SP v cyklokrosu Tábor 2021 : Parádička Kateřiny Hladíkové, spurtovala o pódium!

Skvělým výkonem se blýskla v rámci SP v cyklokrosu juniorka Kateřina Hladíková, když vybojovala 4. místo…

Další díl světového cyklokrosového poháru zavítal na svou tradiční zastávku, do jihočeského Tábora, který hostil tuto nejvyšší soutěž již po sedmnácté!  Závodní program otvíraly nejmladší kategorie.

Závod juniorek rozsvítil šedivé nedělní dopoledne minimálně všem českým fanouškům vynikající výkon Kateřiny Hladíkové.  Ta se totiž od prvního okruhu pohybovala na medailových pozicích. Už na konci úvodního okruhu se na čele utvořila šestičlenná skupina, v které se svěřenkyně Václava Ježka z mladoboleslavského týmu Brilon Racing pohybovala na třetí až čtvrté pozici.

Na čele tempo udávala dle očekávání Britka Zoe Backsted, světová šampionka ze silnice a čerstvá držitelka titulu mistryně Evropy. Dvě kola ji sekundovala Leoni Bentveld, ale zhruba v polovině závodu už se i tato dvojice roztrhala. S odstupem 10 vteřin se o poslední medailovou příčku přetahovala naše Kačka Hladíková s italskou cyklokrosařskou Fredericou Venturelli.

Suverénka Zoe

Svou převahu, stejně jako před týdnem na evropském šampionátu potvrdila britská cyklokrosařka a s pohodovým náskokem 20 vteřin cílovým prostorem a připsala si na své konto další vítězství. Druhou příčku uhájila Nizozemka Leonie Benteveld, stříbrná z Evropy. 

O třetí místo se bojovalo v mohutném finiši, domácí fanoušci vyburcovali Kačku Hladíkovou k strhujícímu spurtu, ale nakonec podlehla vše Italce Venturelli, která je mimochodem devítinásobná mistryně své země v cyklokrosu, na silnici a dráze.

Čtvrté místo bylo ale pro českou reprezentantku obrovským úspěchem a tak není divu, že v cíli ukáply i slzy štěstí.

Boj o bronz

„Bylo tu úžasný, vůbec jsem s takovým výsledkem nepočítala. Minulý týden jsem byla na Evropě 34, takže tady jsem šla do závodu s čistou hlavou, jen jsem věděla, že tady nechám úplně všechno. Závod doma, měla jsem kolem trati strašně moc fanoušků a tak jsem šťastná, jak to dopadlo,“ popisovala Kačka své předzávodní plány.

„Ze začátku jsme se snažila udržet v přední skupince, většinou je to tady tak, že když po startu udržíte vepředu, tak už tam zůstanete. Což se mi povedlo, balík holek, co jel za námi, už mě nedojel. A ten finiš…dala jsem do toho všechno, ale Italka byla prostě lepší. Tak si to třetí místo nechám na příště,“ těšila se i s nepopulární „bramborové“ příčky.

Ta rozhodně byla oproti mistrovství Evropy, kde dojela se ztrátou jednoho okruhu důvodem k radosti. „Ten minulý týden jsem nezvládla spíš psychicky než fyzicky. Nikdy předtím jsem nejela žádný světový závod, po startu jsem byla druhá, ale pak mě začaly všechny předjíždět a úplně mě to rozložilo. Dnes to bylo úplně jiný,“ vzpomněla si na nepovedenou premiéru na ME.

Kačkou s maminkou, tady slov netřeba...

Během závodu si počínala velmi zkušeně, nechybovala, kde bylo potřeba, jela schovaná v zády soupeřky, menší ztráty si vždy dokázala dojet v technice. „S tím mi tady hodně poradil Venda Ježek a Petr Dlask, když jsme trénovali na trati před závodem,“ pochválila pomoc svého týmové trenéra a také asistenta reprezentace. Nutno ale připomenout, že Kačka je dcerou někdejší úspěšné reprezentantky, mimo jiné také mistryně republiky v cyklokrosu Jany Jeřábkové. Geny se prostě nezapřou.

Jako druhá z českých závodnic projela cílem juniorská mistryně republiky Julia Kopecky, ale do vytoužené desítky se nepodívala, po technických problémech v úvodu ji čelo odjelo a nakonec to stačilo jen na 13.místo.  Mezi prvních dvacet mladých cyklokrosařek se ještě vešla na 16. místě Vanda Dlasková a na 18. Eliška Hanáková.

Výsledky juniorky

  1. Zoe Backstadt (GBR) 36:58 min.
  2. Leonie Bentveld (NED) +0:20
  3. Federica Venturelli (ITA) +0:46
  4. Kateřina Hladíková (CZE) +0:46

  1. Julia Kopecky +1:40

   16.Vanda Dlasková +2:08

  1. Eliška Hanáková +2:28
  2. Barbora Jeřábková +2:54
  3. Anna Dostálová +4:17

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková