Boj o duhové dresy i tento víkend. Francie hostí 1.mistrovství světa v jízdě na horských kolech na sněhu

Vedle cyklokrosu se do přízně UCI dostává další zimní cyklistické odvětví

Mezinárodní cyklistická unie se rozhodla uspořádat první mistrovství světa v jízdě na horských kolech na sněhu. Šampionát ve dvou disciplínách bude hostit už tento víkend francouzské horské středisko Chatel v Horním Savojsku.

 

Závodit se bude v disciplínách inspirovaných sjezdovým lyžováním. Medaile se budou rozdávat v superobřím slalomu a duálním slalomu, jenž bude obdobou paralelních závodů na snowboardu či lyžích. Závodit se bude na horských kolech určených pro sjezd.

 

“V době, kdy mají lyžařská střediska stále větší zájem o rozšíření svého portfolia aktivit, pro ně snow bike představuje novou příležitost. Tento zimní sport je novým přírůstkem do rodiny horských kol, která v posledních letech stále výrazně roste v turistickém sektoru a provozuje se od jara do podzimu,” řekl prezident UCI David Lappartient.

A jaký je o vůbec první „snow bike“ šampionát zájem?

UCI vydala tiskovou zprávu, kde oznámila, že v tuto chvíli je přihlášených víc jak 50 sportovců. Při uzávěrce registrace 31. ledna již bylo na seznamu přihlášených 43 mužů a sedm žen z osmi zemí.

Největší počet startujících má Francie (18), dále Švýcarsko (14), Německo (8), Velká Británie (6), Irsko, Itálie, Polsko a Portugalsko (po jednom závodníkovi). Sportovci se mohou na akci registrovat až do dne před jejím konáním.

 

UCI uvádí, že mezi dosud registrovanými sportovci je několik šampionů, kteří se již prosadili na nejvyšší úrovni, jako je Brit Danny Hart, dvojnásobný mistr světa ve sjezdu (2011 a 2016) a vítěz několika sjezdových SP.

Mezi ženami je velká pozornost směrovaná k účasti dvaačtyřicetileté Francouzky Sabriny Jonnier, držitelky výjimečných výsledků ve více disciplínách. Je dvojnásobná mistryně světa ve sjezdu (2006 a 2007), čtyřikrát byla druhá, ale dokázala se prosadit na stupně vítězů i na MS ve fourcrossu a jednou v dual slalomu. 

Konečný seznam účastníků bude oficiálně potvrzen 9. února.

 

Zdroj: TZ UCI

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková