Poprvé na traily nebo do bikeparku ?

Vše je jednou poprvé. Zkoušení nových věcí je zábava, ale v případě nepřipravenosti se může stát i noční můrou. Dnes přinášíme 5 užitečných rad, které vám pomohou se připravit na první návštěvu tolik oblíbených trailů nebo bikeparku.

Tak a je to tu!  Před vámi volný víkend, počasí pro kolo ideální, už se těžko hledá důvod, jak vašemu  partnerovi rozmluvit jeho úžasný plán – návštěvu bikeparku. Ano, máte ráda trochu adrenalinu,  jste v kondici a kromě řady jiných sportů, co vás baví, máte letos i našlapané  cyklistické kilometry. Ale doteď jste si pro své vyjížďky vybírala povětšinou přívětivé cyklostezky…  V hlavě se vám honí děsivé myšlenky – co tam budu dělat ? Jak to zvládnu já a moje výletní kolo ?
Na vše je ale váš partner ( nebo akční kamarádka) připraven. Tak se pojďte připravit i Vy !

V Čechách patří mezi nejznámější trailové oblasti Singltrek pod Smrkem, Rychlebské stezky a Traily v Novém Městě. To jsou ty areály, kde se pohybujete vlastní silou nahoru i dolů, najdete tu i snadné cesty pro děti.
Druhým typem  jsou bikeparky situované většinou do lyžařských středisek, kde se na kopec vyvezete  lanovkou a cesta dolů je ve vaší režii – tratě jsou náročnější, strmější, ale kola k tomu uzpůsobená. Kam u nás vyrazit ? Špičák, Kouty,Moninec, Ještěd…možností je dost.

I když mají centra velký výběr kol, vyplatí se rezervace v předstihu, přes internetové stránky jednotlivých středisek

Ať se vydáte do kteréhokoliv z nich, ale POPRVÉ, máme pro vás 5 rad jak to zvládnout a užít si.

1.Půjčení vybavení – něco ano, něco ne
Výhodou obojích bikeparků  je, že přímo na místě vám zapůjčí téměř veškeré základní vybavení pro vaši první jízdu. Můžete tak klidně nechat své „výletní“ kolo doma a vypůjčit si kvalitní speciál, vhodný na tratě v dané lokalitě. Některá centra půjčují i helmy (jedná se většinou o bikeparky s freeride nebo downhill tratěmi).
S sebou si ale vždy vezměte pumpičku a sadu pro opravu pneumatik. Ačkoliv centrum, odkud vyjedete nebývá až tak daleko a šance na setkání se s dalším cyklistou tu je, dlouhá procházka s prázdným kolem stejně nepotěší.

Lehké chrániče Atlas Knee Pad značky Specialized

 

Dlouhé rukavice jsou nezbytností- to platí pro toho, kdo rád posouvá své možnosti.

Pocit bezpečí posílí chrániče loktů a kolen – dělají se od odlehčených, navlékacích až po skutečně bytelné, které chrání např. celou holeň.

Volné kraťasy, volný dres, batůžek na záda – i tyhle detaily vylepší váš pocit v akci.

 

 

 

 

 

2. Výběr trasy dle svých schopností
Asi poslední věc, kterou byste chtěla udělat, je vyděsit se sama při první jízdě a zničit hned zkraje šanci, že vás tento druh bikingu bude bavit. Proto si pečlivě vyberte trasu vhodnou pro začátečníky. Když budete mít navrch, tedy úsek vám přijde „easy“, alespoň bude prostor se seznámit s půjčeným kolem a jeho chováním v místním terénu. V areálech jsou k dispozici mapky, trasy jsou barevně odlišené, podobně jako u sjezdových tratí  (modrá je pro začátečníky, černá pro zkušené).

big_singletracj_map_sps_2012
Většina středisek nabízí podrobné mapy, traily jsou jednosměrné, ztratit se nelze

 

3. Věřte svému vybavení
Pokud máte vypůjčené kolo, věnujte čas  vyzkoušení řazení, citlivosti brzd, nastavení odpružení, nášlapných pedálů i huštění kol, abyste pak v terénu měla vše vyzkoušené. Vyplatí se tomu věnovat čas, vždyť máte před sebou celý den na další ježdění.
A to platí dvojnásob pro ty, co jsou poprvé na sjezdovém nebo enduro kole, které je mnohem robustnější a jeho vlastnosti jsou dost odlišné od běžných sportovních kol.
Každý potřebuje na sžití se s půjčeným kolem jinak dlouhou dobu. Postupně však poznáte, co vše je kolo schopné zvládnout, jak hravě si poradí s kořenem , co vám vadil v cestě, jak zvládá kamenitý sjezd, který byste na svém běžném kole stoprocentně objížděla.

S celoodpruženým modelem LIV Intrigue si to na trailech užijete

 

4. Jízda „na oči“
Zahřívací a seznamovací čas máme za sebou, tak směle do terénu. Chcete-li dosáhnout pokroku, je dobré jet za někým, kdo je lepší než vy, ale musíte mu důvěřovat, že odhadne vaše dovednosti! Ten lepší vám ukáže dobrou stopu, postřehnete, jak pracuje se svým tělem, kdy jede v sedě, kdy naopak stojí v pedálech, dá tzv. „zadek za sedlo“,tedy výrazně posune těžiště vzad, atd.
Ať už se jedná o snazší jízdu v singltrecích nebo freeride trati, vždy je dobré vydat se  na první jízdu s parťákem, který vám ten den zkrátka věnuje. Zastaví, pokud je třeba, vysvětlí, ukáže. Jízda ve větší skupině, kde může kdykoliv vstoupit „ do hry“ soutěživost, není na seznamku v novém prostředí ideální  volba.

5. Buďte připravená i na pád
Ano, i to vás může potkat, ale nesmí odradit ! Singltreky jsou postavené tak, aby byly především hravé, užily jste si klopených zatáček, příjemných houpáčků. Rychlost tu není na prvním místě, ale i tak můžete někde smýknout, pokud však máte volné kraťasy, dres a k tomu odlehčené chrániče, nebude po karambolu ani památky. Podobně to při rozumné jízdě může být i v DH parku (pokud se ale hned nepustíte do nejtěžší tratě). Tam máte navíc možnost využít i chránič páteře, pevné náloketníky či integrální helmu. Důležité je zahodit nervozitu, naopak být na kole uvolněný. A pokud přijde nenadále nějaká obtížnější situace, připomenout si pozitivní heslo : Kolo si cestu najde !  To skutečně platí – neperte se s ním, nechte ho jet…ono vás z té svízele vyvede.

A ještě rada na závěr: bikové oblasti jsou místa s přátelskou náladou, nebojte se vstoupit do komunity vyježděných bikerů. Pokud vás zezadu dojíždí zkušenější jezdec, dejte mu najevo, že o něm víte, najděte si ( v klidu) místo, kde mu uhnete z cesty a oba můžete pokračovat vesele dál. Je pravda, že některá centra jsou hodně oblíbená, sejde se tu lidí víc. Pokud je to pro vás  stresující, zvolte si svou první návštěvu bikeparku všední den.

Autor: KajaP

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková