Redakční test: TREK Remedy 8 WSD

Pokračujeme v redakčním testování a protože s blížící se sezónou máme pěknou řadu kol k představení i testům, najdete v článku jak foto preview, tak i jízdní pocitovku. Dnes je na řadě jedna lahůdka pro holky, co se v terénu hledají výzvy….

Americký TREK patří mezi značky, které nabízí napříč jednotlivými modely i dámskou verzi a k naší radosti tomu je i u enduro kol Remedy. Tento celoodpružený bike patří mezi zážitková kola a letošní model nabízí, kromě velmi líbivého designu, i řadu užitečných vylepšení. Před jízdním testem je tady tradiční preview.

Trek Remedy 8 s příponou WSD 27.5,  jak jistě víte, označuje dámskou verzi a také průměr kol.Vyrábí se i v „devětadvacítce“, ale tuto velikost hledejte jen v pánských modelech.

_MG_2218

Námi testovaný bike Remedy 8 WSD má duralový rám, označení Alpha Platinium napovídá, že jde o nejlepší hliník, který má výborný poměr mezi hmotností a tuhostí. Zmiňovala jsem design a subjektivní pohled je jednoznačný – zvolená barva Miami Green, v kombinaci s temně fialovou tomuto modelu opravdu sedne,, kolo dostalo nejednu pochvalu od kolemjdoucích.

 _MG_2239

Trek Remedy 8 WSD je  bike se zdvihem 140 mm, vpředu se o kvalitu tlumení stará vidlice RockShox Pike RC, s vícepolohovým měničem, který je na noze vidlice.

_MG_2244

Velkou parádou je zadní tlumič Fox Float Evol, vybavený systémem RE:activ. V principu jde o funkci, kdy třípolohový tlumič v pozici Climb a Trail reaguje jemněji, ale pokud přijde náraz a nebo jste v režimu Descent, tlumič se více otevře a pracuje na plný rozsah.

_MG_2252

Když jsem zmiňovala zajímavé technické vychytávky v případě kola Remedy 8, patří k tomu možnost změny geometrie rámu! Na zadní stavbě je viditelná malá kostička, jejíž otočení o 180°  změní hlavový úhel (potažmo sklon přední vidlice)o půl stupně. Tuto jemnou změnu ocení asi jen zkušenější bikerka, ale je sympatické, že tu tahle možnost je.

_MG_2259

Vlastnosti kola výrazně ovlivňují i kola, v případě Remedy jsou to ráfky Duster Elite a pláště XR4 Expert  vpředu, XR3 Expert vzadu, vše od koncernové značky Bontrager. Rozměr bezdušových plášťů je 27,5“  v šíři 2,35.

_MG_2246

Komponenty amerického Sramu, řady GX jsou u osmičkového Remedy WSD na řadící i pohonný systém, naopak u brzd je stopa japonská – konkrétně jde o hydraulické diskové brzdy Shimano Deore. Z mého pohledu dobrá volba, minimálně pro velikost a tvar jednoprstových brzdových pák, které dobře padnou do dámské ruky. Trend jednopřevodníků se ukazuje i tady, výrobce zvolil velikost 32z, kazeta s 11 pastorky dává možnosti použít kombinaci od 10 do 42z.

_MG_2240

Velmi potěšující je vybavení kola teleskopickou sedlovkou, jejíž ovládání je na řidítkách. Nabízí možnost změnit výšku sedla až o 15 cm. To posouvá Remedy 8 WSD do kategorie kol, které vám umožní získat další rozměr jízdních zážitků.

Jízdní test – óda na radost

_MG_4953
S Remedy 8 WSD je zábava i na sněhu…

Bláto, prach, skalky, kořeny a klidně i sníh – vyraž, kam chceš a budeš se bavit! Upoutáš pozornost svou jízdou, ale budou se za tebou otáčet i pro šmrnc tvého biku….

Trek Remedy patří mezi enduro biky. Kolo pro bikerky, které se s radostí pustí do terénu, kořenovým pasážím se nevyhýbají a naopak vyhledávají technické výzvy a jezdecké zážitky.  A také jim nevadí, že cesta za nimi chvíli trvá, protože Remedy 8 WSD jede, i když lehkost a akceleraci hardtailu nemůžete čekat.

_MG_4996

Možnost uzamknutí obojího tlumení vás minimálně psychicky podpoří v jízdě po hladké cestě, zajásáte při zjištění, že vás neotravuje pohupování kola, které maří energii poslanou každým šlápnutím do pedálu. V klidu si stoupnete, když je proti vám strmější úsek, který zrovna nechcete zdolávat přikovaná v sedle. I relativně příznivá váha 13,4 kg vám dodá pocit, že se s tímto kolem můžete vydat na dlouhou, maratonskou jízdu. Chválit jízdní vlastnosti v případě Remedy, je tak trochu nošením dříví do lesa. Tradičně povedená geometrie rámu, jak jsme u kol, která nesou rukopis slavného Gary Fishera zvyklé, je předpokladem, že se na něm dobře usadíte a v prudších sjezdových  pasážích i díky položení přední vidlice, budete mít důvěru v sebe sama i stabilitu kola.

_MG_6966

Kombinace poměrně velkého pružení(140 mm), s ideálně zvolenou velikostí kol (27,5), širšími trailovými řidítky, to vše dělá z Treka Remedy 8 WSD hravé a zábavné kolo, dobře ovladatelné a oproti devětadvacítkovým modelům pocitově svižnějším.

Limit kam a kdy s ním vyrazíte bude jen u vás. Tohle kolo má schopnost vás udělat lepší a určitě spokojenou jezdkyní.

_MG_6928

Detailní technický popis a další info najdete na stránkách zastoupení www.trek-bikes.cz

Autor: Kája P.
foto:archiv DNK

 

 

 

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková