Kola nejlepších aneb na čem lze vyhrát na technicky náročné trati, jakou byla ta mistrovská v Peci pod  Sněžkou. Kolegové z mtbs.cz si vypůjčili v cíli závodu kola čerstvých mistryň. 

Tady je jejich krátké představení….

Cannondale Scalpel Jitky Čábelické

Naše nejúspěšnější žena posledních sezon Jitka Čábelická sedlá nově poslední model Scalpela americké značky Cannondale. Hodně se na něj těšila, protože dosud Cannondale nedělal v nejmenší velikosti tento model jako devětadvacítku, pouze sedmadvacítku.

Jitka je přitom technicky poměrně zdatnou riderkou a plusy celopéra na náročnějších úsecích tratí určitě dokáže řádně využít, ostatně jak to dokázala v Peci o uplynulém víkendu. Ale pojďme ke kolu. Jako základ slouží trojkový karbonový Scalpel, ovšem kompletně přestavěný na týmové osazení. Z původní specfikace tak zbyl v podstatě jen rám, Lefty vidlice (ale vyměněná za karbonové provedení) a Fox tlumič.

Pohon je postavený na kompletním bezdrátovém Sramu XX1 ASX a to včetně teleskopické sedlovky Rock Shox Reverb. Karbonové kliky jsou dovybavené Quarq wattmetrem a osazené 34z. převodníkem.

Mavic Crossmax PRO Carbon výplety jsou obuté vzadu do 2,2″ širokého pláště Maxxis Ikon EXO TR, vepředu Ardent Race 3C TR stejné šířky.

Jitka je také jedinou šampionkou, která nemá Shimano pedály, ale nejvyšší model francouzského Looku – X-Track Race Carbon Ti s karbonovým tělem a titanovou osou. 

Scott Spark Terezy Tvarůžkové

Další bike v našem přehledu patří šampionce v ženských třiadvacítkách Tereze Tvarůžkové (Expres CZ Tufo Kolín), která se svým výkonem umístila hned na druhém místě za Jitkou Čábelickou mezi elitními ženami. K tomu jí dopomohl Scott Spark RC.

Na něm je zajímavých hned několik věcí. Tou první jsou zbrusu čerstvé prototypy Tufo zapletených karbonových kol, které dostala Tereza těsně před MČR a dovezly ji k titulu. Kromě Terezy je vozí také Tomáš Paprstka. Druhou zajímavostí rovněž související s hlavním sponzorem týmu, jsou obuté bezdušové pláště Tufo XC11TR, které jsou ručně vyráběny v Otrokovicích. Jejich šířka 2.25″ na širokých ráfcích působí pěkně macatě!

A na sériovém Sparku RC pak nenaleznete ani teleskopku Fox Transfer, ani sedlo Dynamic od Sele SMP, které Tereza vozí.

Specialized Epic HT Anety Novotné

Juniorka Aneta Novotná z týmu Adastra Cycling si pro zlato v kategorii juniorek dojela na vymazleném hardtailu Specialized Epic HT S-Works.

Ani tady nemůže být řeč o 100% sériové specifikaci, protože je zde zajímavě namixovaný pohon ze Sram XX1 klik a kazety a Shimano XTR řazení a přehazovačky. 

Bike dostal zapletená kola s karbonovými ráfky Lucky Jack od francouzské značky Duke Racing Wheels, na jejíž kolech závodí aktuální mistryně světa Pauline Ferrand-Prevot nebo superstar Mathieu van der Poel. Aneta na ně pro mistrák obula pláště Schwalbe Rocket Ron.

Kola mužských šampiónů najdete na partnerském serveru mtbs.cz

Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková