Tour de Feminin 2021. Dvě etapy ve znamení převlékání žlutého dresu

Co etapa, to jiná vedoucí závodnice, která obléká žlutý dres, Češky sbírají dílčí úspěchy. Takový je zatím průběh etapového závodu Tour de Feminin

Druhá etapa Tour de Feminin zavedla peloton do Národního parku České Švýcarsko. Měřila 102 km a závodnice při ní nastoupily 1764 výškových metrů.

Celá etapa proběhla v relativním poklidu, vepředu se moc neútočilo, přesto došlo k změně majitelky žlutého dresu. Překvapivá vítězka úvodní časovky Vittoria Bussi totiž neudržela kontakt s čelní skupinou.

Nejvíce sil i nejlepší spurt měla Nizozemka Nina Buijsmann (PHV Parkhotel Valkenburg), když dokázala porazit krajanku Shirin van Anrou, obě přijely ve shodném v čase 2:57:06, stejně tak, jako třicetihlavý balík. V něm nechyběly ani tři české závodnice: Nikola Bajgerová, která vybojovala výborné 9.místo, Nikola Nosková, jenž sbírala body na vrchařských premiích.

Třetí ženou v hlavním poli byla olympionička Tereza Neumanová, která si ale vybrala smolný den, opakovaně řešila mechanický problém a musela čekat na mechanickou pomoc. Při druhé opravě ztratila na peloton 1,5 minuty, ale dokázala se vrátit do čelní skupiny. V cíli byla hodnocená na 28. místě.

Žlutá dres si oblékla druhá žena z úvodní časovky Josselin Lowden, která dojela na 19. místě, ve stejném čase jako vítězka.

Třetí etapa, která se jela v sobotu, byla v délce 110,7 km a měla jen o něco menší nastoupené metry, necelých 1500m, nicméně tu na závodnice čekaly čtyři vrchařské prémie.

Ve druhé vrchařské prémii Brtníky se peloton roztrhal. V první skupině je dvacet cyklistek, včetně žluté Joss Lowden a českých reprezentantek Nikoly Noskové a Terezy Neumanové. Nosková druhou prémii vyhrává a získává cenné body do vrchařské soutěže.

Krátce poté se pouští dvojice Eline van Rooijen (Watersley) a Dominika Wlodarczyk (Mat Atom Deweloper) do úniku, za nimi se sjely dvě skupiny a vznikl peloton s asi 40 závodnicemi. Dvojici dojíždí Španělka Mireia Benito (Massi – Tactic), tato trojice má náskok 50 sekund před pelotonem.

Zhruba 20km před cílem je skupinka dostižena, velmi aktivní v dojíždění byla Nikola Nosková.
Svou formu ukazuje i Tereza Neumanová, která se 17 km před cílem pouští do úniku, nejprve dojíždí odskočenou Španělku Patricii Ortegu, té ujíždí a pokračuje sama. Bohužel 10km před cílem ji balík, na jehož čele je Nikola Nosková, pohlcuje…

I v této náročné etapě o vítězce nakonec rozhoduje hromadný spurt. Jako první projíždí Corinna Lechner (Stuttgart), která se díky 10 bonifikačním vteřinám dostala ne první místo průběžného hodnocení.

 

Své sprinterské schopnosti opět potvrdila Nikola Bajgerová, která dojela na 4. místě! Nikola Nosková bodovala na třech ze čtyř vrchařských prémiích a dostala se do čela této klasifikace.

 

Kompletní výsledky ZDE

Zdroj: Roadcycling
Foto: Tour de Feminin/Fb

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková