Jak najít (znovu) motivaci být lepší?

Pokud vás přepadávají otázky „proč“ jít zas na kolo, zařadit cvičení, hlídat si jídelníček a sama sobě v duchu odpovíte „jsem zavalená prací, nestíhám, v mých letech“, může vám pomoci následující motivační článek.

Jedna věc je jistá – nejste v tom sama. Ztráta nebo výrazný pokles motivace si prožívají i vrcholoví sportovci, kteří mají trénink a závodění jako svou placenou profesi.

Příčiny mohou být různé, ať už jde o životní změny a s tím související nedostatek času, nápor práce, úbytek energie s věkem, opakované zdravotní problémy, zranění, které se pomalu léčí nebo hledání smysluplnosti samotné činnosti.

Pokud se vám z jakéhokoli důvodu nepodařilo nastartovat chuť být aktivní, makat na sobě, nevěšte hlavu. Máme pro vás pár typů, jak přehodit výhybku a motivovat se dál.

Najděte si a specifikujte své cíle

Cíle můžou být hodně různé, snaha upravit váhu, kompenzovat sedavé zaměstnání, pravidelně sportovat, abych se cítila líp, trávit čas v přírodě. Jenže tyhle cíle je fajn doplnit ještě nějakými konkrétními, ať už v podobě zdolání nějakého horského sedla, absolvování nějakého hezkého závodu, naplánování aktivní cyklistické dovolené s partou, kamarády.

A s tím jde ruku v ruce naplánování postupných kroků k naplnění cílů, např. do dovolené chci najezdit 500 kilometrů, než vyrazím na Stelvio, budu mít za sebou výjezd na Ještěd. A tohle jsou ty motivátory, které vás zvednou z židle (nebo donutí přestat uklízet), vy na sebe hodíte sportovní komplet a vyrazíte, třeba i v dešti do sedla biku, fitka, běhat, apod.

Vždy, když budete mít problém vůbec vyjít ven, připomeňte si všechny plány, a také příjemný pocit spojený s pohybem. A hlavně, nezapomeňte na „odměnu“ v podobě dobrého pocitu z překonání sebe sama.

Na druhou stranu, to platí pro ty cílevědomé, hranice únavy a lenosti jsou si často hodně blízko. Takže poslouchejte svoje tělo, ať je poznáte.

 

Skupinová terapie

Není žádným tajemstvím, že jsou to právě přátelé, kteří dokážou být důležitým motivačním faktorem. Domluvení termínu a srazu by mělo být víceméně zavazující. A tedy i motivující.

Ale pozor, nemusí to být jen společná jízda, co vás přiměje jít „do akce“. V současné době, kdy sdílíme své aktivity v aplikaci Strava, i záznamy kamarádky mohou pomoci v motivaci. Samozřejmě založení soukromé skupiny a soutěž o nejaktivnějšího člena měsíce je taky variantou.

Bavte se, poznávejte na nová místa

Pokud týden co týden jezdíte po stejných trasách, stejných trailech, tak je zcela logické, že se zábava vytrácí a z vyjížďky se stává nudná rutina. A často se vám na kolo nechce.

Co takhle naplánovat změnu? Sbalit kolo do auta a na vyjížďku vyrazit z místa 30km vzdáleného. Uvidíte, kolik toho poznáte nového.

Služební cesta? Když to je trochu jde, předem virtuálně prozkoumejte lokalitu, třeba objevíte zajímavé traily v blízkém okolí.

Už jen jízda po silničkách, na kterých jste nikdy předtím nejezdili, je sama o sobě obrovský zážitek, který vás bude motivovat na příště. Možná díky tomu dáte svou první stovku nebo zdoláte úžasné převýšení.

Soustřeďte se na to, jak jste dobrá

Práce, péče o rodinu, domov, chalupu, povinnosti, kam se podíváte. Už třetí pokus začít pravidelně sportovat zhatily zdravotní komplikace. Spousta těch, co čelí nějakým osobním problémům nebo zdravotním obtížím, ať už dočasným nebo dlouhodobým, často upadnou do negativity, protože jejich myšlenky se soustředí na to, co a proč nemohou dělat.

Ne, že by to bylo až tak snadné, ale zkuste myslet na to, co se vám podařilo a že to jistojistě půjde zlepšit. Že je to jen o vás. Samozřejmě, jsou věci, s kterými se nepohne. Byť se říká, že věk je jenom číslo, určité zákonitosti tu platí. (Mrkni na článek…).

Snažte se vytěžit co nejvíce z toho, co vás baví, jde vám. Ale k tomu přidejte něco nového, což bude skvělý impuls pro tělo i pro hlavu. Lezecká stěna může být výbornou alternativou k posilování. K fyzickému výkonu se přidá i trocha adrenalinu a to udělá své. Budete spokojená, nabitá energií zvládnout další překážky.

Začněte jezdit s trenérem

Spolupráce s trenérem už dávno není jen pro závodníky. Každý, kdo něco dělá chce, aby investovaný čas byl co nejvíc efektivní. Podle tohoto pravidla se řídíme v práci, ale i v běžném životě. Proč to tedy nepřenést i do sportování. Trenér, průvodce se vyplatí, když se pouštíte do nové aktivity – zdůrazní ty nejdůležitější zásady, upozorní na nejčastější úskalí, chyby. Tím se urychlí osvojování vašich dovedností a vy budete mít skvělý pocit, jak vám to jde.

Podobně to je i tehdy, když se výkonnostně roky „motáte“ v kruhu, žádný posun. V kopci pořád lapáte po dechu a tak si podvědomě raději vyhledáváte rovinatější profil. Někdy stačí dostat nový impuls v podobě několika modelových tréninků, které vás budou navíc i bavit.

Zlepšení vám přinese více nadšení. A pokud jste na biku (nebo jiné aktivitě) nadšeni, tak je pravděpodobné, že budete trénovat víc, pravidelně a s chutí. A právě to je důvod, proč si lidé najímají trenéry

Mít svého trenéra znamená také mít někoho, kdo vám pomůže překonat překážky a obtíže, a kdo vás podpoří v momentech, kdy ztrácíte motivaci nebo se cítíte z nějakého důvodu frustrovaní.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková