SP Lenzerheide: Královna Jenny je zpět, Jitka Čábelická zajela životní maximum, 12.místo!

Olympijská vítězka z Ria Jenny Rissveds ovládla v dramatickém boji SP v Lenzerheide. Radost českým fanoušků udělala Jitka Čábelická, která dojela na skvělém 12.místě, což je její životní maximum v rámci světového poháru v cross country

Šestý díl světového poháru horských kol a také poslední na evropské půdě uvítalo švýcarské středisko Lenzerheide. Na závodníky čekala známá a také nádherná přírodní  trať, v loňském roce se tu jel světový šampionát.

Za slunečného a hodně teplého dne se v neděli po poledni vydaly do svého závodu elitní ženy a hned od startu vystřelila vpřed Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) a Jenny Rissveds (SWE, Team31) , která se po nájezdu do terénu usadila na čele. To ale moc dlouho netrvalo, vlhký lesní úsek a pravděpodobně příliš ostře zmáčknutá přední brzdy poslaly olympijskou vítězku z Ria tvrdě k zemi. Toho využila blonďatá Švýcarka, která hodně toužila před domácím publikem vybojovat zlato. Vytvořila si menší náskok, ale za jejími zády se srovnaly potenciální favoritky: Jenny Rissveds, vítězka páteční Short tracku Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) , vítězka z Andory Anne Terpstra (NED, Ghost Factory Racing) , o své pevné místo v této skupině bojovala i Kate Courtney (USA, Scott Sram), ale hodně brzy tempu nestačila.

V tomto uskupení se odjely tři z pěti předepsaných okruhů, Jolanda byla brzy skupinou pohlcena, a naopak si právě v závěru třetího kola prožila fyzickou krizi, která jí definitivně odsunula z boje o pódium. Aby byl pohár hořkosti naplněn, domácí hvězda měla v posledním kole navíc defekt, ale to už se jen propsalo v tom, že propad byl o další místa až na konečné 8.  místo.

 

Boj o prvenství byl opět neskutečnou podívanou a tentokrát s hodně dojemným koncem. Na čele nasadila ostré tempo Anne Terpstra, odpadla Prevot, kousek ztratila i Rissveds, ale zvládla si Nizozemku doskočit.

Před nájezdem do posledního kola přijala už opět dvojice Terpstra-Rissveds, to se ale změnilo hned v prvním náročném stoupání, kdy se do pedálů opřela švédská bikerka a okamžitě si udělala náskok, který na vrcholu kopce činil 13 vteřin. Po zbytek okruhu jela zcela soustředně na svým prvním velkým triumfem po dvouleté závodní pauze. Ačkoliv švýcarští fanoušci chtěli v cíli raději vítat svou domácí šampionku, Jenny se dostalo naprosto fantastického uvítání. Silný příběh s krásným koncem mladičké Švédky, která v cíli neudržela emoce a slzy štěstí ji tekly proudem i při rozhovoru pro Redbul TV.

 

„Nikdy jsme to nevzdala. Před dvěma lety jsem nechtěla žít, teď vím, že se kruh uzavřel“, řekla dojatě k svému tak důležitém vítězství, které korunuje její návrat.

„Ten pád v první kole..nevím, byla to pro mě nová situace, startovala jsem z přední řady, byla jsem nervózní, takže jsem udělala chybu“, popsala důvody své chyby v úvodním kole.

Na druhém místě projela cílem Anne Terpstra, a s trochu posmutnělým úsměvem. „Pracovala jsem hodně tvrdě na technice, ale když vám na téhle trati něco nejde, není šance na úspěch“, vyjádřila stručně a výstižně.

Po vítězství v Short Tracku si pro třetí příčku dojela Pauline Ferrand Prevot.  V duhovém dresu trápící se Kate Courtney přijela na 7. místě, roli nejlepší domácí závodnice si užila mladičká Sina Frei (SUI, Ghost Factory Racing) , která dospurtovala jako čtvrtá. Kanadská matadorka Catherine Pendrel (CAN, Clif Pro Team) si pak dojela pro překvapivou pátou příčku.

 

Fantastický výkon předvedla Jitka Čábelická (Gapp System-Cabtech), která skončila na 12. místě a zajela tak své životní maximum v rámci světových pohárů. Po pátečním Short Tracku, kde skončila těsně za Top ten, dokázala i v cross country držet krok se světovými hvězdami. Tentokrát si odnesla cenné skalpy, až za ní totiž ve výsledkové listině najdete jména jako je Alessandra Keller, Eva Lechner nebo Emily Batty.

„Dneska to sedlo a konečně jsem tam vydržela až do konce. Vcelku se povedl start, kdy jsem byla cca 15-18 ani nevím, pak jsem tam jezdila 11-13 skoro cely závod a vyšlo to na 12. Takže paráda. Technika i ten skok v pohodě, je dobře postavený. Pro mě asi nejhorší byl ten velký kamen, tam jsem raději volila chicken way“, napsala nám Jíťa k závodu, v němž si předvedla krásný výkon.

Druhá česká zástupkyně Karla Štěpánová(Superior XC) startovala se zadních pozic, bohužel se jí ani tentokrát nepodařilo prodrat se vpřed a byla hodnocená na 50. místě.


“Už ani nemám moc co říct. Zaseklo se to přede mnou hned na startu a šla jsem přes řidítka na asfalt. Takže opět z posledního místa. Startovací kopec jsem jela doraz a dostala jsem se někam ke 35.mistu. Pak se to sice zaseklo ještě párkrát, ale to se tak stává, když není člověk vepředu. Nicméně dlouhý kopec mi moc nechutnal a dost jsem tam ztrácela. V technice se mi pak povedlo holky vždycky dojet. V půlce posledního kola jsem navíc chytla defekt zadního kola, takže jsem se zase propadla zpět. Už bych ráda otočila stránku, ale zatím mi nebylo přáno. Ale mamka mi před závodem poslala tenhle citát a tím se teď řídím ať se děje cokoli!  “Být poražený je často jen dočasný stav. Trvalé to je, když se vzdáte.” George Elliot . Takže od úterý startuju tréninkový kemp v Livignu a ještě z toho zkusím vymáčknout maximum na MS a finále SP, napsala nám zprávu Karla. Nezbývá, než téhle bojovnici držet palce, aby se dokázala vrátit zpět na pozice, které jí i nám dělaly radost a také přinášely tolik důležité body do olympijského žebříčku. 

Výsledky ženy Elite:

1.Jenny Rissveds (SWE, Team31) 1:21:09
2. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory Racing) +0:25
3.Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) +1:19
4.Sina Frei (SUI, Ghost Factory Racing) +2:03
5.Catherine Pendrel (CAN, Clif Pro Team) +2:12


12. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech)
50. Karla Štěpánová (Superior XC)

Kompletní výsledky zde

Foto: Michal Červený, archiv J. Čábelická

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková