Dostaveníčko v lese. Host: Rock Machine Torrent INT e90-29

Další e-bike, se sportovními geny i užitečnými detaily

V dnešní době můžete mít kol kolik chcete, na silnici, na traily, na štěrk nebo cesty do práce. A co, když máte mít jen jednu jedinou volbu? A chcete univerzála? Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po hardtailu. Když bude navíc vybaven motorem, máte jistotu, že vás podpoří pří té cestě do práce nebo jiném dojíždění, kdy potřebujete dorazit do cíle nezpocená. Také bude fajn parťákem při výletech, ať už při kombinaci cyklostezky a šotoliny, neztratí se ani v lehčím terénu.

Jedním z horkých kandidátů, který naplní tyhle požadavky je Rock Machine TORRENT INT E70-29 B LADY

Přestože spousta značek od rozdělení na dámské a pánské modely ustupuje Rock Machine na nás dámy stále myslí a tak zde najdeme sníženou horní rámovou trubku, která je typická právě pro dámská kola. Benefit? Pohodlné nastupování i sesedání, pro mnohé i lepší ovladatelnost, protože se tu otvírá prostor pro kolena

Naše kondice dostává pomocníka v podobě motoru Bosch Performance Line (s kroutícím momentem 65 newtonmetrů). Baterie Power tube má kapacitou 625 watt hodin. Dojezd by měl být až 125km, ale jak už od nás z mnoha předchozích testů elektrokol víte, tento údaj závisí na několik parametrech, jako je profil trasy, váha jezdce nebo rozložení využívané dopomoci. Kdo jede turbo, zažije pekelnou rychlost v každém kopci, ale ten upije z kapacity mnohem větším dílem, než když si zvolíte eco jízdu.  

Zajímavou nabídku svým zákazníkům nabízí Bosh na oficiálních stránkách. Pokud máte rádi konfigurace, tak právě pro vás Bosch připravil možnost propočtu, na kolik kilometrů vám baterie vydrží. Stačí vyplnit jen pár údajů o vás, vašem kole nebo trasy, po které plánujete vyrazit a systém vám vše spočítá. Za mě je to opravdu zajímává záležitost.

Kolo se sice tváří, jako klasický horský pevňák, ale je připraveno být také parťákem na delší touringové cesty, takže tu najdete spousty montážních otvorů, díky kterým můžete kolo vybavit různými nosiči, brašnami nebo praktickými doplňky, třeba stojánkem

Sportovní geometrii definuje úhel hlavové trubky pouhých 67, což je hodnota, kterou donedávna měla trailová kola. Kombinace krátkého 45 mm představce se zvýšenými řídítky pak doladí posed do příjemného sportovního modu. Ten báječný pocit v sedle doladí ergo gripy, které opravdu krásně padnou do ruky a dají vaším dlaním tu správnou podporu. 

RM Torrent má sportovní geometrii a nabízí 120mm zdvih. O ten se postará vidlice Suntour Epixon 29, kterou můžete zavírat na korunce. K její funkci nemohu říct nic negativního, jen ten rychloupínák místo pevné osy na kole v této cenové hladině už mohl být.

Když se budete řítit někde z kopce dolů, můžete se spolehnout na čtyřpístkové hydraulické brzdy Shimano BL-M4100 se 180 mm kotouči. Ve výjezdech vám zas škálu převodů nabídne řazení Shimano Deore s 10 rychlostmi. Když k tomu přidáme možnost vybírat z tří úrovní dopomoci a navrch walk asistenci, už teď je jasné, že vás na výletě jen tak nic nepřekvapí.

U kola Rock Machine TORRENT INT E70-29 B LADY najdete několik detailů, které je dobré zmínit, protože se až v praxi ukáže, jak jsou užitečné.  Stojánek na horském kole? Sama jsem se na to v prvním okamžiku dívala s rozpaky. Ale někdy se to opravdu hodí, při zastávce u kavárny nebo cukrárny, kde nejsou vybaveni stojany na kolo. Zas řešit, kam s ním. V tomto případě je řešení jasné. Navíc, když se v terénu neklepe a prakticky o něm nevíte, tak je to opravdu jen ku prospěchu a limču si můžete vychutnat beze stresu. 

Podobně je to i s rychloupínákem. Ne vždy na kole jezdíte jen vy, ne vždy máte nářadí po ruce a proto určitě doceníte rychloupínák, s kterým vám stačí 3 jednoduché pohyby a výšku sedla snadno změníte.

Za pochvalu stojí i sedlo, kterým je Torrent vybaven. Já díky testování našla pár oblíbenců a model Koda určitě patří mezi ně. Výrobce udává, že se jedná o sedlo zaměřené na ženy, ale není čistě dámské. Dělá se ve dvou rozměrech: střední a široké. Výřez není zcela dutý, ale je na spodní straně měkčí, aby bylo sezení o něco pohodlnější.  

Vaše zážitky a především jistotu v terénu ovlivní i samotná kola, respektive obuté pláště. Tady jsou tu 29palcové ráfky s plášti WTB Ranger v šíři 2,25 palců. Těsně rozmístěné středové výstupky minimalizují valivý odpor, zatímco ty otevřené vnější dávají oporu v náklonech, takže ať už se vydáte kamkoliv, kam má mít tohle kolo namířeno, dostane se vám velmi dobré odezvy.  

Jedu…!!

A naše společné zážitky? Pánům konstruktérům se v Rock Machine daří stavět vyvážená kola, s dobrou geometrií a detaily, které dají celkově příjemný pocit. Hardatil se 120 mm zdvihu už nějaký ten terén zvládne, samozřejmě záleží i na vašem umění, ale neočekává se, že každý má dovednosti hodné závodníků Světového poháru.

 

Přesto právě pláště WTB Ranger podrží, když vám na výletě zaprší nebo se level obtížnosti trochu zvýší. A když je cesta protkaná spoustou zatáček, budete se cítit jako mistr svého řemesla, právě tady oceníte geometrii i ovladatelnost kola.

Jsou to maličkosti, milimetry, detaily, co udělá dojem, pocit při jízdě – ten je ve výsledku nejdůležitější.

Informace o dostupnosti představeného modelu i dalších variantách, odlišných výběrem komponentů i volbou pohonu  najdete na stránkách výrobce Rock Machine.

Katka Polívková