Svěťákové dozvuky – jak si to holky prožily

Ve stínu excelentních výkonů Járy Kulhavého na světových pohárech ( a je to skutečně parádní podívaná !) bojují i naše elitní ženy. O jejich snaze a odhodlání vydat ze sebe vše, nepochybuje asi nikdo. Přestože se nejedná o přední příčky, ale o pozice v třetí, čtvrté desítce.

Nedělní závod světového poháru, v německém Albstadtu , respektive pohled do výsledkové listiny žen moc radosti nepřinesl. Nejlepší Karla Štěpánová skončila na 43.místě, Jitka o 5 příček za ní, Tereza má u svého jména DNF.  To jsou čísla.

A jaké byly pocity holek ze závodu ? Zeptaly jsme se, aby ta čísla nezůstala jen statistickými údaji…..

Karla: Vůbec se mi nepovedl start, což je ale bohužel na této trati hodně důležité. /dle trenéra a kouče se pohybovala kolem 55 ,místa/. Dost brzo se vjíždí do terénu, na úzký singltrail a kolem pětadvacáté pozice se trať ucpe a kolo se tlačí. Předbíhat se nedá. Pro mě začal závod až od třetího kola, srovnala jsem se a dojížděla holky přede mnou. Měla jsem hlavně fajn pocit z toho, jak mi to jelo do kopců. Bohužel – když už jsem se prokousala na 38 pozici, nestačila jsem dobrzdit pád přede mnou a rozbilo se mi uzamykání vidlice. Takže zbytek závodu jsem jela na skutečném hardtailu a ve sjezdech to bylo znát. Na pásce jsem ještě ospurtovala dvě holky, nakonec 43. místo. Je to jeden závod, důležité pro mě je, že jsem se po tom špatném začátku chytla a dokázala vystupňovat tempo.

Jitka : Mě vyšel start na jedničku. Byl to skvělý pocit, když jsem se pohybovala kolem dvacátého místa a dokázala držet tempo. Ale bohužel jen první čtvrtinu závodu. Pak jsem se začala propadat a protože okruh měřil jen 4 km a byl hodně rychlý, pozdější vítězka mě dojela o jedno celé kolo a byla jsem odvolaná z trati. Mám i pocit, že s blížící se olympiádou se konkurence vyrovnala, je i pár nových jmen, co jsou vepředu. S výsledkem spojená nejsem, ale ten začátek je motivující pro další trénink. Teď mě čeká více vytrvalosti a mistrák v maratonu.

Tereza: Co říct…ano, start mi vyšel, vjížděla jsem do terénu kolem dvacátého místa, ale na prvním kopci jsem už byla snad padesátá nebo ještě hůř… Vůbec to nešlo a já neměla sílu se protrápit závodem podobně, jako minulý týden, v Novém Městě. Teď se musím zastavit a srovnat si vše, co a jak jsem v přípravě dělala a proč to nejde. V týmu jsme se dohodli, že když se v xc trápím, pojedu nějaké maratony, včetně mistrovství světa. Nejbližší závod je už tento týden (MR v maratonu na krásné technické trati v Mostě, pozn. redakce), čeká mě ale také účast na Evropských hrách v Baku. Věřím, že to půjde líp.

Další závod světového poháru je za měsíc, ve švýcarském Lenzerheide.

Výraz ve tváři Karly ukazuje, že dala do závodu maximum..
Výraz ve tváři Karly ukazuje, že dala do závodu maximum..

 

Jitka bojovala na předních pozicích v první části závodu. Pak ale síly ubývaly....
Jitka bojovala na předních pozicích v první části závodu. Pak ale síly ubývaly….
Tereza ukončila závod v prvním okruhu, pocity trápení byly podobné jako v závodě o týden dříve, v NMNM, ze kterého je i tato fotka

Autor: KajaP

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková