V Albstadtu kralovala Rebecca McConnell, nejlepší z českého tria byla 23. Tereza Tvarůžková

Druhým závodem pokračoval SP horských kol. Tereza Tvarůžková vsadila na hardtail a zajela životní maximum, Jitka Čábelická chybovala v závěru a propadla se ve výsledkové listině do čtvrté desítky

Německý Albstadt odstartoval evropskou část letošního Světového poháru horských kol.  Po pátečním short tracku, kde v těsném finiši zvítězila Australanka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker) a na druhé místo odsunula vítězku z brazilského Petropolisu Paulin Ferrand Prevot (BMC) (reportáž si můžete přečíst zde) se v neděli utkaly elitní kategorie v olympijském cross country.

Krátce před polednem se v startovním prostoru seřadilo víc jak 80 bikerek, pro něž byl vypsán závod na jedno zaváděcí a 5 plnohodnotných kol, každé v délce 4,2km.

Zatím co v úvodním díle kvůli zdravotním problémům nenastoupila olympijská vítězka Jolanda Neff ani žena v duhovém dresu Evie Richards (obě Trek Factory), v Albstadtu už byly připravené předvést svou formu. Na start se postavila i maďarská hvězda a jeden z největších talentů světové cyklistiky Kata Blanka Vas (SD Worx), která úspěšně kombinuje horská kola s cyklokrosem i silnicí podobně jako Mathieu van der Poel, či Thomas Pidcock.

České barvy hájily tři zástupkyně: mistryně republiky Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix), Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Team Kolín) a Jana Czeczinkarová (Liv Elmtrade).

Rebbecca McConnell bude mít na Albstadt jen ty nejhezčí vzpomínky

Po startovním „výstřelu“, resp. světelné signalizaci se na čele na chvíli usadila Jolanda Neff, ale brzy začala diktovat tempo Australanka McConnell, která si přivezla do Albstadtu skvělou formu.  Už na konci závádečky, která měřila necelé 3 kilometry se startovní pole natrhalo. Spolu s Rebbeccou uvisela pouze Jenny Rissveds, za nimi pak s téměř půlminutovou ztrátou skupinka s dalšími favoritkami. Tento scénář platil i pro další dvě kola s tím, že se náskok vedoucí dvojice navýšil na 45 vteřin a stíhající skupina se zúžila na čtveřici: Lecomte (Canyon Collective), Prevot, skvěle jedoucí Švýcarku Alessandru Keller (Thoemus Maxon) a mladičkou Monu Mitterwallner (Cannondale Factory). A byla to právě teprve dvaadvacetiletá Rakušanka, které fyzicky náročný okruh s prudšími výjezdy skvěle seděl, protože dokázala zrychlit tak, že nestačila jedna z favoritek Francouzka Prevot.

 

Závod nabýval na dramatičnosti, dvě kola před cílem se na chvíli dostala do vedení Jenny Rissveds, ale Rebbecca byla stále v kontaktu a plná sil. Na trati předváděla svůj um nejen bravurní jízdou ve sjezdech, ale byla i hodně silná v kopcích. V jednom příhodném nastoupila a bylo hotovo. Zatím co výraz ve tváři Jenny ukazoval, že jela hranu, Rebbecca si dojela pro suverénní vítězství.

“Jenny byla dneska velice silná, snažila jsem se zůstat v klidu, ale Jenny za mnou visela a nemohla jsem ji utrhnout konstantním tempem. Zkusila jsem ve čtvrtém kole nastoupit a dát do toho všechno, aby mě už Jenny nedojela, to se mi vyplatilo. Snažila jsem se sice odpoutat už na začátku, Jenny ale byla dnes hodně silná. Nemám ale k dnešku slov, snažím se užívat teď každého momentu a na další závody se teď snažím nemyslet, i když se na ně skrytě těším,” uvedla vítězka.

Jenny Rissveds byla v cíli unavená, ale spokojená, že odolala i v únavě dotírajícím závodnicím za jejími zády. 

“Na začátku závodu jsem se cítila skvěle, a tak jsem zkusila jet s Rebeccou, cílem ale dneska bylo nepřehnat začátek závodu. Chtěla jsem tempo hlavně stupňovat. Běžně si na zápěstí před závodem napíšu motivační slova, hesla, která mě udržují koncentrovanou a motivovanou, je to takový rituál. Dnes jsem ale zapomněla, musela jsem se tedy držet koncentrovaná hlavou, to se mi povedlo a jsem s druhým místem velice spokojená,” řekla Jenny Rissveds, která se chystá v Novém Městě na Moravě po dojetí svého závodu (v 13:30 hod) na vyjížďku s mladými nadějemi.

Pětice nejlepších žen

Stejně urputně se bojovalo i o třetí místo, kde lehce ztrácela Keller a tak se o poslední pódiové umístění prala dvojice Lecomt- Mitterwallner. Obě bikerky si nedaly ani metr zadarmo, v jedné technické pasáži dokonce došlo i k menší strkanici, ze souboje vyšla líp Rakušanka Mona Mitterwallner a užila si tak své první pódium mezi elitou.  

Česká stopa – radost Terezy Tvarůžkové, špatný závěr Jitky Čábelické

V nabité konkurenci se z 23. místa radovala Tereza Tvarůžková: “Musím říct, že jsem se kromě tréninku výkonnosti zaměřila i na psychiku. Na každém závodě se mi teď něco stalo,“ vzpomněla nejlepší česká zástupkyně své peripetie z domácího poháru.  „I když jsem startovala zezadu a start se mi nepovedl, snažila jsem se zůstat v klidu a nezmatkovala jsem, což je pro mě pozitivní. Ze začátku jsem ani nevnímala, kolikátá jedu, soustředila jsem se jenom sebe. Od třetího kola se mi ale chytly nohy a pak jsem se zmáčkla, co to šlo.

Jsem ráda, že se mi podařila udržet pozice do short tracku v Novém Městě na Moravě, každý chce jet závod před domácími fanoušky. I když ještě nemám top formu, cítím, že to jde dobrým směrem,” těšila se Tereza Tvarůžková a prozradila, proč si pro závod zvolila hardtaila.

„Trať fyzicky náročná, v těch kopcích byly nohy jak v ohni, ale sjezdy bez žádných technických extrémů.“ Zdá se, že to byla dobrá volba, Tereza si zajela pro své maximum v rámci SP a elitní kategorie….

Tereza měla top 20 vzdálenou 40 sekund. Klapne to tento víkend, v domácím prostředí?

Jitka Čábelická si sice oproti loňskému roku, kdy skončila na 45. sice od devět míst polepšila, ale s výsledkem spokojená vůbec nebyla. Po startu se sice pohybovala kolem 25. místa a většinou se dokáže prokousat startovním polem trochu vpřed, tentokrát to bylo naopak.

“No, úplně se to dnes nepovedlo. První část závodu dobrá, pak jsem měla trochu krizi. Škoda posledního kola, který jsem fakt pokazila. Nic, nad čím by se dalo jásat, ale věřím že se to zlomí,” uvedla po závodě stručně česká šampionka.

Na 48. příčce dojela třetí z českých bikerek, Jana Czeczinkarová.

Nutno zmínit, že závod nevyšel řadě závodnic, které patří do širší světové špičky, za Jitkou přijely například Kate Courtney, Emily Batty, Anne Tauber nebo Annie Last.

 

Světový pohár pokračuje již tento víkend, kompletní biková špička se potká v Novém Městě na Moravě.

Výsledky ženy Elite


1. Rebecca McConnel (AUS, Primaflor Mondraker) 1:19:39
2. Jenny Rissveds (SWE, Team 31) +0:48
3. Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory) +1:00
4. Loana Lecomte (Canyon Collective) +1:51
5. Alessandra Keller (SUI, Thoemus Maxon) +2:33

23. Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Team Kolín) +6:21
36. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +8:06
48. Jana Czeczinkarová (Liv Elmtrade) +10:20

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jan Brychta, mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková