Rychlobruslařka Sáblíková proměnila tréninkovou dřinu ve vítězství na bikemaratonu Drásal

Nejen v Touškově byly k vidění špičkové výkony, rychlobruslařka Martina Sáblíková si střihla premiéru na bikovém maratonu…a vyhrála!

Po čtyřleté pauze se představila rychlobruslařská královna na cyklistických závodech. A na bikových to bylo poprvé. O víkendu se totiž postavila na start „áčkové“ trasy tradičního maratonu Drásal. A suverénně vyhrála. Trasu v délce 117 kilomterů a téměř čtyřkilometrovým převýšením zdolala za 6 hodiny a 37 minut, druhou v pořadí Kateřinu Drhovou za sebou nechala 15 minut.

Když si Martina Sáblíková v dubnu letošního roku při běžeckém tréninku zlomila kost malíkové strany chodidla, jako první možný trénink byl trenažer a cyklistika. A tak si naše trojnásobná olympijská vítězka do tréninku zakomponovala jeden z fyzicky velmi náročných maratonů: bikemaraton Drásal. Nepatří k těm technicky obtížným, ale letos závodníky prověřilo bláto.

„Bylo to dobré, až na to bahno, to mi dávalo asi nejvíc, nejsem úplně sjezdař. Když jsem někoho viděla za sebou, tak jsem ho raději pustila, abych mu nepřekážela. Měla jsem asi tři krize, ale musím říct, že mi vždycky pomohla občerstvovačka, všichni mi cpali plné kapsy jídla,“ popsala Martina úskalí, která ji na trati potkala.

„Martina jela neskutečnou pilu, frekvenci sotva 70, spíš míň, ale sílu, tu má ukrutnou. A dost podobně jela i její parťačka Nikola,“ popsal jízdu jeden z organizačního týmu i další svěřenkyni trenéra Petra Nováka, Nikolu Zdráhalovou, která dokončila na třetím místě.

“Začátek jsem trochu přepálila  a někde kolem 70. kilometru jsem měla největší krizi. Ale fanoušci podél trati byli bezvadní, fandili v lese, na bufetech mi cpali jídlo….,” popsala podporu během závodu a dodala: “mám ráda výzvy a tahle byla opravdu velká.“

Martina Sáblíková po závodě s Nikolou Zdráhalovou a ostatními členy týmu

b
Výsledky: trasa A, 117 km

1. Martina Sáblíková 6:37:18
2. Kateřina Drhová (Česká spořitelna Accolade) -15:39
3. Nikola Zdráhalová -25:37

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková