Boj o OH začíná! „Šanci máme!“, říkají nejlepší.

Pro elitní české bikerky začne nová sezóna zostra již tento víkend, závodem v rakouském Langenlois. Jak jsou připravené do olympijské sezóny naše nejlepší? Dnes otázky pro Barču Půdkovou a Jitku Škarnitzlovou, zítra povídání s Karlou Štěpánovou a Terezou Němcovou…

Kamptal – Klasik – Trophy, jehož historie spadá až k roku 1991 je mezi českými bikery velmi oblíbený, bude zároveň i prvním z pěti nominačních závodů pro OH v Riu. Je zařazen v kategorii C1, tudíž zaručuje i dobrou nadílku UCI bodů. A ty české ženy rozhodně potřebují! V tuto chvíli podle světového rankingu patří České republice až 19. příčka, což v reálu znamená, že pro českou zástupkyni není na olympijských hrách žádné místo. Přitom při optimální variantě by mohly startovat ženy dvě! To ale vyžaduje pravidelné umístění na předních pozicích a také to, aby se na zisku UCI bodů podílely všechny kandidátky olympijské nominace.

V širší nominaci jsou tato jména: Kateřina Nash (dlouhodobě žijící v USA), Karla Štěpánová (toho času nejlepší závodnice v UCI žebříčku), Jitka Škarnitzlová, Tereza Němcová-Huříková a nadějná závodnice Barbora Průdková, která bude bojovat v kat. U23. Katka Nash má za svou dlouhodobě špičkovou výkonnost nominační preference. Nemusí bojovat ve vybraných závodech, ale svou současnou výkonnost musí potvrdit v SP a závodech v USA. Boj o další místo se odehraje mezi dalšími čtyřmi jmenovanými. A tak jsme se, jak jsou na sezónu připravené a jak mají nastavené závodní plány?

4 OTÁZKY PRO ČTYŘI….dnes pro Barču Průdkovou a Jitku Škarnitzlovou. Tato „dvojka“ má jedno společné – obě holky sedlají kola zn. Specialized. V jaké jsou formě a jaké stroje si vybraly do letošní důležité sezóny?

Barbora Průdková, 20 let, tým NUTREND-SPECIALIZED



Letošní rok je ve znamení dvou velkých událostí, domácího MS a OH. Jakou jsi měla zimní přípravu a jak se cítíš na prahu nové sezóny?
Přesně, letos nás čekají dva velké vrcholy sezony. Pro mě osobně je MS v N.M.N.M. určitě důležitější. OH beru jako bonbonek na dortu. Určitě tím nechci říct, že nebudu bojovat, ale chci se hlavně připravit na MS. To je bod číslo 1!

Zimní přípravu jsem měla zcela odlišnou. Měla jsem více pestré tréninky např.: posilovny, dráhu, lyže, atletické tréninky. Taky jsem šla na pár testů, abych se dozvěděla, co zlepšovat, takže uvidíme, jak to všechno zúročímJ. Mým trenérem je nadále Viktor Zapletal, ale začala jsem také spolupracovat s Martinem Hačeckým, který mi právě velice zpestřuje celou přípravu a hlavně mě učí poslouchat a vnímat své tělo, za což jsem mu velice vděčná!

Který závod bude pro tebe ten první důležitý – je to už Langenlois nebo ladíš na první ČP, který se do nominačních bojů také započítává?
Prvním důležitým závodem je určitě Langenlois, ona se ta forma za týden nějak nezmění, takže oba dva závody jsou pro mě v téhle sezoně důležité a směřuji přípravu právě tam a dále. Strašně moc už se těším.

Očekávání..? Ani nevím. Budu se snažit zajet to, na co mám a věřím, že jsem na tom velice dobře, takže uvidíme, co bude ..

V širší nominaci na OH jste čtyři „domácí“ závodnice, v nejlepším případě ale pojedou jen dvě. Do jaké míry je tvůj závodní program postavený právě na boji o místo na OH?
Jak už jsem říkala,  OH pro mě letos není prioritou, takže formu zatím směřujeme k MS  a v květnu se uvidí, jestli budu přípravu trochu měnit nebo ne J. Zatím jsme s Viktorem naplánovali závody více k umístěni ve SP U23 a MS. Jsme tak domluvení, a když se nám povede nominovat na OH, tak teprve potom budeme plánovat závody dále :-).

image-76430e412cccf1a1679edd45b5806bd41bf1c92190d505e424fb582d268d82bd-V

Na jakém kole tě letos uvidíme? Vyzbrojila jsi ho nějakou technickou lahůdkou?
Letos mě uvidíte skoro na stejném modelu, jako loni a to je model Specialized Fate na 29 kolech. Velkou změnou, a pro mě teda velice přínosnou, bude dvoupřevodník 🙂 Trvalo mi dlouho přemluvit trenéra, ale povedlo se mi to a teď si ho nemůžu vynachválit. Je to paráda.  Bude to můj velký pomocník.

Jitka Škarnitzlová, 26 let, tým  ČESKÁ SPOŘITELNA ACCOLADE


Letošní rok je ve znamení dvou velkých událostí, domácího MS a OH. Jakou jsi měla zimní přípravu a jak se cítíš na prahu nové sezóny
Zimní příprava proběhla výborně. Mám za sebou i pár kontrolních závodů a myslím, že na ostrý start sezóny jsem dobře připravená. Pár změn proběhlo. Zima byla i o jiných sportovních aktivitách než jen o kole. Samozřejmě převládalo kolo, kdy jsem absolvovala i soustředění v teple. Tréninků přibylo jak časově tak i po kvalitní stránce. Také jsem se zaměřila techniku jízdy, kdy spolupracuji s Pepou Dresslerem.

Který závod bude pro tebe ten první důležitý – je to už Langenlois nebo ladíš na první ČP, který se do nominačních bojů také započítává?
První důležitý start bude právě Langenlois, které je i prvním nominačním závodem k OH. Pak hned bude následovat start na prvním Českém poháru v Praze. Do Langenlois se těším, i když místní trať po vinicích nepatří mezi mé oblíbené. Na Kypru bylo znát, že i soupeřky mají v Olympijském roce chuť po bodech a očekávám silnou konkurenci, ale pojedu o co nejlepší výkon a výsledek.

V širší nominaci na OH jste čtyři „domácí“ závodnice, v nejlepším případě ale pojedou jen dvě. Do jaké míry je tvůj závodní program postavený právě na boji o místo na OH?
Momentálně sice nemáme žádné místo, ale vše se uzavře až koncem května a do té doby se může mnohé změnit. Důležité bude vyjet alespoň jedno místo, a pokud vše půjde dobře, nejsou ani ty dvě místa nemožná. Nominaci má splněnou Katka Nash, které by mělo patřit jedno místo a zbytek se uvidí. Startovat budu na všech vypsaných nominačních závodech, dále na světových pohárech a Mistrovství Evropy. Vše ale směřuji k úspěšnému startu na domácím MS v Novém Městě na Moravě. Po MS se i rozhodne, jak to dopadne s Olympiádou.

Na jakém kole tě letos uvidíme? Vyzbrojila jsi ho nějakou technickou lahůdkou?Letošní rok je plný změn. Kromě značky kola měním po dvou letech i rozměr kol a vracím se na 29´´. Věrná zůstávám fullu, tak mě letos uvidíte na kole Specialized Era S-Works. Technické lahůdky mám na kole dvě. Tou první je fialové vodítko Cabtech a tou druhou teleskopická sedlovka.

Již zitra vám přineseme pohled české jedničky Karly Štěpánové a účastnice OH v Pekingu, Terezy Němcové-Huříkové.

Autor: Kája P.
Foto: Petr Bureš, Barbora Klap, archiv B.P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková