Za dva dny začíná MS v cyklokrosu. Koho zastavil Covid a kdo bude hájit české barvy?

Další velká jména budou chybět na startu světového šampionátu v arkansaském Fayetteville…

Nizozemka Annemarie Worst Covid pozitivní, její krajanka Denise Betsema sice s negativním testem, ale horečkou. Polovina italské výpravy v karanténě, Švýcarsko bez ženských zástupkyň – Jolanda Neff i juniorka Monique Halter ukončili krosovou sezónu a do USA necestují. Takové jsou zprávy z ženského pelotonu pouhé dva dny před zahájením světového šampionátu.

 

Pro nizozemskou reprezentaci je nepřítomnost dvou výrazných hvězd nepříjemnou situací, protože obě dámy byly kandidátkami na medaili. Šestadvacetiletá Annemarie Worst, která už má na svém kontě tituly mistryně Evropy a světa do 23 let chtěla navázat na dva předešlé šampionáty, kde už startovala v elitní kategorii a vždy dokázala vybojovat cenný kov.

 

Tak se otvírají šance pro zisk duhové dresu dalším závodnicím, v čele s úřadující mistryní světa Lucindy Brand, která v této sezóně vyhrála 12 závodů a vítězky posledního závodu Světového poháru Marianne Vos.

 

Česká výprava má letos velmi početné ženské zastoupení, a to díky silné sestavě našich juniorek, kterých bude na startu pět: Vanda Dlasková, Eliška Hanáková, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková a Julia Kopecky. Tento krok reprezentačního kouče Petra Kloučka je velmi pozitivní a pro mladé naděje i pro budoucí roky určitě hodně motivující.

 

Velká pozornost bude směřovat do závodu žen do 23 let, kde se na start postaví sice osamocená, ale podle posledních výsledků velmi dobře připravená domácí mistryně Kristýna Zemanová.

 

České barvy mezi elitními ženami bude hájit matadorka a historicky nejúspěšnější domácí cyklokrosařka Kateřina Nash. Ta by mohla těžit z „domácího“ prostředí, minimálně jí odpadne problém s jet lagem.

 

Novinkou v programu letošního šampionátu je vložený závod štafet, zatím jen v podobě “test eventu”, přesto by mohl být souboj velmi prestižní, podobně jako je tomu u bikerů.  O složení českého týmu se rozhodne reprezentační kouč až na místě podle podmínek na trati.

 


Program – mistrovství světa v cyklokrosu 2022 – Fayetteville/USA

Čtvrtek 27. 1. 2022
14:00 – 16:00 oficiální trénink

Pátek 28. 1. 2022
12:30 štafety

Sobota 29. 1. 2022
11:00 juniorky
13:00 muži U23
14:30 ženy Elite

Neděle 30.1. 2022
11:00 junioři
13:00 ženy U23
14:30 muži Elite 

Více informací: www.cyclocrossfayettevillear2022.com

 

Foto: Instagram, cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková