Dámy z Boels-Dolmans vládnou světu. Čtyři závody, čtyři vítězství

Dramatický závod nabídl 4. díl světové série UCI WorldTour, která pokračovala na velikonoční neděli belgickou klasikou Gent Wevelgem. Pro své druhé letošní vítězství si dojela šestadvacetiletá nizozemská závodnice Chantal Blaak a dostala se tak do celkového vedení tohoto seriálu. O svém vítězství rozhodla útokem 20km před cílem.

Závod Gent Wevelgem byl čtvrtým dílem seriálu nejprestižnějších silničních ženských závodů.  A opět se sešla vynikající konkurence.  112 kilometrů dlouhá trať závodu vede po části mužského závodu, závodnice tak musely zdolat  celkem 5 výrazných stoupání,  z nichž první dvě se jely dvakrát. A hned pověstný  Kammelberg, který byl první na řadě, rozdělil peloton a vpředu zůstala 27 členná skupina se všemi hlavními favoritkami. Letos dominantní tým Boels – Dolmans,  v ní za této situace měl plný počet 6- ti závodnic!

To pro ostatní závodnice nevěstilo nic dobrého.   Ve větrném počasí, které je pro tyto jarní závody typické, to pro oba lídry tohoto týmu, Armistead a Blaak znamenalo výraznou výhodu. Do cíle zbývalo třicet kilometrů, když zaútočila dosud vedoucí závodnice celé Tour, Lizze Armistead. Soupeřky dokázaly zareagovat a jak na tento, tak i na její druhý útok, který následoval po několika kilometrech. Vedoucí skupina se však postupně zmenšovala.  Když však 20km před cílem tvrdě atakovala Chantal Blaak nenašly již soupeřky dostatek sil na zachycení nástupu. 26 ti letá Holanďanka tak postupně zvyšovala svůj náskok před devítkou pronásledovatelek a do cíle dorazila s náskokem téměř jeden a půl minuty.  O dalším pořadí se rozhodovalo ve spurtu této skupiny a nejrychlejší byla Liza Brenauer ( Canyon – SRAM) před Lucindou Brand ( Rabobank – LIV).

UCI Women´s WorldTour pokračuje v neděli  3.4. závodem Tour of Flanders. Bude zajímavé sledovat, zda i v pátém závodě bude triumfovat některá ze závodnic Boels – Dolmans nebo se  soupeřkám podaří narušit jejich dosavadní hegemonii.

1. Chantal Blaak (Ned) Boels Dolmans Cycling Team 2:56:00
2. Lisa Brennauer (Ger) Canyon-SRAM 0:01:24
3. Lucinda Brand (Ned) Rabo Liv Women Cycling Team
4. Amy Pieters (Ned) Wiggle High5
5. Carmen Small (USA) Cervelo Bigla Pro Cycling Team

Autor: KájaP.
zdroj: uci.ch

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková