Od zlomené nohy k světovému businessu. Aneb co jste možná nevěděli o LOOK (a pedálech Keo Blade Carbon 8)

Značka Look – to je ikonický francouzský výrobce kol, karbonových rámů a nášlapných pedálů, který se svými patenty řadí mezi nejvýraznější inovátory světa cyklistiky. Z pohledu cyklistiky se značka do dějin nesmazatelně zapsala v 80. letech, kdy nabídla dva produkty, které zásadně proměnily současný pohled na tento úžasný sport. Ten první jistě víte, jde o automatický nášlapný pedál. Look se ale zapsal i tím, že navrhnul a vyrobil také první použitelný karbonový rám.

Historie ale spadá daleko hlouběji, a i když nesouvisí s cyklistikou, stojí za připomenutí.

V roce 1948 si inženýr a vynálezce Jean Beyl, který vlastnil společnost na výrobu gumy, zlomil nohu při lyžování, což ho přivedlo k podnikání v oblasti bezpečnostních vázání. V roce 1950 vynalezl Beyl dvoučepový systém lyžařského vázání Look Nevada. Následující rok pak založil společnost Look, pojmenovanou podle stejnojmenného názvu amerického časopisu.

Osobité logo Look bylo inspirováno obrazy Pieta Mondriana, nizozemského malíře, jednoho ze zakladatelů abstraktního umění a neoplasticismu.

Cyklisté si na své pedály ale museli počkat až do 80 let, kdy Beyl udělal první návrhy. V tu dobu vstoupil do hry francouzský obchodník Bernard Tapiem, který společnost koupil a o rok později založil i profesionální cyklistický tým. A když pak v r. 1985 vyhrál francouzský cyklista Bernard Hinault s prvním modelem Look PP65 slavnou Tour de France, bezklipsový pedálový systém se tak dostal na absolutní výsluní. Design pedálů Look je od té doby zdrojem inspirace pro konkurenční výrobce.

Předtím závodníci i ostatní cyklističtí nadšenci používali pedály s klipy a popruhy. Některé závodní boty měly zarážky, ale byly to jen bloky z plastu, které seděly na vnějším okraji pedálu a bránily botě, aby vypadla z pedálu, pokud se pásek ručně neuvolnil. Pro většinu cyklistů to bylo ale opravdu dost nebezpečné.

LOOK KEO Blade Carbon 8 a spousta dalších

Dnešní systémy jsou sofistikované, mají nastavitelnost napětí pro uvolnění nohy a další variability.

Nabídka pedálů, silničních i bikových francouzského výrobce je hodně pestrá. Vedle skutečně profesionálních modelů, které mají integrovaný měřič výkonu a jejichž cena přesahuje 20 tisíc je tu i výběr pro širší cyklistickou komunitu, kdy poměr cena-výkon potěší.

Mezi takové patří i model KEO Blade Carbon 8. Mezi jejich přednosti patří váha, velká opěrná plocha a jak název vypovídá, využití patentované technologie Blade, která nabízí 4 možnosti nastavení úrovně napětí.

Váha pedálů je pouhých 110 gramů (platí pro jeden pedál). Jeho tvar je optimalizovaný pro snadné zacvaknutí a vycvaknutí tretry.

Look Keo Blade nabízí krásných 705 mm² kontaktní plochy pro tretru, což je velmi důležité pro rovnoměrné rozložení tlaku na pedál. Tenhle fakt minimalizuje riziko nepohodlí v tretře a také častého nepříjemného pocitu „pálení nohou“.

Další parametr, velmi důležitý i pro jezdce, kteří začínají s používáním nášlapného systému, je nastavení předpětí. Technologie Blade nabízí čtyři úrovně, vystupňované v rozmezí 8/12/16/20.  Změnu napětí zvládnete pomocí speciálního nástroje opravdu bleskově – výrobce udává necelých 30 sekund.

A abychom nabídly kompletní informace, je potřeba dodat i cenu – ta je od českého zastoupení značky Look nastavená na 3799 Kč.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková