Canyon představil nový xc bike LUX World Cup

Další parádní přírůstek z nabídky německého Canyonu

Dokonalé načasování si vybral německý Canyon na představení svého top závodního modelu. Jedna z nejsledovanějších hvězd ženského pole dvaadvacetiletá Francouzka Loana Lecomte se po 11 měsíční pauze konečně předvedla ve formě, v které jsme ji byli zvyklí vídat. V rámci Světového poháru v rakouském Leogangu suverénně zvítězila a to hned dvakrát: v short tracku i cross country. Zpět na posty nejvyšší ji odvezl nový LUX World Cup.

Není výjimkou, že špičkoví závodníci jezdí na modelech, které halí embargo a veřejnost jen tuší z fotek, že se v brzkém čase dočká odhalení novinky. Tato forma nese z pohledu marketingu ovoce, vzpomeňme si na Jolandu Neff, která víc jak půl sezóny jezdila s černým návlekem na svém závodním stroji. Jak moc se spekulovalo nad tím, co se pod „černou ponožkou“ skrývá.

Jaké překvapení přichystal německý Canyon?

Není to tak dávno, kdy byl představen nový LUX s přídomkem Trail – a jeho zdvihy 120 mm vpředu a 110 mm vzadu (spolu s upravenou geometrií) ho zařadily mezi tzv. down country biky, schopného jak svižné jízdy s charakterem cross country či maratonu, ale i něčeho ostřejšího.  

S ryze závodními geny přichází na scénu nový LUX World Cup, bike, který nechce žádné kompromisy. 

Tohle je mix vlastností nové xc rakety LUX World Cup.

  • co nejnižší váha, ale nikoliv na úkor odolnosti a pevnosti rámu.
  • efektivní přenos energie při šlapání, tedy minimalizace prohupování při jízdě ze sedla.
  • úprava geometrie tak, aby byl nový LUX skvělým vrchařem, ale zároveň podržel svého jezdce v technických sjezdech, byť se tu vsadilo na zdvihy 100mm vepředu i vzadu.
  • k tomu řadu další detailů, ať už jde o dostatečný prostor pro dva bidony a to i u těch nejmenších rámů, nebo použití těch nejlepších komponentů, například keramických ložisek.

Rám

Rám Lux World Cup CFR má hmotnost 1 535 gramů a atakuje tím pozici nejlehčího celoodpruženého rámu na světě. Oproti svému předchůdci má o 127 g méně! To vše, aniž by to mělo vliv na odolnost – i nový LUX totiž prochází standardním testovacím procesem shodným, jako například oblíbený Neuron.

Ohledně jeho jízdních vlastností tady inženýři z Canyonu udělali v geometrii několik drobných, ale zásadních změn. Trochu se zvětšil dosah a to o 15 mm ve všech velikostech, úhel hlavy je 68,5 stupně. To vše je doplněno o krátký představec. Vrchařské schopnosti podmiňuje vedle nízké hmotnosti i menší úprava polohy tlumiče. Canyon také zkrátil řetězové vzpěry o 5 mm u všech velikostí a mírně zkrátil sedlovou trubku, aby se získal prostor pro manévrování při jízdě.

Doživotní záruka a další užitečné detaily

Canyon se pro svůj xc závodní stroj LUX World Cup rozhodl použít keramická ložiska od firmy CeramicSpeed. Dal je na všechna otočné body, jejich obrovský benefit je, že jsou odolná proti korozi, bezúdržbová a tedy budou fungovat bez ohledu na vnější prostředí. Co je nutné zmínit – je na ně doživotní záruka

Dalším benefitem kola LUX World Cup je, že tvar rámu v jeho spodní části, umožní montáž dvou košíků na lahev. Jezdec si tedy může vzít na vyjížďku dva bidony. A pozor: to platí napříč všemi velikostmi rámu, včetně velikosti XS!

Canyon LUX WORLD CUP 6
Canyon LUX WORLD CUP CFR LTD

Z čeho vybírat?

Modelová řada nových LUX World Cup čítá dva modely Canyon Lux World Cup CFR a dva modely CF. Základní model LUX World Cup 6 je vybaven odpružením Fox Performance, se zdvihy 100mm, pohon má ze sady Shimano SLX a kliky od RaceFace. Jeho cena je stanovena na 92 490 Kč. Na opačném spektru co se ceny i výbavy týče je model LUX World Cup CRF LTD, který je vybaven odpružením RockShox, vidlicí SID SL a tlumičem RockShox SID Luxe Ultimate. Řazení probíhá bezdrátově díky hnacímu ústrojí SRAM XX1 Eagle AXS. Cenovka za tento špičkově osazený model sice lehce přesahuje částku 210 tisíc, ale ve srovnání s konkurencí tu mluvíme o velmi zajímavé nabídce.  

Modely CF budou k objednání okamžitě, modely CFR lze rezervovat a začnou se dodávat během srpna.

Podrobné informace o jednotlivých modelech najdete na stránkách Canyon.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková