La Course – nejsledovanější ženský závod na světě

Tuto neděli se propojí světy profesionální mužské a ženské silniční cyklistiky. V jeden den se v okolí věhlasného Champs Elyseé pojedou dva závody – pánové dokončí třítýdenní Tour de France, dámy se pustí do jednorázového závodu. Užijí si stejnou trať, ale především zájem milionů diváků i mediální pozornost ….Což si ženská cyklistika zaslouží.

V loňském roce se jel na věhlasném Champs Elyseés premiérově ženský jednorázový závod , v rámci poslední etapy nejslavnější mužské GRAND Tour. O jeho zařazení se významně prosadily dvě velké dámy ženského světového pelotonu, Emma Pooley a Marianne Vos, mnohonásobná mistryně světa. Kromě velkého mediálního zájmu –  závod vysílán do 150 zemí ! , se jedná i o nejlukrativnější ženský závod na světě – price money jsou na stejné úrovni, jako ty pro muže.

Závod prestižní 1.1 UCI kategorie, La Course be Tour de France se bude konat tuto neděli a na startu se sejde kompletní světová špička, i když právě Marianne Vos, která se na diplomatickém poli o zrození závodu tolik zasloužila, se stále potýká se zdravotními problémy a tak zůstane v roli diváka.

Zda jí zastoupí její týmová kolegyně z Rabo-LIV, úřadující mistryně světa, Pauline Ferrand Prevot, je otázka – vzhledem k předpokládanému hromadnému dojezdu (jde o kritérium na 90 km, bez výrazného kopce), mají velké šance i mnohé další závodnice – např. Giorgio Bronzini (tým Wiggle Honda), Lizzie Armistead (Bolels Dolmansem) nebo loni druhá , Kirsten Wild (Hitec Products).

Stejně jako loni, je sponzorem akce americká značka Specialized, která důvěřuje, že svou podporou posílí zájem o ženskou cyklistiku na nejvyšší úrovni.

Jedna z favoritek, britská národní šampiónka Lizzie Armitstead, jezdící v BoelsDolmans cycling teamu řekla: “Myslím, že La Course je velmi dobrý závod pro ženskou cyklistiku. Tím, že jsem součástí slavné mužské Tour de France, a závodíme v den, kdy oni po nás jedou svou poslední etapu, je pro nás skvělá příležitost pro miliony fanoušků na ulici, předvést náš sport. ”

 

Závod na 90 km začne v 13:25, na ženy čeká  13 kol , trasa vede kolem kultovních památek Paříže, včetně Eiffelovy věže, Vítězného oblouku a končí na Champs Elyseé.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková