo v jednom výběhu, tam jsem Símu předběhla a pak jsem do toho závěrečného sjezdu dala úplně všechno“, popsala rozhodující moment, který rozhodl o držitelce mistrovského dresu v kategorii kadetek. Mistryni Anetu a vicemistryni Simonu doplnila na bronzovém stupínku Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín).

Celkové výsledky Českého poháru XCO 2019:

1.Čábelická 1280 bodů, 2. Czeczinkarová 1100, 3. Sásková 850, 4. Štěpánová 730, 5. Ježková 680

 

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Káč Polívková, Petr Polívka

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková