9. ročník O POHÁR VESNICE STŘEŇ bude rozlučkovým závodem Pavlíny Šulcové

V obnoveném závodě ve Střeni se rozloučí se svojí profesionální cyklistickou kariérou česká špičková závodnice Pavlína Šulcová, která byla reprezentantkou jak v MTB, tak na silnici i v cyklokrosu a ve všech těchto disciplínách sbírala medaile z mistrovských závodů v ČR. Loučení proběhne v rámci 9. ročníku O POHÁR VESNICE STŘEŇ GP CETTEC & EFFETEC.

Z historie závodu…
Tento závod navazuje na letitou tradici cyklistických závodů v obci Střeň. Jezdí se již od roku 1991, byť s vynucenou pauzou. Prvotní myšlenku k uspořádání závodu přinesl Michal Frantík, v té době sám končící s aktivní závodní cyklistikou. Tehdy se závod  konal jako časovka jednotlivců, která zavedla závodníky do krásných lesů Litovelského Pomoraví v okolí obce Střeň. Již v té době závod vzbudil hodně pozornosti mnohých silných cyklistických týmů svou atmosférou, zajímavými cenami a svým profilem a až do r. 1993 se zde utkávala kvalitní konkurence z celé republiky.

Nucená pauza měla jediný důvod: zakladatel, hybná síla akce a současný ředitel, Michal Frantík vzhledem k pracovnímu působení v zahraničí , nemohl věnovat čas k organizaci závodu.

K obnovení tradice došlo v r. 2005, kdy za pomoci obce a mnohých dobrovolníků se uskutečnil exhibiční cyklokros s cílem opět přilákat na start co nejzajímavější osobnosti z cyklistiky. A tak jste i v následujících letech mohli na startu vidět jména světového kalibru: například Romana Kreuzigera, Aloise Kaňkovského, Jaroslava Kulhavého, Jana Hrušku, Tomáše Konečného, Františka Raboňe, Jána Svoradu a další. Z pohledu ženské cyklistiky byla nejvýznamnější osobností na startu bezesporu Tereza Huříková.

Současnost…
Na startu se utkají závodníci ze všech věkových kategorií – od dětí, přes muže open, ale hlavním lákadlem letošní cyklistické exhibice by měla být kategorie žen a juniorek. Tato kategorie bude otevřená jak pro registrované závodnice, tak i pro amatérky nebo kategorii masters, které si mohou vyzkoušet postavit na stejnou startovní čáru s těmi nejlepšími. Zároveň se tímto závodem  rozloučí se svojí profesionální cyklistickou kariérou česká špičková závodnice Pavlína Šulcová, která byla českou reprezentantkou jak v MTB, tak na silnici i v cyklokrosu a ve všech těchto disciplínách sbírala medaile z mistrovských závodů v ČR.

Místo konání
Tento závod se koná v okolí vesnice Střeň ležící v Litovelském Pomoraví na Olomoucku. Závod je situován do centra této malebné vesnice. Trať potom vede po místních komunikacích, lesních a polních cestách v blízkém okolí, Střeň leží na jedné z nejfrekventovanějších a nejkrásnějších cyklostezek v olomouckém kraji mezi Olomoucí a Litovlí.

Ředitel závodu, Michal Frantík nám napsal :  Tato exhibice je tentokrát závodem po místních asfaltových komunikacích a nebude se jednat o cyklokrosový závod, jako tomu bylo v minulosti. Nová podoba závodu by měla být zkouškou do budoucna a podaří-li se bezchybně zorganizovat, chtěli bychom v této malé, ale zároveň malebné vesničce v Litovelském Pomoraví přivítat Český Pohár žen. Nahlas uvažujeme i o mezinárodním jednorázovém závodě kategorie UCI (závod pod záštitou mezinárodní cyklistické federace), doplnil své plány Frantík, který stojí za uskupením CZECH MIX Teamu a zasloužil se o podporu a propagaci české ženské cyklistiky.

Základní informace k závodu:
9. ročník O POHÁR VESNICE STŘEŇ – GP CETTEC A EFFETEC

Datum konání: 4. října 2015
Místo konání: obec Střeň
Pořadatel: Cyklistika Střeň o.s
Cyklo team KOLARNA – www.kolarna.eu
Spolupořadatelé:
SDH Střeň – www.sdhstren.banda.cz
Czech Mix Team o.s., www.stren-cyklokros.cz
Pod záštitou obce Střeň – www.stren.cz

Ředitel závodu: Michal Frantík
tel.: +420 773 01 05 77

e-mail: michalfrantik@seznam.cz
/přihlášky: na email adresu ředitele závodu/

Web závodu: www.stren-cyklokros.cz ,  www.kolarna.eu

 Vítězky závodu O pohár vesnice Střeň kategorie ženy:

2009 Katarína Uhláriková (Slovakia – Merida)
2008 Jiřina Ščučková (Silný tým Uničov)
2007 Michaela Ištvánová (Jiří Team Ostrava)
2006 Tereza Huříková (Česká Spořitelna MTB)
2005 Jiřina Ščučková (Rostex Quantum Vyškov)
1993 Jiřina Frantíková (TJ Unex Uničov)
1992 Jiřina Frantíková (TJ Unex Uničov)
1991 Jiřina Frantíková (TJ Unex Uničov)

Více o Pavlíně Šulcové…zkušená závodnice, která již léta úspěšně kombinuje silniční a horskou cyklistiku, je mistryně republiky z roku 2012 v silničním závodě, ve kterém dokázala prolomit vítězné tažení Martiny Sáblíkové. Je také čtyřnásobnou vítězkou mistrovství ČR v maratonu horských kol z let 2009 -2012. V letošní sezóně závodí za tým GHOST Mitas, v závodech ji můžete vidět na hardtailu GHOST HTX. Na silniční závody má k dispozici Ghost LC, osazený Shimano Ultegra. Účastní se závodů českého poháru v silniční cyklistice, cross-country i maratonských závodů.

https://www.damynakole.cz/2015/07/pavlina-sulcova-nerada-prohravam-to-me-nuti-tvrde-trenovat

Autor: K..P,. M.F.
Foto: archiv DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková