FORCE Comando Carbon. Pro top výkon i krásu

Chceš být trendy? Očekáváš při svých jízdách komfort? Mrkni na tenhle tip…

Když si kupujete sportovní cyklistickou obuv, vybíráte nejspíš tak, aby prošla hlavními kritérii: dokonale sedla na nohu, splnila požadované nároky na kvalitu a ideálně měla i co nejlepší poměr „cena-výkon“. A co třeba ještě to, že oslní designem? My vám dnes představíme tretry, které projdou sítem i v případě, že jste si nastavily laťku hodně vysoko. Jmenují se Comando Carbon a patří mezi top cyklistické tretry v nabídce značky Force.

Tkaničky jsou nejrozšířenějším systémem stahování bot, ale u cyklistických treter tomu bylo dlouho jinak. Tady se využívaly rychlejší a především pevnější systémy utahování, jako suché zipy, samostahovací přezky, Boa kolečka. Jenže už několik let se těší stahování tkaničkami velkému zájmu a tak se u řady výrobců, kteří chtějí nabízet trendy produkty objevují v jejich kolekcích i tretry s tkaničkami. Už se ale nejedná o nějaký jeden okrajový model levnější řady, ale tkaničky najdete i na tretrách nejvyšší úrovně.

Silniční tretry od českého výrobce Force vsadily na elegantní černobílý design. Už samotné použití jednotlivých dílů syntetické kůže, z které jsou tretry vyrobeny ukazuje na zkušenosti získané „v terénu“. Ač je silniční cyklistika čistým sportem, přeci jen se občas do kontaktu s povrchem noha dostane.

Vedle špičky, která je chráněná pogumovaným okrajem je dalším citlivým místem pro ošoupání i vnitřní strana tretry v oblasti paty, kde může dojít k jemnému otěru o kliku. Tretry Comando Carbon proto mají tyto části vyztužené a díly jsou z černé syntetické kůže, pro zbytek je pak použitá sněhově bílá.

Kvalitní tretra musí mít dobré odvětrání, to zde zajišťuje nemalý počet drobných perforací, které jsou poskládané opět s přihlédnutím nejen na jejich funkci, ale také na vzhled. Po obou stranách jsou seskupeny do čtyř pruhů, větrací systém pak doplňují perforace na špičce tretry.

Co potěší každého silničáře je karbonová podrážka, která nabízí nejvyšší stupeň tuhosti, tedy index 10. Je tak zajištěn maximální přenos síly na pedál. Tretra je připravena na montáž silničních kufrů a je kompatibilní se systémy LOOK i SPD SL.

Upnutí nohy pomocí tkaniček, které mají kulatý tvar a protiskluzovou voskovou úpravu, aby neklouzaly, se podaří díky šesti dírkám k protažení, jež jsou od špičky až vysoko k nártu, téměř na konec měkkého a poddajného jazyku.

Zajímavým a užitečným prvkem je reflexní proužek ze zadní strany tretry.  

Vnitřní část tretry Comando Carbon je z protiskluzového materiálu, což zajišťuje ještě víc pevnější spojení tretry s nohou, respektive zabraňuje klouzání nohy v botě. I vložka posunuje pocit komfortu výš, je zde použitá anatomická vložka Force Shock. Nabízí podporu klenby, což ocení každý, kdo rád jezdí delší vyjížďky. Zároveň má dostatek perforací od špičky až k patě pro ještě lepší odvětrání.

Tretry Comando Carbon mají příjemný tvar, ve špičce je lehce kulatá, dává noze dostatek prostoru. Určitě jsou výbornou variantou pro ženy, které nemají úzký tvar chodidla. Velikost odpovídá standardu běžné obuvi a dostupná škála velikosti v rozsahu 39 až 46 vypovídá, že jde o povedený uni sex model.

Při pohledu na absolutně precizní zpracování, parametry závodní tretry a “cool“ vzhled vás stanovená cena od výrobce s velkou pravděpodobností zaskočí. A mile, protože za tuhle parádu zaplatíte jen 3 499,-Kč.

Více informací o dostupnosti i dalších modelech najdete na stránkách výrobce Force.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková