Kellys Tayen R50, pohledný pohodář s velkou výdrží

Letní testík s pohledným a spolehlivým fešákem

Některá kola nás motivují k velkým výkonům, jiná překonávat naše hranice a některá jsou tu od toho, abychom si prostě jízdu na kole užili. A i z toho se nakonec může narodit výkon či zdolaná výzva.

Parťákem pro pohodovou a zážitkovou jízdu může být i tenhle pohledný a hlavně cenově dostupný e-bike Kellys Tayen R50.

Když jsem se dozvěděla, že budu testovat klasický hardtail, byla jsem přímo nadšená, protože tenhle typ kola je pro mě srdcová záležitost. A že má motor? No má, alespoň pro mě dnes nebude žádný kopec problém. 

Krása hardtailu tkví v jeho jednoduchosti a tu drží i Kellys. Čistý design, bílá barva a sytě růžové, ale decentní prvky na rámu, to je povedená kombinace. To se musí líbit skoro každému. Při bližším pohledu je radost vidět i pro hliníkové rámy typické sváry.

Rám je totiž vyrobený v Evropě a svařovaný na nejmodernější robotické lince na světě, takže přiznané spoje jsou sice viditelnější, ale na milimetr přesné.

 

Kellys Tayen R50 je postavený na hliníkovém rámu, o pružení se stará vidlice Rockshock Recon Silver RL, která vám poskytne 120mm zdvih a zamykat jí můžete rovnou na korunce. 

U některých kol se dostanete na rozumnou cenu i díky nasazením komponentů vlastní značky a u Kellysu je tomu zrovna tak. Zkratku KLS můžete vidět na řídítkách, gripech, ráfcích nebo sedlovce. 

Ta navíc disponuje rychloupínákem, takže změna výšky sedla bez nářadí není žádný problém. Uživatelsky příjemné.

O řazení a brzdy se postaralo Shimano a výběr odpovídá cenové hladině, v které se Tayen pohybuje, kliky, řazení a přehazovačka jsou ze spolehlivé řady Deore SL, nabídka rychlostí 1×10.  Brzdy jsou hydraulické řady MT200 se stoosmdesátkovými kotouči. 

Model Tayen R50 můžete mít ve dvou velikostech kol, jak 29“, tak i 27,5“. Náš tesťáček  má 29 palcová s plášti Schwalbe Smart Sam v šíři 2,25 palců. Tyhle gumy mají univerzálnější vzorek odpovídající předpokládanému využití kola, takže lehčího terénu se neleknou, ale do nějakého drsnějšího, kde už potřebujete náležitou trakci by už mohly dojít na svůj limit.

 

O výjezd do kopců se postará motor Shimano Steps e7000 s kroutícím momentem 60nm, a baterie o kapacitě 725 watthodin, která je plně integrovaná v hliníkovém rámu. Tyhle  hodnoty znamenají: dlouhou výdrž baterky, žádné turbulentní zrychlení, které je mnohdy pro začínající e-bikery nepříjemné. Takže pohodová jízda zaručená. 

Motor řady 7000 nabízí 3 úrovně dopomoci, místo obvyklých 4, ale chce to jen chvilku času na vyladění síly vašich nohou a síly motoru, v kombinaci s převody a pak žádný problém není.  

Kombinace 70O mm širokých řídítek a měkkých gripů, které jsou pohodlné i bez rukavic se Kellysu opravdu povedla a na výlety to je super kombo. 

 

A že je Tayen parťák na výlety, tak se musím zmínit o důležitém komponentu, kterým je bezesporu sedlo. Protože po x hodinách na něm si hodně rychle uvědomíte, že na výběru sakra záleží. Tayen dostal Selle Royal model Vivo, a jak jeho název napovídá sedělo se mi královsky. 

Jízdní dojmy? Zkušenosti s mnoha e-biky mi samozřejmě pomáhají že vím, do čeho jdu a co mohu očekávat. Geometrie mi sedla. Motor pomáhal plynule, nevyhledávala jsem extrémy, ani ve výjezdech, ani v sjezdech dolů. Typické vrnění motoru u e-biku nebylo nijak výrazné, standard, který každý e-biker čeká.

Užila jsem si s Tayenem super výletní den, kdy jsem díky kapacitě baterky nemusela hlídat jakou úroveň dopomoci si zvolím a jak daleko se vydám. Trasu jsme volila tak, abychom se ani já, ani Tayen nedostali do úzkých, žádná extrémní terén, ale příjemná maratonský projížďka, kdy jsem po několika hodinách v sedle přijela domů spokojená, příjemně unavená a po sprše a jídle měla energii pokračovat v práci. I tohle je pro mnohé důvod, proč nejdou na kolo. Nebo si pořídí e-bika.

 

Tayen R50 nezklame, jeho bonusem je vedle povedeného designu velkokapacitní baterie, spolehlivě fungující osazení a pohodlí, které nabídne. Cenovka 79 tisíc je v současném elektrizovaném cyklosvětě taky příznivá.

Informace o dostupnosti a dalších variantách najdete na stránkách výrobce Kellys.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková