Víkendové ohlédnutí – závody a zajímavosti

Bikerky bojovaly o evropský titul

V italském Lamosanu ve čtvrtek odstartoval evropský šampionát horských kol. Na programu byl závod štafet, sprintu a celý program vyvrcholil v neděli, závodem elitních kategorií v olympijské disciplíně cross country. Na startu jsme měli v hlavní ženské kategorii dvě závodnice: Terezu Huříkovou a Jitku Škarnitzlovou. Tereza už ve své sbírce evropské medaile má, byť z juniorské kategorie (3 x druhá) a kategorie U 23 (2x třetí). Mezi elitou se blýskla 4.místem před třemi lety, na šampionátu v Moskvě. Letos se výkonnostně Tereza trochu trápí, ale minulý víkend, na českém mistrovství podala výborný výkon a skončila druhá. Ukázala, že  tréninková změna nese ovoce a zejména v druhé polovině závodu byla velmi rychlá.
Jitka Škarnitzlová je mezi elitou druhým rokem a na své úspěchy v „dospělé“ kategorii teprve čeká.

Trať v italském Lamosanu rozhodně nepatřila k lehkým a její náročnost ještě zvýšily přívalové deště. Cesty byly rozbahněné, ale následně bláto díky silnému italskému slunci vysychalo a lepilo závodníkům na kola, do cíle tak přijížděli se svými stroji o 2, 3 kila těžšími. Dnes ženám sce nepršelo, ale kopce se i tak zajídaly.

Závod ovládla ještě ne třiadvacetiletá švýcarská reprezentantka, Jolanda Neff, kterou čeští fanoušci dobře znají i ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Na druhém místě skončila trochu nečekaně Italka Eva Lechner, která se v první části sezóny hodně trápila. Bronzová medaile putuje do Slovinska, za svůj výkon byla odměněna zkušená, pětatřicetiletá Blaza Klemencic.

Z českých závodnic dokončila jen Jitka Škarnitzlová, v nabité konkurenci, kde v závodě nechyběl nikdo ze současné evropské širší špičky, dokončila na 25. místě. Tereza Huříková si dnes vybrala smolný den, krátce po startu přetrhla řetěz a závod tak pro ní skončil.

Velkou radost fanouškům horských kol ale udělala česká štafeta, která ve složení Jaroslav Kulhavý,Jan Vastl, Matěj a Barbora Průdková získala bronzovou medaili !

Jitka Škarnitzlová v akci

 

 

Další Češka do světa ? Nikola Nosková dostala nabídku do cyklokrosového týmu!

Talentovaná juniorka Nikola Nosková pravděpodobně rozšíří řady českých hvězdiček, které získaly zahraniční angažmá. Belgický tým  AA-DRINK / B.R.I.S. TEAM, který se soustřeďuje především na cyklokros, uvedl na svým stránkách, že se Nikola Nosková stává na zimu jejich posilou.
Informace o spolupráci, podmínkách i závodním kalendáři Nikoly, vám přineseme brzy, přímo od „skauta“, resp. týmové kolegyně, která již léta v cizině závodí,  Pavly Havlíkové, která se v celé záležitosti také pomáhá.

Nikola Nosková je z líhně jabloneckého sportovního gymnázia…

 

Nizozemka Anna van der Breggen nejrychlejší na slavném Champs Elyseé

La Course – v současné době nejsledovanější ženský závod

V rámci poslední etapy mužské Tour se France, se dnes představily také ženy – téměř sto nejlepších závodnic světa bylo pozváno na kritérium La Course, které se letos jelo po druhé a je díky propojení s Grand Tour nejsledovanějším ženským závodem. Vítězkou letošního klání se stala závodnice z Rabobank- Liv women cycling teamu, nizozemka Anna van der Breggen. Vyhrála spurt jedenáctičlenné skupiny, v těsném závěsu skončila belgická závodnice Jolien D´Hoor (Honda Wiggle pro Cycling), třetí místo patří Francouzce, Amy Pieters, z týmu Liv – Plantur. Dámy zdolaly svou 90km trať za 2h a 5 minut, což značí průměr přes 42km/hod.

Autor: Kája P.
Foto: mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková