FOR BIKES 2022 – jaký byl?

Přinášíme malé FOTO ohlédnutí za cyklistickým veletrhem For Bikes

Hotovo. Cyklistický veletrh For Bikes 2022 je minulostí. Byl skromnější, co se počtu vystavovatelů a tedy i plochy, kterou obsadil, než ročníky předchozí. Nikoliv však skromnější na atmosféru. Když někdo použije pojem svátek cyklistiky, nemusí mít na mysli jen to, co nabídnou jednotlivé stánky za vystavené kousky. 

Po dvouleté pauze tu šlo i o společenskou stránku. Nebylo možné přehlédnout tu neskutečně pozitivní energii, které byla ve vzduchu, spoustu úsměvů (ano, po odložení roušek si určitě i vy všímáte takových dříve samozřejmostí).  Před stánky i v uličkách mezi nimi proběhlo mnoho, někdy i náhodných setkání s kamarády, přáteli, kteří se delší čas neviděli. A bylo toho tolik co povídat.

Oficiální údaje hovoří, že se ve třech halách letňanského výstaviště se svými produkty prezentovalo 120 vystavovatelů. Organizačnímu týmu patří velké díky za to, že v této podivné době For Bikes vůbec byl!

V době, kdy nejsou kola, v lepším případě je jejich dodávka jen o týdny opožděná, v době, kdy relativně těsně před začátkem došlo k uvolnění pandemických pravidel. Což mohlo být, ale nemuselo. Další aspekty už zmiňovat ani nebudeme.

Pro ty, kdo z jakéhokoliv důvodu nemohli na letňanské výstaviště dorazit jsme připravili komentovanou fotogalerii. Jen ať víte……a za rok na viděnou!  

Značky Rock Machine a Superior měly jedny z největších expozic. A líbivých. Mezi vystavenými koly s logem RM byl k vidění i model TH Edition, tedy pro známého bikefluencera Trail Huntera. Nás ale popravdě o trochu víc zaujalo video z jízdy divoženky Kristýny Havlické. Pánové-bikeři, té uviset za zadním kolem…no, nevím, nevím, to zadarmo nebude.

Expozice značky Superior lákala i nejlepším závodním modelem Superior Team 29. I po velmi nepříjemné anabázi s vykradeným kamionem s komponenty slibuje výrobce, že kola budou k dodání na přelomu května a června. Mimochodem jistě vám neuniklo, že značka Superior je partnerem švýcarského týmu jb Brunex, na jehož soupisce je i naše juniorka Simona Spěšná.

Love it, LEVIT. Značka, která má rodný list v Úpici, městě kol, v Jestřebích horách na úpatí Krkonoš. A v zádech nadšence, milovníky a znalce cyklistiky. Zkušené, s citem pro spoustu detialů. Výběr tohoto modelu je náhodný, v nabídce jsou samozřejmě i hezké kousky, na kterých šlapete za své. 

Tretry mnoha barev, brýle moderního designu, helmy a rukavice – to vše od španělské značky Spiuk. Od pohledu vysoká kvalita, dle ceníku vás zaplacená částka rozhodně nebude v noci trápit. Ačkoliv jsou Španělé výrazně orientovaní na silniční cyklistiku, výrobce jasně pochopil, že je potřeba potěšit i bikery a gravel ridery. Výsledek? Velmi rozmanitá kolekce 2022. 
 

Centrály cestovního ruchu byly v centru zájmu. A není se co divit, leckdo si zažil zbytečně dlouhý půst od poznávání nových zahraničních lokalit (zas ten Covid) a tak se bude dohánět. Katalog nejjižnější rakouské spolkové země Korutany láká na 3000 km trailů, spoustu nového, výhodného a úchvatného. Kdo se kdy zavítal, musí věřit, dílem se o to postará sama příroda. Na druhou stranu- pokud se na zbudování nejdelšího trailu v Evropě, jehož délka je 15 kilometrů!! sehnal 1 mil Eur, bikerský zážitek to musí být opravdu úžasný. 

Zpátky do sedel? Kdepak. Do terénu, na silnici, na štěrkovky, to ano, ale sedlo tu tentokrát nenajdete. Stánek se sportovními koloběžkami KICK Point si užil velký zájem návštěvníků. A jistě to nebylo jen kvůli modelu, jenž dostal do výbavy jednonohou vidlici Lefty. 

Společnost Azub bike má v nabídce parádní skládačky Tern, které se vejdou i do širší police ve skříni. Co ale letos rezonovalo na For Bikes bylo vnímání kola jako prostředku k přepravě nákladu. A opět u tohoto stánku jste mohli vidět různé variace, jak kolo vybavit, aby převezlo vše, co potřebujete. Od většího nákup až po dvojčata či přítelkyni. Návod viz obrázek.

Něco pro naše menší a nejmenší. Společnost Bikeaction přivádí na český trh novinku – ultralehká dětská kola Bungi Bungi. Holandská ultralehká dětská kola mají jistě co nabídnout. Mezi hlavní vlastnosti značky Bungi Bungi patří nízká váha, řemenový pohon a celoživotní záruka na rám i vidlici.

Foto ohlédnutí zakončíme jednou parádičkou. Tedy, italská značka ALÉ těch vzorů předvedla zas mnohem víc. Ten, co jsme zachytili naším objektivem v sobě rafinovaně skrývá šelmu. Špičkové zpracování, maximálně příjemný materiál, jeden hezčí kousek, než druhý. Co nám to děláte, designéři v ALÉ…takhle nám motat hlavu s výběrem….

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková