Vítězství z úvodního ČP horských kol vybojovala Němka Lia Schrievers, Tereza Tvarůžková těsně druhá

Napínavé souboje přinesl první díl bikového poháru. Vítězství v elitě i mezi juniorkami vybojovaly cizinky, o zbylé dvě pódiová místa se bojovalo až na cílovou pásku.

Brněnská bike aréna Anthropos hostila úvodní díl Izomat Českého poháru horských kol. Závodníkům dobře známá trať s vyhlášenými kamenitými tobogány nedoznala žádné změny, v předstihu jen pořadatelé upozorňovali na možné odklony od nejtěžších míst v závislosti na počasí. Předpověď se naštěstí naplnila jen z části. Zima byla velká, teplota stěží vyšplhala do plusových hodnot, ale nepršelo ani nesněžilo. Okruh tak zůstal ve velmi příjemné kondici, se suchým povrchem. 

 

Závodní předehru elitním kategoriím obstarali tradičně kategorie kadetů a juniorů. Za zmínku stojí, že těch prvních se na start postavilo bezmála 130.

Stejně jako v předchozích letech se v půl druhé postavily na startovní rošt zástupkyně něžného pohlaví. Jako první odstartovaly elitní ženy, za nimi pak s dvouminutový odstupem juniorky a kadetky. Elitní pole, jak už jsme psaly, bylo ochuzené o českou mistryni Jitku Čábelickou, která dala přednost závodu v italském Nalles. Brněnská trať, na které se jelo v r. 2019 Mistrovství Evropy naopak přilákala i do dalších kategorií závodnice z Polska, Německa, Belgie i Maďarska. 

Zavádečka a na čele Jana Czeczinkarová

Závod elity zavedla do terénu Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade Racing), následovaná Němkou Liou Schrievers (29er-Racing/ BikeSportBühne Bayreuth), Terezou Tvarůžkovou (Expres CZ. Tufo Kolín) a Adélou Holubovou (kola bb-m.cz), která věkem stále spadá do kategorie U23.

A byla to právě Adéla, která doslova hýřila aktivitou, tahala často špici a na pohled bylo znatelné, že je dobře připravená a baví jí to. Tato čtveřice se záhy odpoutala od dalších a víc jak polovinu závodu jezdila pospolu. Což byl pohled dlouhá léta nevídaný. 

Odskočené trio a tempo udává pozdější vítězka

Tempo nakonec neudržela Jana Czeczinkarová a tak do závěrečného kola najíždělo trio Schrieves, Holubová a Tvarůžková. S napětím se čekalo, kdo a kde rozhodne, zda ukořistí vítězství domácí závodnice. Ačkoliv subtilní závodnice ve žlutočerných barvách týmu Expres.cz Tufo Kolín ze sebe vydala maximum, na čtyřiadvacetiletou Němku Schrievers to nestačilo. Bronz získala s malým odstupem a nejlepší bikerkou do 23 let se stala Adéla Holubová. 

Boj o pozice

Tereza Tvarůžková zhodnotila závod  střízlivě. “Jsem spokojená a ano, výkon i výsledek mě potěšil a zároveň ukázal, na čem je nutné pracovat. Samozřejmě mě trochu mrzí, že se nepovedlo vyhrát, ale vždyť já zkraje týdne nevěděla, jestli pojedu. Měla jsem střevní potíže, byla v péči doktora, měla pár dní jen tekutou stravu. V kombinaci s dnešní zimou to bylo energeticky hodně náročné”, svěřila se Tereza Tvarůžková, které se v cíli únavou podlamoval nohy. 

Adéle Holubové se na brněnské trati daří

Adéla Holubová vydýchávala únavu s úsměvem ve tváři. “Tohle jsem vůbec nečekala, fakt to dnes šlo. Před 14 dny jsem jela Pražský pohár a tam to nebylo podle mých představ. Trať v Brně mám ráda, sedí mi to. Tak jsem ráda, že se to potvrdilo. Bylo to i zábavný, s Terkou jsme byly hodně na špici, v cíli to nakonec bylo těsný, takže i zábavný závod,” radovala se Adéla, která se zároveň stala i nejlepší závodnicí v kategorii do 23 let.

Naopak posmutnělá byla v cíli na čtvrtém místě hodnocená Jana Czeczinkarová, která během posledních dvou kol nabrala ztrátu víc jak minutu. “Ne, nespadla jsem, ani žádný technický problém. Jen mi to prostě nejelo, jak bych chtěla, dlouho jsem za holkama visela jak na gumě a pak i prostě odskočily a už s tím nešlo nic dělat,” zhodnotila svůj výkon Jana. 

Eliška Hanáková se raduje z druhého místa

I závod juniorek byl napínavý a měl zahraniční vítězku, jen oproti elitním ženám se drama odehrávalo v boji o druhé a třetí místo. Vítězná Polka Natalia Grzegorzewska se totiž v průběhu závodu od svých konkurentek odpoutala a cílem projela s náskokem téměř půldruhé minuty! Těsný souboj svedla Simona Spěšná v barvách švýcarského týmu (jb Brunex Superior a provoročařka Eliška Hanáková (Rexonix Racing). 

V nájezdu do posledního kola je dělilo 8 vteřin, v nájezdu do cílové roviny bylo pořadí prohozené a z druhého místa se nakonec radovala Eliška.

“Spokojenost je hodně velká, až nad míru, nečekala jsem to. Cyklokrosová sezona byla hodně dlouhá a narušila přípravu na biky. S druhým místem jsem vůbec nepočítala. Biky jsou pro mě prioritou, ale jezdím v zimě i cyklokros a přes léto doplňuji biky závody na silnici,” řekla v cíli všestranná česká naděje.

Simona Spěšná za cílovou páskou pogratulovala soupeřkám a rychle zmizela v týmovém zázemí. „Nedala jsem tu zimu, nedostala se vůbec na závodní tepy,“ svěřovala se sdílně se svými pocity, zabalená v teplé dece a s nohama, které zahřívaly fukary. „Minulé dva týdny jsem jezdila v teple, ve Španělsku, nechci se vymlouvat, ale nezvládla jsem se aklimatizovat, ten závod mi vůbec nesednul,“ zhodnotila Simona.

Mezi kadetkami se z vítězství radovala Amálie Gottwaldová.

 

Výsledky:

Ženy Elite

  1. Lia Schrievers (GER, 29er-Racing/ BikeSportBühne Bayreuth) 1:16:15 hod.
  2. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +0:03
  3. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) +0:19
  4. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade Racing) +1:47
  5. Virag Buzsaki (HUN, Strüby-Bixs Team) +3:39


Juniorky

  1. Natalia Grzegorzewska (POL, Mitutoyo AZS Wratislavia Wroclaw) 1:05:33 hod.
  2. Eliška Hanáková (Rexonix Racing) +1:25
  3. Simona Spěšná (jb Brunex Superior) +1:29
  4. Patricie Srnská (Dukla Praha) +1:59
  5. Kinga Zur (POL, Swietokrzyskie Cycling Academy) +4:03

 

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková