SP Les Gets: „Těší mě malá ztráta na čelo“, pochvaluje si Jitka Čábelická, která dojela na 18. místě

Nejlepší letošní výsledek vybojovala Jitka Čábelická v posledním závodě SP. Vítězství si odvezla úřadující mistryně světa Kate Courtney…


Po 15 letech se vrátil do francouzského horského střediska Les Gets závod světového poháru. A domácí fanoušci tento krok náležitě ocenili, atmosféra podél trati byla ohromná, jasná obloha a správné letní počasí zas dokreslilo úžasnou kulisu bikového svátku. Nadmořská výška kolem 1200 m.n.m, vedro, spousta strmých stoupání, hodně prachu, který zejména ve sjezdech dělal trať pěkně kluzkou. Spousta zatáček, pár skoků, dvojáček, který dalo jen několik vybraných jezdkyň, sled krásných klopenek.  Záludnost tkvěla především v rychlosti, kterou se z kopce jezdilo, nikoliv technické náročnosti trati.

Na startovní lajnu se postavilo přes sedm desítek bikerek, kromě zraněné Anniky Langvad nechyběl nikdo ze světové špičky. České barvy hájilo duo Čábelická a Štěpánová.

Od startu vyrazila vpřed nejrychleji Jolanda Neff, následovaná Kate Courtney, ale už v polovině okruhu se pozice na čele změnily. Skupinu vedla Němka Brandau, naopak Neff se propadla až za skupinu pronásledovatelek, v které byly všechny favoritky: Courtney, Prevot, Rissveds, vítězka předchozího závodu Terpstra…Byla to právě Jenny Rissveds, která se na chvíli ukázala i na čele závodu a nutno podotknout, že v tu chvíli byla atmosféra doslova elektrizující. Celý svět sleduje návrat olympijské vítězky z roku 2016.

Na konci druhého kola se usadila na čele úřadující mistryně světa Kate Courtney o začala si budovat náskok, který př nájezdu do 3. kola byl čtvrt minuty. Výborně si vedla i Jitka Čábelická, která projížděla na 11.pozici, čtyři vteřinky za Jolandou Neff.

Zatím co Kate plynule navyšovala po vteřinkách svůj náskok, za jejími zády se o další pozice tvrdě bojovalo, Na druhém místě jedoucí Jenny Rissveds se dotáhla mladičká Sina Frei, nalepila se jí na zadní kolo a takto setrvaly půl okruhu. Pak Švýcarka využila většího tahu do kopce a šla před svou zkušenější soupeřku.

S menším odstupem se snažila probojovat na medailovou pozici domácí bikerka Pauline Ferrand Prevot, zezadu se pak posouvala vpřed Jolanda Neff, která přeskočila výborně jedoucí Elisabeth Brandau.

Dramatický moment přišel těsně před koncem čtvrtého okruhu, kdy se sjela čtveřice Neff, Prevot, Frei a Rissveds. Jolanda na nic nečekala a v stoupání těsně před koncem okruhu nasadila drtivé tempo a ukázala, že má hodně velký dynamit v nohách. Ze skupiny odpadla Rissveds, za krátkou chvíli i Sina Frei, krok se snažila držet za ohromné podpory fanoušků Prevot.

A drama pokračovalo. Jolanda Neff letěla doslova jak raketa a z průběžně druhého místa začala ukrajovat z 40vteřinového náskoku americké mistryně, jejíž projev naopak začal působit trochu unaveně.

Ale Kate Courtney ukázala, že ne nadarmo nosí duhový dres světové šampionky. Svou švýcarskou rivalku si nenechala dojet na kontakt, vydolovala ze sebe zbytky sil a po zbylé kilometry si ji udržela zhruba v půlminutovém odstupu.  V cíli ale bylo z jejího výrazu možné vyčíst nejen radost, ale i vyčerpání.  Americká bikerka tak získala na tomto svěťáku double, po pátečním vítězství v Short tracku přidala to v cross country.

“Perfektní víkend, co víc si může člověk přát. Snažila jsem se soustředit na svůj výkon a nenechat na sebe dolehnout tlak, který na mě vyvíjela Jolanda,” vypověděla po závodě Kate, která vyhrála už třetí ze čtyř odjetých kol Světového poháru.

Tvrdý boj se odehrával i o 3.-5. místo, mezi trojicí Prevot, Frei a Brandau. Dámy si nedaly ani metr zadarmo, bojovalo se o nájezd do sjezdu či technické pasáže, na doraz jela každá z bikerek v stoupáních. Domácí bikerku nakonec vyřadil ze souboje drobný pád, při kterém ji lehce ušel vzduch v pneumatice. Z dvojice Frei a Brandau měla více sil čtyřiatřicetiletá německá mistryně, mimochodem dvojnásobná maminka si tak bronzem dojela pro svůj životní úspěch.

 

Parádní výkon předvedla Jitka Čábelická, která si drží stabilní formu a její bilance v SP 2019 je výborná, už dvakrát bodovala na 20.místě, její 18. místo je však letošní maximum. Povedl se jí start, kdy byla na vrcholu úvodního kopce Jitka v první desítce, při nájezdu do druhého okruhu pak na cílové obrazovce blikalo jméno české mistryně na 11.místě pouhé 4 vteřiny za Jolandou Neff. Pak sice přišel menší propad závodním polem, ale konečné umístění v top dvacítce je velmi kvalitní výsledek, kterým potěšila Jitka fanoušky i sama sebe.

Dnes spokojenost, povedl se mi start a snažila jsem se co nejdýl vydržet vepředu. Ještě v pátém kole to bylo dobrý, pak jsem začala trošku couvat, ale naštěstí v posledním kole jsem se ještě trochu vzpamatovala. Osmnácté místo je super, ale ještě víc mě těší ta malá ztráta na čelo“, pochvalovala si Jitka. A co že jí dělí od umístění v elitní patnáctce?

„Prostě to musím zkoušet a ono to jednou vyjde. Asi celkově ztrácím v technice. Ne, že by mi to nešlo, ale chybí mi rychlost a trochu agrese“, prozradila své postřehy česká jednička.

Nedařilo se naopak Karle Štěpánové, která byla v konečném hodnocení na 58. místě. Co se skrývalo za tímto nepovedeným výsledkem naší bikerky, která dokázala na domácí půdě při SP v Novém Městě na Moravě vybojovat 23. příčku?

„Abych řekla pravdu, ani jsme od toho moc nečekali… z Andorry jsme si totiž něco přivezla a od pondělí do čtvrtka jsem ležela v Les Gets v posteli s horečkou a zvracením. Ve čtvrtek odpoledne jsem si jednou zkusila projet trať, ale jen volně. V pátek a sobotu jsem se už cítila lip, tak jsem to chtěla alespoň zkusit. Teď sice vím, že to bylo k ničemu, ale nakonec jsem ráda, že jsem to nevzdala nebo nezabalila předem. Trochu se to na mě teď hrne a není lehké to ustát, ale uvidíme. Hlavně se musím pořádně uzdravit“, vysvětlila Karla své současné trápení na trati.

V Les Gets se představily i závodnice do 23 let, kde jsme měly jedinou českou zástupkyni a to Terezu Sáskovou. Ta výborně odstartovala, pohybovala se kolem desátého místa, pak se začala propadat a v cílem nakonec projela na osmnáctém místě.  “Myslím, že umístění v první dvacítce v prvním roce po přestupu z juniorské kategorie je super. Sama říkala, že měla trochu tužší nohy než v minulém závodě ve Vallnordu,” nechal se slyšet trenér Terezy Jiří Lutovský.

Další díl SP je na programu první týden v srpnu, ale evropskou bikerskou špičku čeká už za 14 dní šampionát starého kontinentu, který hostí moravská metropole Brno.

Ženy Elite:
1. Kate Courtney (USA, Scott Sram) 1:26:29 hod.
2. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +0:33
3. Elisabeth Brandau (GER, EB Sport) +1:05
4. Sina Frei (SUI, Ghost Factory) +1:15
5. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +1:32

18. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech) +3:45
58. Karla Štěpánová (Superior XC)  -1 kolo

Kompletní výsledky  ZDE 

 

Foto: Michal Červený 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková