5 TOP účesů na léto pro cyklistky

Tápete, jak se učesat pod cyklistickou helmu? Nebo přemýšlíte nad změnou a hledáte inspiraci? Pak je tohle článek přímo pro vás.

Našli jsme pětici šarmantních letních účesů, které vám budou slušet a vydrží mnoho kilometrů.

 

1. Culík jako evergreen

Věděla jste, že culíky mají pořádně dlouhou historii? S určitými přestávkami jsou IN už do roku 1600 př. n. l. Nosily ho krásky v Řecku, ale velmi oblíbený byl také mezi římskými dívkami a egyptskými tanečnicemi. Cyklistkám slouží jako ideální možnost spoutat neposlušné kadeře – když se rozhlédneme po startovním poli závodů nebo na cyklostezce, zaručeně jich objevíte hodně. Ale není culík jako culík. Krásný je pouze ze zdravých vlasů, o které jejich majitelka řádně pečuje. Pokud vystavujete vlasy letní zátěži, měla byste podle odborníků chodit na zastřihávání konečků minimálně jednou za tři týdny. Pro jízdu si culík zavazujte těsně pod okrajem helmy, aby vás netlačil při záklonu.

 

A dobrá zpráva: některé dámské helmy mají uzpůsobený tvar pro ženské kadeře, vejde se i culík. Značka Specialized patří k jedné z nich….

 

2. Zpevněný cop

Účes vhodný pro delší vlasy. Cop je ale neposedný, často má tendenci se rozplétat, pramínky se uvolňují. Proto cop určený pro sportovní aktivity svažte měkkými gumičkami nejen dole, ale také nahoře.

Ani v culíku ani v copu neutahujte vlasy příliš pevně. Může dojít k tzv. „bolesti vlasů“, protože u kořínků táhnou. Jakmile se z projížďky vrátíte, nechte umyté vlasy rozpuštěné odpočívat.  Pozor, vlasy často „bolí“ také kvůli neléčeným ekzémům (a pocení hlavy pod helmou je může vyvolat), nebo i ze stresu.

 

3. Holčička na cestách

Dva culíky (nebo copy) jsou pro cyklistky ideální řešení. Lépe vypadají z kratších vlasů – jestliže je máte příliš dlouhé, otočte je do gumičky ještě jednou zpátky. Získáte veselý rozverný účes.

ucesy3

 

4. Retro inspirace

Účes pro polodlouhé vlasy můžete zkusit upravit do půvabného retro drdůlku. Leží až dole na krku, takže helmě nepřekáží.  Stočte jednotlivé lokny dospod a upevněte je malými pinetkami. Na dlouhé cesty to však nebude.

 

5. Drdůlek

Také tento účes je velmi jednoduchý – hodí se pro vlasy hladké, vlnité i kudrnaté. Začněte obyčejným culíkem, oddělte několik pramínků a zamotejte je u kořene culíku ke gumičce.

Nezapomeňte, že vlasy trpí nadměrným pocením, vysušuje je horký vítr a „šisuje“ slunce. S barvením počkejte až po letní dovolené – raději volte přeliv s ochrannými prvky. Používejte sluneční řady s UV filtry, pokud možno bez sulfátů, parabel a silikonů. Po každém umytí ještě před vyschnutím dodejte hydratační lotion, používejte kondicionér (pozor, nevtírá se až ke kořínkům vlasů) a jednou za týden si dopřejte regenerační masku.

Jednoduchý test: Jak poznáte, že máte vysušené vlasy? Vezměte vypadlý vlas a pokuste se ho natáhnout. Pokud není pružný (měl by se nechat natáhnout až o pětinu!), máte vlasy příliš suché.

Jak se pod helmu češete vy? Pošlete fotku!

Autor: Jana Divišová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková