Karla Štěpánová nově v barvách týmu Cyklostar Head Pirelli

Další přestupová novinka, ze zahraničního angažmá pod křídla českého týmu- to je nová cesta Karly Štěpánové

I začátek roku 2021 s sebou přináší novinky ohledně týmových přestupů. Ve světě i u nás na domácí scéně. Už před časem naznačila přední česká bikerka Karla Štěpánová, že pro nadcházející sezónu bude oblékat nové barvy…jen se čekalo, kdy oficiálně bude název svého nového angažmá prozradit. Načasování vyšlo téměř dokonale. Pár dní před národním cyklokrosovým šampionátem nám Kája napsala: tak už mám novou licenci, v pátek dorazí dresy, v Kolíně jedu v barvách Cyklostar Head Pirelli.

Třicetiletá rodačka z jihočeského Zlivu podepsala tříletou smlouvu s majitelem a manažerem Jaroslavem Žitným. Po třech letech, kdy společně s Honzou Vastlem měla zahraniční angažmá v týmu Maloja Pushbikers, zakotví opět v české stáji, v jejíž barvách závodily elitní bikeři Jaroslav Kulhavý, Honza Škarnitzl či Marek Rauchfuss. A nesmíme zapomenout ani na ženskou stopu, tým si totiž zakládal na tom, aby měl ve své sestavě vždy i zástupkyni z některé ženské kategorie. Tou nejvýraznější osobností byla Jana Czeczinkarová, která strávila v týmu dlouhých pět let, na podzim r. 2019 pak ohlásila přestup.

„Přemýšlet o návratu do Čech jsem začala už loni. V Maloje to bylo super, mám moc ráda všechny ty lidi kolem, navíc elite Team. Ale úplně mi nevyhovovalo, že jsem neměla žádnou podporu na českých závodech a ta vegetariánská strava… já jsem prostě masová a tohle je velké mínus,“ zmiňuje jedny z vícero důvodů, které vedly Karlu k zvažování změny. Když pak samotné vedení oznámilo v srpnu, že tým nebude již fungovat, bylo rozhodnuto.  

„S Jardou Žitným jsme se o tom párkrát bavili, takže jsem věděla, že by tam zájem byl. Jarda je opravdu velký nadšenec a tým je až rodinný. Navíc funguje už opravdu hodně let, má v Čechách stabilní jméno…

Další jednání byla během podzimu. Přeci jen jsem měl přes léto velký výpadek a nebylo to úplně jednoduché jak psychicky, tak fyzicky. Momentálně trochu bojuji s imunitou a sbírám nemoci jak na běžícím pásu. Nicméně Jarda a angažmá v novém teamu mi dodalo dost sil. 

Moc se na to těším, motivace být nejlepší v tom, co dělám je opravdu vysoká! Těším se i na nové teammaty, kluky sice znám, ale přeci jen, trávit s nimi čas na závodech bude něco nového! Celkově si myslím, že to bude dobrý rok! 

Jo a Jarda prej umí skvělý steaky, to bude prostě super!,“ pochvaluje si Karla nové impulsy k další cestě její sportovní kariéry, kterou několikrát zastavilo zranění a naposledy  vážná nemoc.

Stejné emoce i potěšení z nové spolupráce zazněly i z druhé strany.

„První komunikace ohledně možné spolupráce proběhla vlastně už předloni, ale Covid všechno přibrzdil, nepodařilo se pro tým naplnit objem peněz, jak bychom potřebovali“ přibližuje majitel a manažer týmu Jaroslav Žitný, který se na spolupráci s Karlou hodně těší.

„Je to spolehlivá závodnice, inteligentní, ví, co chce, má to v hlavě srovnané. A kolo a závodění ji strašně baví, což je základ úspěchu. Je bojovnice, věřím, že najde sílu a dostane se do nominace na OH v Paříži. My v týmu se budeme snažit ji dát maximální podporu,“ přibližuje dlouhodobý cíl Karly, která si svou hlavní disciplínu cross country zpestřuje závody v cyklokrosu.

Společně s Karlou bude v týmu jezdit i Josef Jelínek a nadějný Vašek Veverka, odchovanec jabloneckého gymnázia, který bude v letošní sezóně prvním rokem v kategorii do 23 let. „Pepa Jelínek je vynikající technik, mohl by Karle trochu pomoct,“ vyzdvihuje Žitný přednosti třiadvacetiletého cyklisty.

Tým po letech spolupráce se značkou Trek mění i stroje, v letošní sezóně budou sedlat biky s logem HEAD. „Trek změnil marketingovou strategii, nepotkali jsme se v představách. S HEADEM proběhlo jednání perfektně, na Taiwanu se podle přesných specifikací vyrábí karbonové rámy, jezdci budou mít celoodpružené biky se 100mm zdvihy vepředu i vzadu, na míru bude i od Rock Shoxu vidlice s tlumičem, vyladily jsme si vlastní design. Osazení to nejlepší od Sramu,“ upřesňuje Jarda Žitný.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková